Rakip analizi, markaların aynı sektörde faaliyet gösterdikleri rakiplerinin siteleri ve sosyal medya hesaplarını analiz ederek rakiplerinin güçlü ve zayıf yönlerini anlamalarını ve kendi stratejilerini geliştirmelerini sağlayan analize verilen isimdir.
Rakip analizi yaparken işletmeler genellikle rakip analiz araçlarını kullanarak bu incelemeleri ve karşılaştırmaları daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabilmektedir. Yapılan incelemeler ve karşılaştırmaların ardından ise markalar kendi stratejilerini geliştirerek rakiplerinin önüne geçebilmektedir.
En İyi ve En Çok Tercih Edilen Rakip Analiz Araçları adlı bu yazımızda sizlerle rakip analizi yaparken kullanabileceğiniz araçları paylaşacağız. Siz de yazımızda yer verdiğimiz araçları kullanabilir ve işletmenizin rakip analizini daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
İlgili İçerik; Yeni Başlayanlar İçin Arama Motoru Optimizasyonu
Ahrefs
SEO rakip analizi yapmak isteyen markaların kullanabileceği En Çok Tercih Edilen Rakip Analiz Araçlarından ilki Ahrefs’dir. Ahrefs;
- Anahtar kelime araştırması
- Sıralama takibi
- Backlink kontrolü
- Kırık Bağlantılar
- En İyi Sayfalar
- Ücretli Anahtar Kelimeler
- ADS kampanyaları
- SERP istatistikleri
Gibi birçok konuda kendi sitenizi analiz etmenize olanak sağlayan bir özelliktir. Ücretsiz ve ücretli kullanımı bulunan bu rakip analiz aracını kendi siteniz için kullanmak istiyorsanız Google Analytics ve Google Search Console hesabınızın bağlı olduğu mail adresi ile bu araca kaydolmanız gerekmektedir. Böylece ücretsiz site analizinizi yapabilirsiniz.
Ahrefs ile seo rakip analizi yapmak için yukarıda yer verdiğimiz tüm işlemlerden yararlanmak ve rekabet analizi yapmak için Ahrefs premium üyeliği almanız gerekmektedir. Sizler de Ahrefs premium üyeliği alarak rakiplerinizin anahtar kelimelerini, sıralamalarını, backlink aldığı web sitelerini ve anchor textlerini, rakipleriniz ile içerik farklılıklarınızı kolay bir şekilde analiz edebilirsiniz. Böylece doğru rakip analizi yaparak kendi seo stratejinizi kolay bir biçimde şekillendirebilirsiniz.
İlgili İçerik; SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Semrush
Rakip analizi yaparken kullanabileceğiniz Semrush da oldukça popüler seo rakip analizi araçları arasında yer almaktadır.
- Alan Adı Analizi
- Trafik analizi
- Anahtar kelime boşlukları
- Backlink boşluğu
- Organik Anahtar kelimeler
- Sosyal Medya Analizi
- İçerik Pazarlama konu Araştırması
- İçerik Denetimi
Gibi birçok özeliği bulunan Semrush hem ücretli hem de ücretsiz seo rakip analizi yapmanıza olanak sağlamaktadır. Semrush ücretsiz sürümü ile yapacağınız analizlerde ulaşabileceğiniz bilgiler sınırlıdır. Çünkü bu aracın ücretsiz sürümü ile 10 adet anahtar kelimeye kadar sorgu yapılabilmektedir. Fakat seo çalışmalarına yeni başlıyorsanız bu programın ücretsiz sürümünü kullanarak temel seo çalışmalarınızı kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Screaming Frog
Seo rakip analizi dendiğinde herkesin aklına ilk gelen araçlardan birisi olan Screaming Frog, 2010 yılında piyasaya sürülen bir rakip analizi aracıdır. Detaylı seo analizi yapmak ve iyi bir seo stratejisi geliştirmek isteyen her işletmenin kullanması gereken bu araç sayesinde rakiplerinizin;
- Link yapısını
- Robot.txt dosyalarını
- İçeriklerde ye alan H1, H2 başlıklarını
- Meta Açıklamaları, meta etiketi ve sayfa başlıklarını
- Mobil SEO çalışmalarını
- URL Hatalarını
- Site Haritalarını
- Kırık Bağlantılarını
Detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Bu çalışmalar sayesinde işletmenize ait seo stratejisini rekabetçi bir seo stratejisi olarak geliştirebilir ve böylece rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.
İlgili İçerik; Ölçümlemeniz Gereken Temel SEO Metrikleri
Search Metrics
Rakip analiz araçları arasında yer alan search Metrics ücretli ve ücretsiz özellikleri bulunan bir rakip analiz aracı. Ücretsiz özellikleri her ne kadar sınırlı bir şekilde kullanıma sunulsa da aslına bakıldığında temel bir seo çalışması yapmak isteyen her markanın işini görecek özellikleri barındırıyor.
- SEO hataları
- Anahtar kelime raporları
- Sıralama takibi
- Backlink analizi
- Site içi hatalar
- Site içi ve site dışı seo çalışmaları
- Anahtar kelime tavsiyesi
- Sosyal medya analizi
Gibi birçok özelliği bulunan search Metrics, seo çalışması yapmak isteyen işletmelerin kullanabileceği bir araç. Birçok konuda güçlü yönleri olsa da search Metrics backlink analizi konusunda biraz zayıf kalıyor fakat diğer özellikleri seo stratejisi geliştirmenize olanak sağlıyor.
Ryte
Seo rakip analizi yapmanızı sağlayan Ryte, küçük işletmeler, e-ticaret firmaları, ajanslar ve büyük firmalar tarafından kullanılabilecek bir analiz aracıdır. Türkçe dil desteği de bulunan bu araç hem ücretli hem de ücretsiz seo analizi yapabileceğiniz bir analiz aracıdır.
- H1, H2 başlıkları
- Meta etiketleri ve meta etiketi hataları
- Anahtar kelime yoğunluğu
- Link çıkışları
- Robot.txt dosyası ve sorunları
- İçerik problemleri
- Resim link kontrolü
Gibi birçok işlemi yapabileceğiniz bu araç sitenizin geliştirilmesi sırasında ortaya çıkan hatalara yönelik de sizlere raporlar sunuyor. Bunun yanı sıra Ryte, sitenizde yer alan ger içeriği en ince ayrıntısına kadar inceleyerek içerik sorunlarını da tespit ediyor. Mükemmel bir seo çalışması yaparak rakiplerinizin önüne geçmek istiyorsanız sizde bu analiz aracını kullanabilirsiniz.
Smilar Web
2009 yılında piyasaya sunulan bir rakip analizi aracı olan Smilar Web, seo rakip analizi yapabileceğiniz kapsamlı bir araçtır. Ücretli ve ücretsiz özellikleri bulunan Smilar web;
- Global ve Ülke Rankı
- Ülkelere Göre Trafik İstatistikleri
- Trafik kaynakları
- Organik Anahtar Kelimeler
- Sosyal Medya Hesapları
- Benzer Web Siteleri
- Mobil Uygulamalar
Gibi önemli istatistiklere ulaşabileceğiniz bir araçtır. Temel seo çalışmaları için işinizi görecek bu aracın ücretli sürümü sayesinde daha kapsamlı raporlara ve analizlere ulaşmanız mümkündür.
Majestic
Seo Backlink kontrolü ve link analizi yapabileceğiniz rakip analizi araçlarından bir diğeri de Majestic’dir. Ücretli ve ücretsiz kullanım biçimleri olan bu araç içerisinde;
- Anahtar kelime oluşturucu
- Bağlantı grafiği
- İlgili siteler
- Anahtar kelime denetleyicisi
- Refferring Domains
- Kampanyalar
- Bağlantı içerikleri
Gibi seo analizi için önemli olan birçok rapora ve özelliğe ulaşmanız mümkündür.
Rank Signals
Rank Signals, ücretsiz backlink analizi yapabileceğiniz bir seo analiz aracıdır. Bu araç ile rakiplerinizin hangi siteler ve anchor textler ile backlink aldığını görebilirsiniz. Backlink stratejilerini inceleyerek sizler de aynı veya benzer siteler üzerinden backlink alabilir ve rekabetçi bir seo stratejisi oluşturabilirsiniz.
Keyword Tool
En İyi ve En Çok Tercih Edilen Rakip Analiz Araçları arasında yer alan Keyword Tool, aslına bakıldığında bir rakip analizi yapmanıza olanak sağlayan bir araç değildir. Keyword Tool, anahtar kelime analizi yapabileceğiniz bir araç da olsa rekabetçi bir seo stratejisi geliştirmek isteyen her markanın kullanması gereken araçlar arasında yer almaktadır. Keyword Tool;
- Anahtar kelime analizi
- Arama hacmi
- Trend
- CPC
- Rekabet
Gibi alanlarda anahtar kelimeleri sizlere sıralamaktadır. Bununla beraber Keywordtool üzerinden anahtar kelimelere yönelik soru cümlelerine de ulaşmanız mümkündür. Rekabetçi bir seo stratejisinde anahtar kelimelerin en önemli unsurlar arasında yer aldığı düşünülürse anahtar kelime analizi yapmak ve içeriklerinizde kullanacağınız anahtar kelimeleri belirlemek için bu aracı kullanmanız oldukça önemlidir.
Ticimax ile SEO Stratejinizi Güçlendirin
E-ticaret sitenizi kurarken sizler de Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilir ve Ticimax e-ticaret paketlerinde yer alan seo özellikleri sayesinde rekabetçi bir seo stratejisi oluşturabilirsiniz. En gelişmiş seo uygulaması sayesinde;
- Ürün, kategori ve markalara yönelik özel meta bilgisi tanımlama
- Dinamik Sitemap oluşturma
- Resimlere alt etiket yazdırma
- 301 ve 404 sayfaları
- Anahtar kelime önerileri
- CSS ve JS sıkıştırma
- Arama motorları ile entegrasyon
Gibi birçok seo işleminizi profesyonel bir şekilde yapabilir ve rekabetçi seo stratejinizi problemsiz bir şekilde oluşturabilirsiniz.
İlgili İçerik; Gelişmiş SEO Uygulamaları
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!