E-ticaretin hızla dijitalleşen dünyaya ayak uydurması ve beraberindeki gelişmelere doğru kanalize olması oldukça önemlidir. E-ticarette süreklilik arz etmek ve ürünlerin tüketici davranışlarına uygun şekilde geliştirilmesi gerekir. Bu nedenle işletmeler için ürün geliştirme ve ürün geliştirme stratejileri hayati önem taşımaktadır.
Gelişen teknoloji ile birlikte e-ticaret sektörü dinamik ve sürekli yenilik üzerine kurulu bir sektör haline geldi. Rekabetçi sektörde varlığını sürdürmek isteyen işletmeler için sürekli yenilikçi bakış açısına ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle özellikle e-ticaret sitelerinin ürün geliştirme ve ürün yönetimi sistemi oldukça gelişmiş olmak durumundadır.
Ürün Geliştirme Nedir?
Ürün geliştirme nedir dediğimizde bir ürünün araştırma, tasarlama, üretme, pazarlama gibi farklı dinamikleri içeren çok fonksiyonlu bir süreçtir. Ürün geliştirme denildiğinde işletmenin ihtiyacına göre sıfırdan üretim olacağı gibi bir yenilemeyi ya da değiştirmeyi de kapsayabilmektedir.
Ürün geliştirmenin kapsadığı alanlar;
- Sıfırdan üretme
- Yenileme
- İyileştirme
- Değiştirme
Ana hatlarıyla madde madde ürün geliştirme nedir?
- Ürün geliştirme konunun uzmanları tarafından çalışmayı gerektirmektedir.
- Ürün geliştirme titizlik ve yüksek dikkat istemektedir.
- Ürün geliştirme araştırma ve planlama üzerine kurulu bir işleyiştir.
- Pazar, piyasa ve rakip araştırması ürün geliştirmenin odağında yer alan etkileyici unsurlardır.
Ürün Geliştirme Mühendisi Nedir?
İş dünyasında ürün geliştirme departmanı artık ihtiyaç duyulan bir alan haline gelmiştir. Ürün geliştirme mühendisi de bunlardan biridir. Ürün geliştirme mühendisi ürünlerin geliştirme ve tasarım süreçlerinde aktif rol oynayan kişilerdir.
Ürün mühendislerinin öne çıkan görevleri;
- Geliştirmeye yönelik teknik ve donanımsal çalışmalar ortaya koymak
- Ürün geliştirmeye yönelik yeni stratejiler ortaya koymak
- Ürün taleplerini ve eksiklerini belirleyerek tasarlamak
- Ürün geliştirmeye yönelik fiyatlama ve malzemeleri tespit etmek
- Ürün geliştirmede maliyet ve kalite standartlarını belirlemek
- Acil durumlara karşı çözümler getirmek
- Ürün geliştirirken fırsat ve tehditleri analiz etmek
İlgili İçerik; SWOT Analizi Nedir, Neden Önemlidir?
İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi
Ürün Geliştirmenin Önemi Nedir?
- Bir girişimde bulunan ya da ticaret yapanlar için yeni bir ürünü pazara sunmak tek başına yeterli değildir. Her zaman iyileştirme ve yenileme içerisinde olunması gerekmektedir.
- Ürün geliştirme farklı tüketici beklentilerine karşılı verebilmek adına üzerinde durulması gereken bir konudur.
- Farklı ürünlerin farklı fayda ve özelliklerini öne çıkararak ürün geliştirmek ürüne olan talebi artırmaktadır.
- Ürün geliştirme marka ile tüketici arasındaki bağı güçlendirdiği gibi markaya olan güveni de artırmaktadır.
- Tüketici ihtiyaçlarını doğru tanımlayarak yapılan ürün geliştirmeler ile rakiplerin arasından sıyrılmak mümkündür.
- Ürün geliştirme çok işlevsel ve dinamik bir süreçtir. Günümüzde özellikle orta ya da büyük ölçekli işletmelerin ürün geliştirme departmanları mevcuttur.
- Ürün geliştirme departmanları pek çok farklı departmanla iç içe çalışarak bir ekip çalışmasına ihtiyaç duymaktadırlar.
Ana hatlarıyla ürün geliştirme sürecinde ihtiyaç duyulan 5 madde
- Yeterli sermayeye sahip olma
- Yaratıcı fikirlere sahip olma
- Teknolojik ve teknik bilgiye sahip olma
- Pazara hakim olma
- Rakipleri analiz etme
İlgili İçerik; E-ticaret ve Pazar Araştırması İlişkisi
Ürün Geliştirmeye İhtiyaç Duyulan Sebepler Nelerdir?
Ürün geliştirmeye pek çok açıdan ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu sebepler bazen iç bazen de dış nedenlerden dolayı olabilmektedir. Şimdi bu nedenlere biraz bakalım.
- Yeni ürün geliştirme ihtiyacının doğması
- İşletmenin rakiplere karşı pazar payını artırmak
- Ürün geliştirerek farklı tüketici beklentilerine karşılık verilmesi
- Satışların artırılmak istenmesi
- Ürün skalasının genişletilmek istenmesi
İlgili İçerik; Ürün Yönetimi Nedir?
Ürün Geliştirme Stratejisi Nedir?
Ürün geliştirme çok amaçlı ve pek çok farklı bir dinamiği içinde barındırması gerekmektedir. Bu nedenle ürün geliştirme farklı stratejiler barındırmaktadır. Bunlar araştırma ve fikirle başlayıp pazarlama ve tanıtım çalışmalarına kadar sürmektedir. Tüm disiplinler üzerinde çalışılması, strateji geliştirilmesi ve uygulamaya alınmasına ise ürün geliştirme stratejisi denilmektedir.
Ürün Geliştirme Aşamaları Nelerdir?
Başarılı bir ürün geliştirme için belirli aşamalardan geçmek gerekir. Bu aşamalara sadık kalarak başarılı ve sorunsuz bir ürün geliştirilebilir ve sektör kalıcılığı sağlanabilmektedir.
Araştırma: Ürün geliştirme aşamasında araştırma en önemli ve ilk basamağı oluşturmaktadır. Burada ürüne olan talep, ürüne karşı piyasa ve tüketicinin tutumu, ürünün fayda ve özellikleri, ürün fiyat analizi gibi basamaklar mevcuttur. Ürünün hangi özelliklerinin geliştirileceği ya da hangi alanda gelişime ihtiyaç duyacağı bu araştırmalar ile açığa çıkmaktadır.
Fikir: Ürün geliştirmede fikir en önemli ihtiyaç ve aşamadır. Bunun için bir ekip çalışmasına ihtiyaç duyulacağı gibi bazen basit olarak görülebilen bir fikir karlı bir ürün geliştirmenin kapılarını aralayabilmektedir.
Tarama: Bir nevi filtreleme sürecidir. Fikirlerin yapılan araştırmaların işletme ve müşteri açısından en doğru elemelerden geçirilme sürecidir. Tarama sürecinin sonunda firma, oluşturulan büyük havuzdan sadece birkaç uygulanabilir fikirle kalır.
Konsept Geliştirme: Araştırmanın bir parçasıdır. İşletmelerin maliyet, gelir-gider, kar, piyasadaki güçlü ve zayıf yönleri, tehdit ya da fırsatları çıkardıkları birtakım araştırmalara dayanmaktadır. Pazar stratejisi belirlemek açısından önemlidir.
Tasarım: Araştırma ve fikirden sonra ürünün tasarımı artık somut olarak ortaya bir şeyler konması açısından oldukça önem arz etmektedir. Burada ürünün ortaya çıkması, ne şekilde gösterilmesi, hangi özelliklerinin ortaya çıkarılması gibi önemli konular üzerinde durulmaktadır.
Test: Ürünün piyasaya sürülmeden önce test edilme işlemidir. Herhangi bir hata ve eksiğin tüketiciye ulaşmadan önce fark edilebilmesi açısından mutlaka üzerinde durulması gereken bir konudur.
Analiz: Ürünü piyasaya sürdükten sonra gelen geri bildirimin analizini yapmak anlamına gelmektedir. Analiz yapmak ürünü her zaman iyileştirmeyi, başarılı ve sürdürülebilir kılmayı sağlamaktadır.
Lansman: Yeni bir ürün geliştirdikten sonra ürün veya hizmetlerin tanıtılması ve pazara sunulması için lansman yapılmalıdır. Lansman ürünün doğru şekilde tanıtılması, adından söz ettirmesi ve etki yaratması için gereklidir.
Ticarileştirme ve kullanıma sunma: Ürün geliştirme tamamlandıktan sonra ürün satışa ve tüketicilerin kullanımına sunulur.
İlgili İçerik; Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilmeniz Gerekenler
E-ticarette Ürün Geliştirme Stratejisinde Kullanılabilecek Yöntemler Nelerdir?
E-ticarette ürün geliştirme aşamalarını geçtikten sonraki en önemli aşama pazarlama, ürünü sunma ve müşteriyle buluşturma aşamasıdır. Burada ürünü nasıl sunacağınız, ürüne talep oluşturmanız konusu oldukça önemli ve hassas bir konudur. Ürünü öne çıkarmanıza ve talep oluşturmanıza yardımcı birkaç başlığı aşağıda sıraladık.
- Ürün başlığı ve ürün açıklamaları konusunda bilgilendirme ve detaylara yer verilmesi
- Detaylı ürün fotoğraflarına yer verilmesi, Ürün fayda ve özelliklerinin görsellerle desteklenmesi
- Sosyal kanıttan yararlanarak, gerçek müşteri yorumlarıyla ürünün satın alınması ve bilinirliğinin desteklenmesi
- Ürünü ve markayı yansıtan paketlemeler ve ürüne değer katan ve kişiselleştirilmiş yaratıcı çalışmalara yer verilmesi
- Ürünle ilgili sık sorulan sorular eklemek
- Geliştirilen ürün ile bağlantılı diğer ürünlere yer vermek
- Ürün fiyat bilgisinden bahsetmek
- Ürün kampanyalarını öne çıkararak ürüne karşı talep oluşturmak
- Ürün ödeme koşulları hakkında bilgi vermek
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!