E-ticarette rekabet ortamı gün geçtikçe daha da zorlayıcı olmaya devam etmektedir. İşletmeler için kar elde etmek birinci hedefken kar zarar hesaplama buna bağlı olarak fiyat belirleme e-ticaretin en önemli işlevlerinden birini göstermektedir. Yazımızda işletmelerin kar zarar hesaplama konusunu nasıl yapacakları ve nelere dikkat etmeleri gerektiği konusuna yer verdik.
E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Nedir?
E-ticarete başlamak, kar zarar hesaplamasını da beraberinde getirmektedir. Başlangıç maliyetleriyle başlayan süreç pek çok gider kalemi ile devam eder. Ancak kazanç sağlandıkça başlangıç maliyetleri büyük oranda karşılanmış olur. E-ticarete başlayacak olanların karını nasıl hesaplayacağı oldukça önemli bir konudur. Hedeflerinizi, uzun vadede karlı olduğunuzdan ve karlı kaldığınızdan emin olmak için stratejinizi belirlemeniz gerekir.
Satışlardan elde edilen e-ticaret kar marjları, ürününüzü sattığınız fiyattan teslim alma maliyetiniz, edinme başına maliyetiniz ve nakliye maliyetiniz çıkarılarak hesaplanabilir. Kalan rakam, toplam e-ticaret karınızı elde etmek için toplam satış miktarınızla (veya öngörülen satışlarla) çarpılabilen ürün başına karınızdır. Aşağıda konunun ayrıntılarına göz atalım.
İniş Maliyeti
Ürünlerinizin satılmaya hazır hale getirilmesinin ürün başına maliyetidir bu oranı belirlemek kar zarar hesaplamasında kullanılmaktadır. Birim satın alma maliyetiniz, ürünlerinizin tedarik edilmesi ve lojistik deponuza alınmasıyla ilgili tüm maliyetlerden oluşur ve bunu ürün bazında, hatta daha iyisi birim bazında hesaplamanız gerekir. Bu maliyete dahil olacak konular şöyledir;
- Tüm nakliye masrafları
- Gönderim sürecinde ödenilen vergiler
- Ürünlerinizi satılmaya hazır hale getirmek için ödenecek ücretler (Örneğin barkodlar, paketler, depo ücretleri vb.)
Satın Alma Maliyeti
İşletmenizin kar edip etmediğini anlamanın sonraki kısmı, genellikle edinme başına maliyet yani satın alma maliyetinizi belirlemektir. Buraya reklam ve pazarlama harcamaları da dahildir. Şirket kar zarar hesaplama için “reklam harcamalarınız için Google Ads ve sosyal medyanız ne kadar ödedi?” “İşletmeniz bir e-ticaret dijital pazarlama ajansı tarafından destekleniyor mu?” gibi maliyetler de hesaplanmalıdır. Edinme maliyetlerinizi belirledikten sonra, bu maliyeti dönüşüm sayınıza bölmeniz gerekir. Bu size pazarlama ve reklamcılık çabalarınızın maliyetine karşı başarısının gerçek bir yansımasını verecektir. Bu bilgilerin bir kısmı Google Ads ve sosyal medya raporlarınızdan edinilebilir.
İlgili İçerik; Tedarik Aşamasında Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Bilgi
Nakliye Maliyeti
E ticaret kar zarar hesaplama örneği için işletmeniz, ödeme sırasında ücretsiz gönderim sunarak ürünlerinizi müşterilerinize gönderme maliyetinin bir kısmını veya tamamını karşılıyorsa, nakliye maliyetinin kesinlikle hesaba katılması gerekir. Bunun için müşterinizden ücret alırsanız, yine de iki kez dönüp gözden kaçan çeşitli maliyetler olup olmadığını kontrol etmeniz gerekebilir.
Depolama ve İkmal Maliyetleri
Bu bölümde ürünlerinizin depolama maliyetini ve siparişin yerine getirilmesiyle ilişkili maliyeti hesaba katmanız gerekir. Birim başına depo maliyetlerinizi elde etmek için depolanan toplam birim miktarına bölebilirsiniz.
Kar Zarar Hesaplama Formülü Nasıl Yapılır?
Yukarıda maliyetleri hesaplayarak en son kar zarar oranınızı birkaç formül kullanarak hesaplayabilirsiniz. Kar oranını, satış tutarından alış tutarını, zarar oranını ise maliyet tutarından satış tutarının çıkarılmasıyla başlayan formülleri kullanabilirsiniz. Olumlu bir orana ulaştığınızda kar ediyorsunuz demektir.
İlgili İçerik; E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
E-ticarette Karlılığı Artırmak için Neler Yapılmalıdır?
Gelir gider hesaplama nasıl yapılır konusundan sonra e-ticaret sitelerinin gelirini artırmak için başvuracağı pek çok yol, uygulaması gereken pek çok taktik mevcuttur. E-ticarette karlılığı artırmak için yapılması gereken pek çok strateji bulunmaktadır. Aşağıda birkaçına yer verdik.
Kaliteli Bir E-ticaret Sitesi Tasarımı
Ziyaretçilerin bir e-ticaret sitesini beğenip beğenmediklerine karar vermeleri oldukça kısa bir süre içinde gerçekleşir. Bu nedenle vurucu bir e-ticaret tasarımı ile ziyaretçilerin önüne çıkmak gerekir. Sıkıcı ve geleneksel yerine farklı fakat bir o kadar da basit bir tasarıma odaklanılmalıdır.
E-posta Pazarlamasına Önem Verilmelidir
Dijital pazarlamacılar e-posta pazarlamaya önem vermeli, abone sayısını artırmaya çalışmalıdır. E-posta pazarlaması ürün satışına ikna etmek için iyi bir araç ve hatırlatıcıdır.
İlgili İçerik; E-posta Pazarlama Dönüşüm Oranlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?
Bildirimlerle Kendini Hatırlatma
Günümüzde mobil kullanıcı sayısı ve mobilden alışveriş oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle mobilde uygulamalardan anlık bildirimler ile kişilere cazip fırsatlar sunmak birebir etkileşim ve satın almaya ikna açısından oldukça etkili olmaktadır. Burada kişiye özel bir dil kullanımı ve kişiye özel teklifler sunmak önemli olmaktadır. Öte yandan bu bildirimler kişilerde aciliyet duygusu oluşturma konusunda da etkili olmaktadır.
Tüketiciye Cazip Teklifler Sunulması
Online alışverişte tüketicinin vazgeçmesi, rakibe kayması an meselesi olabilmektedir. Bu noktada ücretsiz kargo, indirim çeki, indirimli ürün kodu vb. seçenekler tüketiciyi satın almaya ikna etmektedir. Öte yandan kişiselleştirilmiş seçenekler de direkt olarak müşteri kazanma konusunda oldukça etkilidir. Örneğin ilk siparişe indirim vermek gibi teklifler tüketiciyi ikna etmede etkili olmaktadır.
İlgili İçerik; Ücretsiz E-Posta Pazarlama Araçları
Alternatifli Ödeme Seçenekleri Sunma
Bir müşteri yolculuğunu tamamlamadan önceki son adım ödeme yöntemidir. Ödeme yöntemi ikna edici olmalı ve sepeti terk etmeye neden olmamalıdır. Ödeme seçeneklerinin fazla olması, güvenli ve karmaşadan uzak bir ödeme sistemi olması, ödeme ekranının hızlı olması müşteriyi ikna eden faktörler arasındadır.
İlgili İçerik; E-ticaret Ödeme Sistemleri Hakkında 3 Önemli Başlık
Gelişmiş Güvenlik Önlemleri Alınması
Müşterilerin satın alma yolculuğunu sorunsuz ve verimli hale getirmek için çalışırken, e-ticaret sitenizin güvenliğini de göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Müşterilerinizi ödeme bilgilerinin güvende olduğunu bilmelidir. Güvenli bir e-ticaret altyapısı kullanarak, profesyonel ve özel güvenlik hizmetleri ile verilerinizi güvenle sakladığınızdan emin olmalısınız. Öte yandan bu güveni müşterinize vermeniz de oldukça önemlidir.
Çok Kanallı Bir Deneyim Sunulması
Cep telefonlarının ve tabletlerin kullanımının artmasıyla birlikte, cihazlar arası pazarlamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Firmalar sadece masaüstünde değil mobilde de olmalıdır. Uygulamaların her cihaza uyumlu hale getirmelidir. Öte yandan sadece e-ticaret sitesi ile değil sosyal medyadan da tüketicilere ulaşmalı ve karlılığını artırmak için farklı mecralardan satın almaya ikna etmelidir.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!