Gizlilik sözleşmesi, e-ticaret firmalarının online satış yapabilmeleri için bulundurması gereken belgelerden biridir. Gizlilik sözleşmesi genel kapsamıyla kişilerin bilgilerinin nasıl kullanıldığını ve korunduğunu gösterir. Bu yazımızda e-ticaret firmalarının gizlilik sözleşmelerini nasıl hazırlandığından bahsedeceğiz.

 

E-ticaret Gizlilik Sözleşmesi
 

E-ticaret Sitelerinde Bulunması Gereken Sözleşmeler Nelerdir?

 

Tüketici haklarının korunması ve tüketici haklarını güvence altına almak amacıyla online alışverişte bulunması gereken, sınırları hukuki kanunlara göre çizilmiş bazı sözleşmeler yer almalıdır. Bu metinlerin mesafeli satışlarda bulundurulması zorunludur.

 

Metinler ise Mesafeli Satış Yönetmeliği, Veri Koruma Kanunu gibi e-ticaret Hukuku’na göre düzenlenmektedir. Bu metinler satış sonrasında tüketici tarafından okunur ve onaylanır. Sonrasında alışveriş işlemi onaylanır.

 

E-ticaret sitelerinin bulundurması gereken sözleşmeler

 
  • Ön bilgilendirme formu
  • Gizlilik sözleşmesi
  • Mesafeli satış Sözleşmesi
  • Kullanım koşulları
 

Mesafeli satış sözleşmesi nedir dediğimizde; uzaktan iletişim araçlarıyla yapılan online alışverişi resmileştiren bir sözleşmedir. Firma ve müşteri arasındaki mal ve hizmetlerin uzaktan satın alınmasını taraflar arasında beyan eden bir sözleşmedir.

 

Mesafeli satış sözleşmesi tüketicinin online alışveriş hakkında bilgilendirilmesi ve karşılıklı olarak tüketici haklarının güvence altına alınmasını sağlar. Mesafeli satış sözleşmesi her e-ticaret firmasının bulundurması gereken bir sözleşmedir.

 

Ön bilgilendirme formu nedir dediğimizde ise; e-ticaret ve online alışverişin gerekli olan unsurlarından biridir. Tüketiciye satın alma esnasında ürün ve satışla ilgili haklarının korunmasını sağlar ve güvence altına alır.

 

Kredi kartı ile ödeme aşamasında tüketicinin okuyup işaretlemesiyle onaylanan bir formdur. Firmalar bu formu 3 yıl boyunca saklamakla ve tüketicisinin de forma erişebilmesini sağlamakla yükümlüdür.

 

İlgili İçerik; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi

 

İlgili İçerik; İSS (İnternet Servis Sağlayıcı) Nedir?




E-ticaret Bulunması Gereken Gizlilik Sözleşmeleri
 

Gizlilik Sözleşmesi Nedir?

 

Gizlilik politikası nedir ya da gizlilik sözleşmesi nedir dediğimizde Veri Koruması Kanunu’na göre maddelendirilen tüketicilerin haklarının güvenceye alınmasını sağlayan bir sözleşmedir. Sözleşme ayrıntıları tüketicilerin alışveriş esnasında kullanılan verilerin güvenine dayanır.

 

E-ticaret firmaları alışveriş esnasında tüketicilerin pek çok bilgisini işlemektedir. Bunu çerezler ya da çeşitli uygulamalarla yapabilmektedir. Alınan kişisel verilerin işlenmesi, kullanılması ya da saklanması gibi konularda tüketiciye yapılan bildirim gizlilik politikasını oluşturmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Fraud (Sahtecilik) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; Müşteri Sadakati Kazanmak İçin İpuçları




E-ticaret Gizlilik Sözleşmesi Nedir
 

Gizlilik Sözleşmesinde Yer Alması Gereken Bilgilendirmeler Nelerdir?

 

E-ticarette gizlilik sözleşmesi verilerin işlenmesine bağlıdır. Bu nedenle verilerin nasıl ve ne şekilde işleneceği mutlaka belirtilmelidir. Öte yandan belirtilmeyen bir verinin işlenmesi ise suçtur. Verilerin işlenmesi ve başka kurumlarla paylaşılması ise mutlaka sözleşmede yer alan maddeler arasında olmalıdır.

 

E-ticarette işlenen verilerden bazıları;

 
  • Kişilerin ödeme bilgileri
  • Kredi kartı bilgileri
  • Adres ve iletişim bilgileri
  • IP adresleri vb.
 

E-ticaret firmaları çeşitli bilgileri çeşitli amaçlarla işlemek isteyebilir. Burada en önemli konu açık ve anlaşılır bir şekilde bunu tüketiciye beyan etmektir.

 

Gizlilik sözleşmesinde yer alması gereken bilgilendirmeler

 
  • Tüketiciden alınan bilgilerin işlenmesi
  • Verilerin hangi amaçla kullanılacağı
  • Verilerin nasıl toplandığı
  • Ne kadar süre saklanacağı
  • Verilerin nasıl işleneceği
  • Verilerin ne zaman silineceği
 

Tüketiciler gizlilik sözleşmesine onay verdiği sürece veri işlenmesi mümkün hale gelmektedir. Öte yandan gizlilik sözleşmesi anlaşılır ve açık bir dille yazılmalıdır. Tüketicinin anlayacağı bir dille yazılmalı ve açık bir dil kullanılmalıdır. Puntoların küçük ve karışık bir dil kullanılması bazı bilgilerin gözden kaçmasına sebebiyet vermektedir.

 

İlgili İçerik; KVKK ve E-ticaret Hukuku Rehberi (2021)




Gizlilik Sözleşmesinde Bulunması Gerekenler

 

E-Ticaret Gizlilik Sözleşmesi’nin Kullanıcılar Üzerindeki Etkisi Nelerdir?

 

Tüketicilerin satın aldıkları ürünün garanti belgesini firmadan talep etme hakları vardır. Bu sayede ürünle ilgili herhangi bir sorun olduğunda tüketici iletişime geçebileceği kişileri ve izleyeceği adımları bilir.

 

Ön bilgilendirme formu, gizlilik sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi de tüm e-ticaret firmalarının tüketicisine sunması gereken belgeler arasındadır. Tüketici kendisine bu belgeleri sunmayan bir firmadan alışveriş yapmamalıdır. Bu belgeleri tüketicisine sunmayan firma Tüketici Hukuku’na aykırı davranmış olur.

 

Gizlilik sözleşmesinin tüketiciler için avantajları

 
  • E-ticaret firmalarının sitelerinde bulundurması gereken gizlilik sözleşmeleri kullanıcıların yararı için birçok madde içerir.
  • Gizlilik sözleşmesi, e-ticaret sitelerinin üyelerine onların bilgilerini paylaşmayacakları konusunda taahhüt vermesidir.
  • Kullanıcılar, gizlilik sözleşmesini inceleyerek alışveriş öncesi, süreci ve sonrasında sahip oldukları yasal hakları öğrenebilmektedir.
  • E-ticaret gizlilik sözleşmesinin içeriğinde yer alan SSL sertifikası, üyelerin kredi kartı güvenliğinin nasıl saklandığını gösterir.
 
İlgili İçerik; Güven Damgası Nedir?
 

E-Ticaret Gizlilik Sözleşmesi Örneği ve Olması Gereken Bilgiler Nelerdir?

 

E-ticaret sözleşmeleri belirli kurallara çerçevesinde hazırlanmaktadır.E-ticaret gizlilik sözleşmesinin içermesi gereken bilgiler;

 
  • Gerçek kişi ise ad-soyad, tüzel kişi ise unvanı,
  • Sorumlu kişilerin ad-soyad, vergi kimlik numaraları veya ticaret sicil numaraları,
  • Yerleşim yeri (tüzel kişilik ise merkezin bulunduğu yer)
  • E-posta adresi ve iletişim bilgileri
  • Sunulan hizmetin kapsamı (eğer bir makam/mercii iznine veya denetimine bağlı bir faaliyet kapsamındaysa o makam/merciinin bilgileri)
 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)

 

E-ticaret Gizlilik Sözleşmesi Örnekleri

 

E-Ticaret Sitesi Gizlilik Sözleşmesi Kapsamı Nelerdir?

 

Sözleşme; üyeler tarafından verilen tüm bilgilerin ödeme amacıyla satıcıyla paylaşıldığını belirtir. Aynı zamanda bu bilgilerin üçüncü şahıslarla paylaşılmayacağını taahhüt eder. Satıcı, üyelerinin bilgilerini bir idari veya yasal zorunluluk söz konusu olduğunda açıklayabilecektir.

 

Üyeye ait telefon, mail adresi gibi bilgiler; ürün teslim süreciyle ilgili bilgilendirmelerin yapılabilmesi için yalnızca satıcı tarafından kullanılabilmektedir.

 

E-Ticaret Gizlilik Sözleşmesiyle İlgili Kanun ve Yönetmelikler

 

E-ticaret firmaları e-ticaret hukukuna uygun davranmalıdır ve yasal gereklilikleri yerine getirmelidir. E-ticaret gizlilik sözleşmeleri aşağıda sıralanan kanun ve yönetmelikler tarafından düzenlenir;

 
  • İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun
  • Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
  • Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik
  • İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik
 


E-ticaret Gizlilik Sözleşmesi Kanunları

 

E-ticaret Sitelerinde Gizlilik Sözleşmesi Gereklilikleri Nelerdir?

 

Tüketici ve e-ticaret firmaları gizlilik sözleşmesi ile karşılıklı olarak güvence altına alınmaktadır. Bu nedenle karşılıklı hak korunması durumu mevcuttur.

 

Tüketiciler online alışveriş sırasında pek çok bilgilerini de kullanmış olur. Bunlar iletişim, adres, ödeme bilgileri, IP adresi gibi pek çok bilgilerdir. Bu önemli bilgilerin firma tarafından korunması ve başkalarıyla paylaşılmaması gibi konularda sözleşmeler önemlidir. Gizlilik sözleşmesinde firmanın tüketiciden aldığı bilgilerin güveni konusunda sorumluluk aldığını göstermesi gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışlarının E-ticaretteki Önemi

 

Gizlilik Sözleşmesi Olmadan Satış Yapılabilir mi?

 

E-ticaret işletmeleri gizlilik sözleşmesi olmadan sitesinde alışveriş yapması e-ticaret hukukuna aykırı bir davranıştır. Sözleşmeleri olmayan firmalar bankalardan sanal pos alamamaktadır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<