Online alışverişin sınırları gün geçtikçe genişlemeye devam etmektedir. E-ihracat günümüzde küçük, orta ya da büyük işletme fark etmeksizin pek çok işletme tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. Elbette e-ihracat dinamikleri e-ticaretten farklılık göstermektedir. İşletmeler e-ihracat vergilendirme süreçlerini merak etmektedir. Yazımızda ihracat vergilendirme, e-ihracat kdv iadesi gibi pek çok konuda bilgiler derledik.
E-ihracat Nedir, Nasıl Yapılır?
E-ihracat, işletmelerin ürün ve hizmetlerini e-ticaret siteleri ya da EBAY, Amazon, Aliexpress gibi E-ihracat pazaryerleri üzerinden mikro ihracat kuralları çerçevesinde ve elektronik gümrük beyannamesi ile yurtdışında yaşayan kişilere sattığı ticari faaliyettir. İhracattan farklı olarak E-ihracatta pek çok süreç online olarak işlemektedir.
Mikro ihracat 15.000 euro değerini ve 300 kg ağırlık sınırını aşmayan ürün ve hizmetlerin ETGB ile yurtdışına satılmasına verilen isimdir. Mikro ihracat yapmanın bazı şartları vardır. Öncelikle işletmeler e-devlet üzerinden E-ihracat yaptıklarına dair kayıt açtırmalıdır.
Mikro ihracat yapmak isteyen kişi ve işletmeler için istenen belgeler arasında; proforma fatura, dolaylı temsil yetki belgesi, ihracat bilgi formu ve e-arşiv faturadır. Tüm evrak ve işlemler tamamlandıktan sonra işletmeler mikro ihracat kuralları çerçevesinde b2c iş modeli ile ürünlerini satabilir, E-ihracat vergilendirme muafiyeti ve e-ihracat kdv iadesi yararlanabilirler.
İlgili İçerik; E-ihracat Nasıl Yapılır?
E-ihracat Süreci Hangi Adımlardan Oluşur?
E-ihracat yapılan ürünlerin sipariş tutarı ülkenin vergi muafiyeti sınırlarının üzerindeyse gümrük vergisi ödenir. E-ihracat vergilendirme aşamalarında bireysel müşteri adına KDV’siz fatura kesebilir. İhracat için sağlanan KDV iadesi alınabilir. E-ihracat yapan firmalar, vergilendirme avantajlarının yanında ihracatçı kredileri, devlet teşvikleri ve devlet desteklerinden de faydalanabilir.
E-ihracat yapan firmaların ihraç süreçleri şöyle işlemektedir;
- Alıcı adına KDV’siz satış faturası düzenlemek
- Sipariş ve alıcı ile ilgili bilgileri ve sipariş paketini yetkili operatöre ya da teslimat şirketine teslim etmek
- Operatörün işletme adına Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) düzenlemesi
- Siparişlerin Türkiye’den ihracat edilmesi ya da yurt dışı edilmesi
- Sipariş verilen ülkede gümrükleme işlemleri
- Teslimat şirketinin siparişi nihai tüketiciye ya da alıcıya teslim etmesi
İlgili İçerik; E-İhracat Sitesi Nasıl Kurulur?
E-ihracatta Vergilendirme Nasıl Olur?
Yurtdışına satış yapan mikro ihracatçıya geçtiğimiz yıl yeni bir vergi düzenlemesi geldi. 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olmak üzere E-ihracat yapan mikro ihracatçıya yüzde 50 vergi muafiyeti getirildi. E-ihracat bu düzenlemeyle artış göstermeye başlarken mikro E-ihracat yapan firmalar yurtdışına satışta daha kazançlı hale geldi.
İlgili İçerik; KOBİ'ler için E-ihracat Rehberi
E ihracat Vergi Muafiyeti Nedir?
Yurtdışına satış yapılan mal ve hizmet başına gümrük kanunları kapsamında bir vergi alımı söz konusudur. Fakat 2021 yılında getirilen düzenleme ile mikro ihracat yapan işletmeler yüzde 50 oranında vergi muafiyetine tabi tutulmaya başlanmıştır. Bu muafiyetteki amaç E-ihracata olan teşviğin artmasını sağlamaktır. Öte yandan firmaların vergi yük ve masraflarının azalmasını sağlayan bir düzenlemedir.
İlgili İçerik; E-ihracat Faturası Nasıl Kesilir?
E-ihracatta Vergi Muafiyeti Nasıl Uygulanır?
E-ihracatta vergi muafiyeti mikro ihracatçıları kapsamaktadır. Yani KDV tutarı hariç fatura tutarının 15 bin Euro’dan daha az, 300 kg’den daha hafif olduğu satışlar için geçerli olan ürün satışlarında e-ihracat vergi muafiyeti devreye girmektedir. bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama ile e-ihracat yapan küçük ve orta ölçekli mikro ihracatçıların vergi yükleri büyük oranda azalmaktadır.
E-ihracat Vergi Muafiyetinden Kimler Yararlanabilir?
E-ihracatta veri muafiyeti mikro ihracatçılık yapan orta ve küçük ölçekli işletmeleri kapsayan bir uygulamadır. Belirlenen şartları geçen ürün ve hizmet satışlarında ise vergi muafiyeti söz konusu olmamaktadır. Öte yandan e-ticaret sitesi olan ve mikro ihracat yapan işletmeler vergi muafiyetinden yararlanabildiği gibi global pazaryerlerinden yurtdışına satış yapan işletmeler de ülkemizde sunulan e-ihracat vergi muafiyetinden yararlanabilmektedir.
A.TR Dolaşım Belgesi Nedir?
Türkiye ve Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Gümrük Birliği anlaşması uyarınca serbest dolaşım halinde bulunan malların ihracında gümrük muafiyetinden yararlanmak amacıyla ihracatçı tarafından düzenlenen belgedir.
E-ihracat Vergilendirme Özel Durumları Nelerdir?
E-ihracat Avrupa Birliği’nin Gümrük Birliği bölgesine ürün gönderdiğinde A.TE Dolaşım Belgesi ile gümrük vergisi ödemesi yapmadan yalnızca KDV ödemesi yapmaktadır. Ülkelerin KDV oranları ve gümrük muafiyet sınırları, kendi ticari prosedürlerine göre belirlenmektedir. Ülkelerin bu prosedürlerini araştırarak e-ihracata başlamak gerekmektedir. Ülkelere göre gümrük muafiyetlerinden yararlanmak da bu noktada mümkün olmaktadır.
E ihracat İade Koşulları Mekanizması Nasıl İşler?
KDV'de üç nedenden dolayı e ihracat kdv iadesi durumu ortaya çıkabilmektedir. Tam istisna kapsamında yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen ancak indirimle giderilemeyen vergiler iade edilebilmektedir. İade gerektiren durumları aşağıda sizler için sıraladık.
- Diplomatik istisna kapsamına giren hizmet ve teslimler
- Hava, deniz ve demiryolu araçlarına ilişkin teslim ve hizmetler
- Hava ve liman meydanlarında yapılan hizmetler
- Teşvik belgeli makina ve teçhizat teslimleri
- Uluslararası kuruluşlara yapılan teslim ve hizmetler
- Ulusal güvenlik amaçlı teslimler
- Petrol arama faaliyetlerine ilişkin teslim ve hizmetler
- Uluslararası taşımacılık
E-ihracat Yapan İşletmelerde Hangi Prosedürler Uygulanır?
KDV’siz fatura kesilebilir ya da KDV’li fatura kesip sonradan mahsuplaşma yapılabilir. Ürün gümrükten çıktıktan sonra varış gümrüğüne ulaştığında o ülkenin gümrük muafiyet sınırının altında ise sadece KDV ödenir. -ihracat yapan şirketler Türkiye’de de gelir vergisi öder. Gümrük muafiyet sınırının üstünde olan ürünlerde gümrük vergisi ile birlikte KDV ödemesi yapılır.
E-ihracat Vergi Oranları Nedir?
Vergi muafiyeti kapsamı dışında kalan işletmeler gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. Bu oran yıllık olarak ettikleri kar üzerinden hesaplanmaktadır. Aşağıda 2023 vergi dilimleri oranlarını elde edilen ve orana göre verdik.
- 70.000 TL’ye kadar - %15
- 150.000 TL’nin 70.000 TL’si için 10.500 TL, fazlası - %20
- 370.000 TL’nin 150.000 TL’si için 26.500 TL (ücret gelirlerinde 550.000 TL’nin 150.000 TL’si için 26.500 TL), fazlası - %27
- 1.900.000 TL’nin 370.000 TL’si için 85.900 TL (ücret gelirlerinde 1.900.000 TL’nin 550.000 TL’si için 134.500 TL), fazlası - %35
- 1.900.000 TL’den fazlasının 1.900.000 TL’si için 621.400 TL (ücret gelirlerinde 1.900.000 TL’den fazlasının 1.900.000 TL’si için 607.000 TL), fazlasıc- %40
E-ihracat Avantajları Nelerdir?
E-ihracat; gümrükleme maliyetleri ve gümrükleme hızı konularında geleneksel ihracata göre çok avantajlıdır. Muafiyet sınırları içinde kalındığı sürece B2C gümrükleme vergi muafiyetlerinden de faydalanmak mümkündür.
E-ihracat sağladığı verimlilik, getirdiği avantajlar dışında diğer İhracat türlerine göre, teşvikler ve muafiyetler konusunda avantajlıdır. Yurtdışına satış yaparken müşterinize KDV’siz fatura kesebilir ve e-ihracatta KDV iadesi konusundan faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda yurtdışına satış yapacak işletmeler özel ya da devlet bankalarının sunduğu kredi teşviklerinden faydalanmaktadır.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!