Rekabetçi piyasanın hızlı değişen dinamiklerine uyum sağlamak ve hakim rüzgar yönüne göre ilerlemek hem şirketler hem de markalar açısından son derece önemlidir. Bu ilerleme yönünü doğru tayin etmek için o güne kadar alınan yola dönüp bakmak bir sonraki adımın daha güvenli atılmasına yardımcı olur.
Bu yazımızda, şirketler için bir nevi kapsamlı öz eleştiri ve iç bakış olarak değerlendirebileceğimiz SWOT Analizi Nedir, Neden Önemlidir sorularılarına yanıt arayacağız. TOWS Matrisi olarak da anılan bu analiz hakkında vereceğimiz bilgilerden yola çıkarak, siz de SWOT analizi nedir, SWOT analizi nasıl yapılır, SWOT analizi unsurları nelerdir gibi soruların yanıtlarını bulabilir ve örnek SWOT analizi üzerinden kendi şirketinizi değerlendirebilirsiniz.
SWOT Analizi Nedir?
Kurumların ya da şirketlerin güncel durumlarını daha net görmek için yaptıkları detaylı bir analiz yöntemi olan SWOT analizi 1960’lı yıllarda, Stanford Üniversitesi’nin çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır. SWOT analizi ile şirketlerin güçlü yanları ve zayıf yönleri inceleriz ve gelecekte ortaya çıkabilecek fırsatlar ya da tehditler bu sonuca göre değerlendirilir.
- Strengths: Güçlü olduğu yönler
- Weaknesses: Zayıf olduğu yönler
- Opportunities: Değerlendireceği Fırsatlar
- Threats: Kaçınması gereken tehditler.
İlginizi Çekebilir; Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin Yapmanız Gerekenler
İlginizi Çekebilir; E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
SWOT analizi nasıl yapılır sorusuna cevap ararken, kapsamlı incelemeler, detaylı araştırmalar yapmanız gerekmektedir. SWOT analizi, basit bir formülle hayata geçirilebilecek bir yöntem değil, derin bir araştırmalar bütünüdür. Güçlü ve zayıf yönlerinizi iyi analiz etmek için kendinize, tehdit ve fırsatların ne olduğunu, nereden geleceğini bilmek için ise rakiplerinize ve sektöre bakmalısınız.
Swot analizi nasıl yapılır nasıl bir yol izlenir gibi konularda deneyiminiz yoksa danışmandan yardımı alabilir, periyodik olarak analizi güncelleyebilirsiniz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi özellikle e-ticaret sektöründe dengeler çok hızlı değiştiği için, SWOT analizi unsurları da hızlı değişmektedir.
İlginizi Çekebilir; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri
İlginizi Çekebilir; Google Trends Nedir, Nasıl Kullanılır?
Sorularla SWOT Analizi Uygulaması
SWOT Analizi uygulayabilmek için şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerini bilmeniz, sektördeki fırsat ve tehditleri belirlemeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Dilerseniz genel bir analiz yapabilmek için cevap vermeniz gereken sorulara hep birlikte bakalım.
İlgili İçerik; İnternetten Ürün Satmak Ve Başarılı Olmak İçin Yapmanız Gerekenler
İlginizi Çekebilir; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden
Güçlü Yönlerinizin Farkına Varın (Strengths)
SWOT analizi yapmak için gereken ilk adım güçlü yönlerinizi belirlemektir. Bunun için şirketinize şu soruları yöneltebilirsiniz.
- Ürünleriniz sektörde fark yaratan ürünler mi?
- Hangi alanlarda rakiplerinizden daha iyisiniz?
- Müşterilerinizin hayatını kolaylaştırıyor musunuz?
- Müşterilerinize kattığınız değer nedir?
- Ödeme, teslimat ve müşteri iletişiminde ne kadar iyisiniz?
İlginizi Çekebilir; Kapıda Ödemeli Satış Nasıl Yapılır? Kapıda Ödeme Rehberi (2021 Güncel)
Zayıf Yönlerinizle Yüzleşin (Weaknesses)
SWOT analizinin ikinci aşaması ise zayıf yönlerinizi bulmanızdır. Özellikle E-ticaret yaparken çok faydasını göreceğiniz zayıf yönler tespiti, hangi konularda kendinizi geliştirmeniz gerektiğine dair size ipucu verecektir. Bu aşamayı, daha iyiye ulaşmak için vermeniz gereken bir öz eleştiri olarak düşünebilirsiniz.
- Eksik olduğunuz yönler neler?
- Hangi alanlarda başarısızsınız?
- Müşterinizle problem yaşıyor musunuz?
- Müşterilerinizden olumsuz geri dönüşler alıyor musunuz?
- Projenizde hayata geçiremezdiğiniz noktalar var mı?
- Sermaye ya da ekipman eksikliğiniz var mı?
- Rekabetçi misiniz? Değilseniz bunu engelleyen sebepler nelerdir?
İlgili İçerik; Dünyanın En Büyük 8 E- Ticaret Şirketi
Fırsatları Değerlendirin (Opportunities)
Güçlü yanlarınızı ve zayıf olduğunuz konuları değerlendirdikten sonra, sektördeki fırsatları incelemeli ve operasyonları buna göre yürütmelisiniz. Bu fırsatlar ayrıca şirketinizin yatırım araçları için de önemlidir.
E- ticaret dünyası, fırsatların sürekli yenilendiği, gelişmelerin hızlı olduğu, dinamik bir sektördür. SWOT analizi ile bu sektördeki boşlukları görerek aksiyon alabilirsiniz.
- Çevrenizdeki iş fırsatlarını inceliyor ya da yeni fırsatlar yaratıyor musunuz?
- Kendi sektörünüzdeki taleplerden haberdar mısınız? Firmanızın yeterli arzı sağladığını düşünüyor musunuz?
- Reklam ve tanıtıma ne kadar önem veriyorsunuz? İşletmenizi dinamik tutuyor musunuz?
- Karlılığı artırmak ve maliyetleri düşürmek için çalışmalar yapıyor musunuz?
- Hangi alanlarda fark yaratabilirsiniz?
İlginizi Çekebilir; Tüketici Davranışlarının E-ticaretteki Önemi
İlginizi Çekebilir; E-ticaret Ödeme Sistemleri Hakkında 3 Önemli Başlık
Tehditlerden Kaçının (Threats)
SWOT analizinin son adımı olan tehditleri belirlemek risk faktörünü azaltmaktadır. Pazar değişkenleri, tüketicilerin satın alma davranışlarındaki farklılaşmalar, değişen sektör dinamikleri, rekabet ettiğiniz firmaların tutumu gibi pek çok etken sizin için birer tehdittir ve adımlarınızı buna göre atmanız gerekir. Örneğin rakipleriniz proaktif davranıyorsa sizin de ivme kazanmanız ve reklam yapmanız gerekmektedir.
- İşinizi olumsuz etkileyebilecek rakipleriniz kimlerdir? Varsa bu konuyla ilgili planlarınız nelerdir?
- Kendi şirketinizde sizi engelleyen ve değiştirmeniz gereken öğeler var mı? Teknolojik altyapınıza güveniyor musunuz?
- Sektörel bazda ulusal ve uluslararası gelişmeler nelerdir? Bu değişikliklere uyum sağlayabilecek misiniz?
SWOT Analizi Neden Önemlidir?
E- ticaret ile birlikte rekabet de artmış ve sektörel dengeler daha değişken bir hale gelmiştir. Tam da böyle bir süreçte, hem kendi firmanıza daha yakından bakmak hem de rakipleriniz hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız SWOT analizi size genel çerçeveyi çizecektir.
Şirketiniz hakkında yapacağınız değerlendirmenin sonucunda elde edeceğiniz yol haritası ile bir sonraki adımınızı daha güvenli planlayabilir, rakiplerinizin hamlelerine karşı önlemler alabilir, daha istikrarlı büyüme sağlayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir; E-ticaret Sitenizin Trafiğini Organik Olarak Arttırma Stratejileri
SWOT Analizi Örneği
Dilerseniz yerel ürünler satan bir E-ticaret sitesi örneği ile SWOT analizi yapalım. SWOT analizi örneği verdiğimiz firma el yapımı doğal ve organik ürünler satan yerel bir firma olsun. Bu firma ülkemizde ve dünyada değer kazanan bir sektörde üretim yaptığı için pazar payını büyütebilir ve rakipleri arasından sıyrılabilir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi her geçen gün daha fazla arttığı için, firma doğru zamanda doğru ürün grubu ile sektöre girmiştir diyebiliriz. Ancak, büyük firmaların da organik ve doğal ürün segmentinde üretime başlaması, yerel bir firma için risk faktörü oluşturur. Reklam ve tanıtım maliyeti aynı şekilde yerel firma için zorlu bir aşamadır. SWOT Analizi yaptıktan sonra, büyük markalarla baş edemeyeceği açık olan bu firmanın ;
- Yerel üretici,
- Ekolojik üretim,
- Özgün tatlar gibi kendine özgü kalemleri ön plana çıkarması ve sektördeki yerini buna göre tayin etmesi gerekir.
Strengths Güçlü olduğu yönler |
Weaknesses Zayıf olduğu yönler |
Opportunities Fırsatlar |
Threats Tehditler |
---|---|---|---|
|
|
|
|
SWOT Analizinin Faydaları
SWOT analizi, iç ve dış değişkenleri incelediğiniz bir değerlendirme yöntemi olduğu için, özellikle pazardaki yerinizi belirlemede ve marka konumlandırmasında size önemli ip uçları verir ve yol gösterir. SWOT analizi unsurları doğru uygulandığında:
- Kapsamlı ve iyi yönetilen bir analiz süresi sonrasında, kurumsal yapınızın işlerliği hakkında bilgi sahibi olursunuz. Böylece güçlü yönlerinizi daha fazla ön plana çıkarırken, zayıf yönlerinizi geliştirebilir ve gördüğünüz eksiklikleri tamamlayabilirsiniz.
- Firmanızı tüm yönleri ile ele aldığınız için daha özgüvenli olarak rekabet edebilirsiniz. Rakiplerinizi iyi tanıdığınız için inovasyona gidebilir, iyileştirme prensipleri belirleyebilirsiniz.
- Kendi organizasyonunuzdan çıkan sonuçlar (internal factors) doğrultusunda, sektörel değişkenlere (external factors) karşı daha hazırlıklı olursunuz.
Siz de E-ticaret dünyasında daha başarılı olmak ve sektörde kalıcı yer edinmek için SWOT analizinden faydalanabilir, satışlarınızı ve rekabet gücünüzü arttırabilirsiniz.
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!