Distribütörlük almak ile ilgil her şey konulu bu yazımızda distribütörlük konusunu detaylı olarak işleyeceğiz. Siz de herhangi bir sektörde distribütörlük almayı düşünüyorsanız, yazımızı inceleyerek distribütörlük sözleşmesi nedir, distribütörlük veren firmalar hangileridir, distribütör garantili ne demektir gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz. Dilerseniz önce distribütörlük nedir, onu açıklamakla başlayalım.
Distribütör Nedir?
Distribütör, şirketlere veya mağazalara faaliyet gösterdiği sektördeki ürünlerin tanıtımını yapan veya tedariğini sağlayan kişilere verilen isimdir. Bu kişiler gerçek ya da tüzel kişilik olabilir.Distribütörün görevi; dağıtım ya da tedarik zincirindeki işletmelerle, mal üreticisi arasında bağlantı kurmak, köprü oluşturmaktır.
Dağıtımını yaptığı ürünün tüm satış faaliyetlerini üstlenen distribütörler yaptıkları satışlardan ya da aracı oldukları satışlardan, belirlenen oranlarda komisyon alarak çalışırlar.
Distribütörlük Nedir?
Distribütör, herhangi bir tedarikçi ya da üreticiye ait olan malların daha önceden belirlenen bölgelerde tanıtımını sağlamak ve satışını yapmak için kurulan firmaların genel adıdır. Distribütörlük daha fazla bölgeye, daha çok kişiye ulaşmak için tercih edilen sistemli bir dağıtım aracıdır.
Distribütörün görev tanımı ve faaliyetlerinin kapsamı önceden belirlenmiş ve üretici ya da tedarikçi ile yapılmış sözleşmelerde açıkça belirtilmiştir. Dağıtıcısı olduğu firmanın ürünlerini stoklayarak satış yapan distribütörler olduğu gibi, aldıkları siparişleri bölge yetkilisine,genel tedarikçiye ileten ve bir nevi aracı gibi çalışan firmalar da vardır.
İlginizi Çekebilir: Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?
Distribütörün Görev Tanımı Nedir?
Distribütörün görev tanımı bir nevi toptancılık gibi düşünülebilir fakat dağıtım ağında toptancıdan daha etkin bir role sahiptir. Çünkü çoğu zaman toptancılar dahi satış kanalı bulmak ya fa lojistik problemlerini çözmek için distribütörlerle çalışırlar.
Yetkili dağıtıcı olarak da adlandırabileceğimiz distribütör; bir şirket olabileceği gibi kişi de olabilir. Distribütör ile tedarikçiler ya da üreticiler arasında yapılan sözleşmeler distribütörün görev tanımını belirler. Görev tanımının detayları firmalara göre değişiklik gösterebilir ancak en genel haliyle distribütörlük sözleşmesi kapsamındaki sorumlulukları şu şekildedir:
- Üreticilerin ve/ veya toptancıların ürünlerinin pazarlamasını yaparak satış gerçekleştirmek.
- Bayilere eğitim desteği sunmak ve satış öncesi eğitimleri düzenlemek.
- Ürün hakkında satıcıları bilgilendirmek ve gerekirse ürün özellikleri hakkında eğitimler vermek.
- Hem bayi hem de sistem entegratörlerine ürün pazarlaması yapmak ve ürünün satışını gerçekleştirmek.
İlginizi Çekebilir: E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu
İlginizi Çekebilir: İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2021 Yeni)
Distribütöre Neden İhtiyaç Duyulur?
Üreticiler, iç ya da dış pazarda ürünlerinin tanıtım ve satışını yapmak için distribütörlere ihtiyaç duyarlar. Çükü üreticinin bir malın hem üretimini yapması hem de dağıtım, lojistik, tanıtım,satış gibi çeşitli kalemlerle tek başına uğraşması oldukça zordur.
İş yoğunluğundan kaynaklanan zorluklar bir tarafa, üreticinin yukarıda saydığımız tüm kalemleri kendi adına halletmeye çalışması son derece maliyetlidir. Oysa pazarda karlılığın artması için minimum maliyetle maksimum kazanç sağlamak esastır. Örneğin bir kahve şirketinin farklı ülkeleri gezmesi, oralardaki sektör dinamiklerini bilmesi, pazar bulması, dağıtım ve satış yapması oldukça maliyetlidir, zahmetlidir ve çok zaman kaybettirir.
Distribütörlük tam bu noktada devreye girer. Distribütör üretici firmalardan ürünlerini alır ve distribütörlüğünü yaptığı bölgede satar. Böylece hem kendi kazanç sağlar hem de ana üreticinin pazarını genişletir, marka bilinirliğini arttırır.
Distribütörün Görevleri
Bir ürünün piyasaya sürülmesi, çok katmanlı bir iştir ve ulaşım, depolama ,dağıtım, satış gibi çeşitli görev kollarına ayrılır.
Dağıtım
Ana üretici şirketler için tonlarca ağırlıktaki mallerı ya da adetleri milyonları bulan ürünleri farklı konumşardaki bayilerde küçük miktarlarda taşımak, dağıtımını sağlamak son derece maliyetlidir. Bunun yerine dağıtım işi distribütörler aracılığıyla sağlanır. Distribütörlük veren firmalar lojistik faaliyetlerini distribütöre vererek bu iş yükünden kurtulmuş olur.
İlgili İçerik: Kargo Desisi Nasıl Hesaplanır?
İlgili İçerik: E-Ticaret Kargo İlişkisi
Personel
Distribütörlük veren firmalar, ürün dağıtım ayağını kendi üstlendiklerinde, lojistik ve depolama maaliyerlerine ilaveten, personel maliyeti de vardır. Ürün dağıtımı için işe alınacak onlarca satış temcilsinin eğitimi ve bordrolu çalışma ücreti yine maliyeti yükseltir. Üretici ya da tedarikçi firma, satış desteğini bir alamda outsourse almış olur ve distribütörün ekibini kullanır.
İlginizi Çekebilir: Hızlı Teslimat ve E-ticaret İlişkisi
İlginizi Çekebilir: E-ticarette Kargo Süreçlerini Yönetme İpuçları
Depolama
Dağıtım ve personel giderlerinin yanı sıra, farklı bölgelere sevkiyatı yapılan ürünlerin depolanması da distribütörlük veren firmalar için maliyet yükü demektir. Ürün stoğu için kullanılacak depo maliyetine ilaveten, güvenlik ve stok takibi gibi hem teknik altyapı hem de personel maliyeti de eklenecektir. Disribütör tüm bu maliyet ve iş yükünü üstlenir.
İlgili İçerik: E-ticarette Depo ve Lojistik Yönetimi Kılavuzu
Satış
Üreticiler, distribütör ile çalışarak bütün müşterilerini ayrı ayrı takip etmek yerine sadece distribütörü takip eder ve büyük bir iş yükünden kurtulmuş olurlar. Distribütörlük sözleşmesi ile belirtilen şartlar yerine getirildiği sürece saha yönetimi tamamen distribütöre aittir. Müşteri iletişimi, satış adedi, tahsilat, karlılık,risk faktörü gibi sorumluluklar distribütöre aittir. Sahada kullanılacak el terminali ve benzeri ekipmanların temini, bakımı ya da yenilenmesi de distribütör tarafıdan karşılanır.
Distribütör Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Distribütör olmak için öncelikle üretici firma ile maddi koşulların ve sorumlulukların belirlendiği bir sözleşme imzalamak gerekmektedir. Distribütör sözleşmesi olarak da bilinen bu sözleşme, distribütörlük veren firmalar ile dağıtıcı görevini üstlenen distribütör arasında imzalanır üretici şirketin kendi ürettiği malı satma hakkını size verdiğini beyan eder.
Distribütör olmak için gereken şartlar tanımlı, yazılı şartlar değildir ancak genellikle tecrübe ve güvene dayalı olarak ilerler. Özellikle uluslararası pazarda yapılan distribütörlük sözleşmesi daha detaylıdır. Distribütör üreticinin mallarını o ülkedeki sorumluluğunu alacağı için lojistik, ve organizasyon ön planda tutulur.
Nasıl Distribütör Olunur?
Nasıl resmi distribütör olunur sorusuna verilecek cevabın biraz da sözleşme şartları ile belirlendiğinden bahsetmiştik. Fakat yine de distribütör olacak kişinin ya da şirketin pazardaki durumu, cirosu, müşteri portföyü, finansal hareketliliği ya da hizmet kapsamı anlaşma sırasında belirleyici olmaktadır. Dağıtımının yapılacağı ürünlerin ne kadar satılabileceği, nasıl tanıtılacağı, hizmet kapsamı gibi unsurlar sözleşme öncesi incelenir ve karar aşamasında önemli rol oynar.
Distribütörlük Hakları
Distribütörlük alındıktan sonra, p ürünün pazardaki satış hakkı distribütöre aittir. Ürünün tanıtılması ve reklamının yapılması konusunda ihracatçı distribütöre yardımcı olur ve gerekirse pazarı belirli bölümlerinden ayrılır. Burada amaç pazarı bölmeden o ürünün en iyi şekilde satılmasını sağlamaktır.
Rekabeti makul seviyeye çeken bu imtiyazın yanı sıra distribütör firma, o ürünün ticari markasını kullanma hakkını elde eder. Satış öncesi ve sonrası destek, işe alınacak personelin eğitimi ya da teknik hizmetler yine distribütörlük sözleşmesi kapsamında dağıtıcı firmanın kazandığı haklar arasındadır.
Distribütörün Sahip Olması Gereken Özellikeler
- Faaliyet göstereceği ülkede ya da bölgedealt bayilik sistemi ve satış temsilcisi ağı kurabilecek olmalıdır.
- Marka yaratabilmeli, ürünü pazarlayabilmelidir.
- Bayilerin verimli çalışıp çalışmadığını takip edebilmelidir.
- Depolama ve sevkiyat sürecini etkin bir şekilde yönetebilmelidir.
- Reklam ve tanıtım faaliyetlerini yürütebilmeli, sektörel fuarlarda yer alabilmelidir.
- Ekip oluşturabilmeli, personel eğitimi vermeli ve satış odaklı çalışmalı, etkin bir pazarlama faalyeti yürütmelidir.
- Müşteri memnuniyetini sağlayabilmeli ve satış sonrasında gereken teknik desteği verebilmelidir.
Distribötörlük İçin Gereken Belgeler
Şirketler İçin:
- Vergi levhası
- İmza sirküsü
- Karar defteri örneği
- Resmi gazete
Tüzel Kişiler İçin:
- İkametgah belgesi
- Kimlik fotokopisi
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!