Ülkeler arasında gerçekleşen ürün ve hizmet alım satımına dış ticaret adı verilir. Dış ticaret ise kendi içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır. Dış ticaret türleri ithalat ve ihracattır. İhracat, bir ülkenin kendi ürün ve hizmetlerini farklı bir ülkeye sattığı dış ticaret türüyken ithalat ise bir ülkenin başka bir ülkeden ürün ve hizmet satın aldığı dış ticaret türüdür.
Bir ülkenin dış ticaretinin fazla olması ülke içerisindeki ekonomik dengeye katkı sağlarken ülke ekonomisini de büyütmektedir. Fakat bu süreçte ithalat odaklı bir dış ticaret politikasını kabul eden ülkelerde ekonomik denge bozulabilmektedir. Bu nedenle dış ticaret yapacak olan işletmelerin birçok unsura dikkat etmesi gerekir.
Dış Ticaret Nedir? Türleri ve Özellikleri Nelerdir adlı bu yazımızda sizlere dış ticaret hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyip dış ticaret nedir, dış ticaret nasıl yapılır, dış ticaretin avantajları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Dış Ticaret Türleri
Dış ticaret kendi içerisinde ithalat ve ihracat olarak ikiye ayrılıyor olsa da aslına bakıldığında dış ticaret çeşitleri daha fazladır. Dış ticaret kendi arasında:
- İthalat
- İhracat
- Yeniden İhracat
Olarak üçe ayrılır. Fakat dış ticaret çeşitlerinin kendi içerisinde farklı türlere ayrıldığını söylemek mümkündür.
İthalat
Dış ticaret türleri arasında yer alan ithalat, bir ülkenin başka bir ülkeden ürün ve hizmet aldığı ticari faaliyete verilen isimdir. İthalat kendi içerisinde:
- İzne bağlı ithalat
- Bedelsiz ithalat
- Akreditifli ithalat
- Teşvikli ithalat
- Mal Karşılığı ithalat
Olarak ayrılır. Tabi ki bunların yanı sıra ürün ve hizmet ithalatı olarak da dağılım göstermektedir.
İhracat
İhracat, bir ülkenin farklı bir ülkeye ürün ve hizmet satışı yaptığı dış ticaret türüne verilen isimdir. İhracatta kendi içinde:
- Ön İzne Bağlı İhracat
- Konsinye İhracat
- Kayda Bağlı İhracat
- Bedelsiz İhracat
- İthal Edilen Malın İhracatı
- Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak İhracat
- E-ihracat
- Mikro İhracat
Olarak çeşitlenir. İthalatta olduğu gibi dış ticaret yapmak isteyen işletmeler ürün ve hizmet ihracatı da yapabilir.
Yeniden İhracat
Yeniden ihracat da bir dış ticaret türüdür. Yeniden ihracatta ülkemize ithalat yoluyla girişi yapılan ürün ve hizmetler montaj, paketleme ve işleme gibi işlemlerden geçerek yeniden farklı bir ülkeye satılır. Genellikle yeniden ihracat serbest ticaret bölgelerinde, limanlarda ya da özel ekonomik bölge olarak ilan edilen yerlerde yapılmaktadır.
Dış Ticaretin Avantajları
Dış ticaret yapmak ülkelere ekonomik anlamda, uluslararası ilişkilerde ve ülke refahında birçok katkı sağlamaktadır. Dış Ticaretin Avantajları şunlardır:
- Dış ticaret ülkelerin farklı pazarlara erişmesini sağlayan ticari bir faaliyettir. Özellikle dış ticaret yapmak ihracatçılar için farklı müşterilere ulaşmayı kolaylaştırır.
- Dış ticaret stratejileri doğru bir şekilde geliştirildiği takdirde ülkelerin ekonomik büyümesine katkı sağlar.
- Doğal kaynakları, hizmetleri ve ürünleri verimli bir şekilde kullanmayı kolaylaştırır ve bu da bir ülkenin verimliliğini artırır.
- Ülkeler arasında gerçekleşen dış ticaret uluslararası ilişkileri güçlendirirken diplomatik bağları da pekiştirmektedir.
- Dış ticaret tüketicilerin geniş bir ürün yelpazesine ulaşmasını kolaylaştırır ve bununla beraber ürün fiyatlarının düşmesine yardımcı olur.
- Dış ticaret yapan ülkelerde tedarik zinciri çeşitlenir, bununla beraber arz ve talepten kaynaklanan problemlerin önünde geçilir.
- İstikrarlı bir şekilde büyüme sağlarken ülkelerin ekonomik krizlerden etkilenme riskini en aza indirir.
- Bir ülke içerisinde yeni iş kollarının doğmasına sebep olur ve bu da toplum refahını olumlu etkiler.
Dış ticaret yapmanın avantajları bunlardır. Sizler de bu avantajlardan yararlanmak istiyorsanız riskleri de göz önünde bulundurarak bir dış ticaret stratejisi geliştirebilirsiniz.
Dış Ticaret’in Tarafları Nelerdir?
Dış ticarette alım ve satım süreçlerinin ya da operasyonel süreçlerin yürümesine katkıda bulunan birçok taraf bulunur. Dış ticaretin tarafları şunlardır:
- İhracatçılar: Bir ülkeden farklı bir ülkeye ürün ve hizmet satışı gerçekleştirenler.
- İthalatçılar: Farklı bir ülkeden kendi ülkesine ürün ve hizmet satın alımı gerçekleştirenler.
- Devletler: Dış ticaret düzenleyen ya da teşvik eden kuruluşlardır.
- Taşıyıcılar: Satışı yapılan ürün ve hizmetlerin bir noktadan başka bir noktaya ulaşmasına katkı sağlayan firmalar.
- Bankalar: Dış ticaretin gerçekleşmesi için maddi kaynak ya da teminat gösteren işletmeler.
- Gümrükler: Dış ticaretteki gümrük süreçlerinin yönetilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlar.
- Liman İdareleri: Dış ticaretin deniz yolu ile gerçekleşmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlar.
Dış ticaretin başlıca taraflarıdır.
Dış Ticaret Nasıl Yapılır?
Dış ticaret yapmak isteyen kişi ve işletmelerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi dış ticaret nasıl yapılır sorusudur. Dış ticaret yapmak için markaların ve kişilerin belirli çalışmalar yapması gerekir.
- Pazar araştırması
- Ürün araştırması
- Hedef pazar belirleme
- Ürün veya Hizmet İhracatı ya da ithalatı
- Ticari anlaşma süreçleri
- Nakliye ve lojistik
- Gümrük İşlemleri
- Ödeme süreçleri
Dış ticaret nasıl yapılır sorusuna yanıt arayan kişi ve işletmelerin bilmesi gereken süreçlerdir. Gelin şimdi bunlara daha detaylı bir göz atalım.
Pazar Araştırması
Dış ticaret yapmak isteyen kişi ve işletmelerin ilk yapması gereken çalışma pazar araştırmasıdır. Pazar araştırması genellikle dış ticaret yapmaya başlamadan önce yapılan bir çalışmadır. Bu çalışma ile işletmeler bir pazardaki talep gören ürün veya hizmetleri belirlemekte ve pazarın potansiyel rekabetini değerlendirmektedir.
Ürün Araştırması
Pazar araştırması yapılan hedef pazarlardaki arz ve talep dengesinin araştırıldığı ya da bu pazar içerisinde hangi ürün ve hizmetlere olan ilgi olduğunun belirlendiği bir süreçtir. İthalat ve ihracat süreçleri için oldukça önemli bir adımdır çünkü bu süreç sayesinde işletmeler hedef kitlelerini belirlemekte ve onların ihtiyaç duyduğu ürünleri pazara sokmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır.
Ürün ve Hizmet İhracatı ya da İthalatı
Dış ticaret süreçleri arasında yer alan ürün ve hizmet ihracatı ya da ithalatı süreci iki ülke arasında gerçekleşir. Bu süreçte ihracat yapmak isteyen markalar kendi ülkelerinde ürettikleri ürün ve hizmetleri farklı bir ülkedeki kurum ve kuruluşlara satar. Bunun yanı sıra ithalat yapacak işletmeler ise belirli hammaddeleri ya da ürün ve hizmetleri farklı ülkelerden temin edebilir.
Ticari Anlaşma Süreçleri
İthalat ve ihracat süreçlerinde gerektiği durumlarda yapılan ticari anlaşmalar veya lisanslar belirli ülkelerden ürün veya hizmet almak ya da belirli ülkelere ürün veya hizmet satmak için yürütülür. Bu süreçte iki firma arasında ticari anlaşmalar imzalanır veya gerektiği durumlarda ürünler için lisans alınır.
Nakliye ve Lojistik
Dış ticaret yapma süreçlerinden birisi olan nakliye ve lojistik süreçleri satılan ya da satın alınan ürün ve hizmetlerin bir satış noktasından satın alınma noktasına taşınmasını ifade eder. Nakliye ve lojistik süreçleri genellikle hava, kara yolu, deniz ya da demiryolu gibi taşıma yöntemleri ile yürütülür.
Gümrük İşlemleri
Gümrük ve ödeme süreçleri satın alınan ya da satılan ürün veya hizmetlerin bir ülkenin sınırlarına geçmesi için yürütülen bir süreçtir. Dış ticaretin bir süreci olan gümrük süreçlerinde ürünler işlenir ve belgendirilir. Bu noktada ise ihracat, ithalat ya da gümrük vergilerinin ödenmesi gerekebilir.
Ödeme Süreçleri
Satın alınan ya da satılan ürün ve hizmetlerin ödeme sürecine verilen isimdir. Genellikle banka havalesi, akreditifler, eft vb. ödeme yöntemleri ile gerçekleştirilir.
Ticimax ile Dış Ticaret Yapın
Sizler de dış ticaret yapmak istiyorsanız Ticimax e-ihracat paketleri ile ürün ve hizmetlerinizi yurt dışına kolayca satabilirsiniz. Ticimax’ın gelişmiş e-ihracat özellikleri sayesinde ürünlerinizi istediğiniz ülkeye satabilir ve böylece döviz geliri elde edebilirsiniz.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!