Dijital Nomad yani bilinen Türkçe anlamıyla Dijital Göçebe, zaman veya mekân kısıtlaması olmadan geçimini sağlamak için çalışan kişilere verilen isimdir. Dijital göçebelik aslına bakıldığında kişilerin çalışma biçimine verilen isimdir. Bireyler bu sistemle kendi mesleklerini ve uzmanlık alanlarını istedikleri yerden sürdürme imkanına sahiptir.
İnternet erişimi olan bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonlar üzerinden dijital göçebeler kendi işlerini gerçekleştirebilmektedir. Burada bireylerin herhangi bağlı bir mekâna ihtiyaçları yoktur. Genellikle internet olan kütüphane, kafe ya da farklı mekanlarda çalışabilme durumları mevcuttur.
Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nedir? Nasıl Olunur adlı bu yazımızda sizlere dijital göçebelik ile ilgili bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve digital nomad kavramını detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Okumanızı Öneririz: Uzaktan Çalışma Nedir?
Dijital Göçebe Nasıl Olunur?
Dijital göçebeler herhangi bir mekâna bağlı kalmadan çalışabilirler fakat digital nomad olabilmek için kişilerin belirli ekipmanlara ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra çalışılacak olan şirketlerin çalışma düzenleri de dijital göçebe olmak için oldukça önemlidir. Çünkü dijital nomad olmak için remote çalışma düzeni içerisinde çalışılması gerekir.
Dijital göçebe olmadan önce kişilerin internet erişimi olan bir bilgisayara ihtiyaçları bulunur. Mekândan bağımsız bir şekilde çalışmak için de dizüstü bilgisayar olması oldukça önemlidir. Bu noktada gerekli şartları karşılayan kişiler kendilerine bir plan oluşturarak çalışabilmektedir.
Dijital göçebeler çoğu zaman seyahat etmek istedikleri yerleri belirler ve ardından hayatlarının belirli dönemlerinde oralara giderek çalışabilir.
Dijital Nomad Olmanın Avantajları
Zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde çalışılabildiği için digital nomad olmak kişilere birçok avantaj sunmaktadır. Dijital Nomad Olmanın Avantajları şunlardır:
- Bireyler kendi iş akışlarını kendileri belirler.
- Zamana veya mekâna bağlı olmadan çalışmak mümkündür.
- Digital nomadlar farklı yerlere seyahat eder ve farklı kültürleri tanıma fırsatı bulur.
- Zaman yönetimi yapma kabiliyeti güçlenir.
- Farklı kültürleri tanıyarak ufkunuzu genişletebilirsiniz.
- İş dışında kalan zamanlarda istediğiniz yerleri gezebilirsiniz.
- Dilediğiniz bir yerde çalışmanı mümkündür.
- Digital nomadlar stresten uzak bir şekilde çalışır.
- Yaşam enerjinizin yükselmesini sağlar.
- Farklı insanları tanıyarak sosyalleşebilirsiniz.
- Network kurarak kendinizi ve işinizi geliştirebilirsiniz.
- Farklı şeyler deneyebilir ve hobilerinizi genişleyebilirsiniz.
- Daha yaratıcı bir şekilde çalışabilirsiniz.
- Esnek bir çalışma düzenine geçebilirsiniz.
- Maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.
- Global iş fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.
Dijital Nomad olmak aslına bakıldığında kişilerin kültürel anlamda kendilerini geliştirebilmeleri ve farklı kültürleri tanıyarak ufkunu genişletebilmeleri için oldukça önemlidir.
Okumanızı Öneririz: Motivasyon Sözleri
Dijital Nomad Olmanın Dezavantajları
Digital göçebe olmak kişilere birçok avantaj sağlıyor olsa da belirli dezavantajlarla karşı karşıya da kalmalarına neden olabilir. İşte dijital göçebeliğin dezavantajlı olabileceği durumlar:
- Kişiler sürekli seyahat ettikleri için izole olabilir.
- Aile ve arkadaşlık bağları zayıflayabilmektedir.
- Çalışılan şirketle zaman dilimi farkı olması iletişim ve planlama problemleri yaşamanıza neden olabilmektedir.
- İnternet erişiminde yaşanan güçlükler iş yapma biçiminizi olumsuz etkileyebilir.
- Seyahat planı iyi bir şekilde ayarlanmadığında ulaşım masraflarınız artış gösterebilir.
- Kültürel uyum konusunda zorluklar yaşayabilirsiniz.
- Ev ve ofis eksikliğinden dolayı sesli alanlarda çalışmak zorunda kalabilirsiniz.
- Düzen kurmakta zorlanabilirsiniz.
- Çalışacağınız ülkelerde hukuki zorluklar ve vergi problemleri yaşayabilirsiniz.
Dijital Nomad olmanın dezavantajlı olabileceği bu durumlar aslına bakıldığında bireylerin deneyimine ve çalışma tercihlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Özellikle bu çalışma düzeni farklı yaşamları deneyimlemek ve kültürel olarak kendini geliştirmek isteyen kişiler için çok iyi bir seçenektedir. Fakat bu süreçte dijital göçebelerin planlarını iyi bir şekilde yapması oldukça önemlidir.
Dijital Göçebe Meslekleri
Dijital göçebe mesleklerini bilmek ve bu meslek kollarında çalışıyor olmak da digital nomad olabilmek için de oldukça önemlidir. Çünkü bazı mesleklerde dijital göçebe olarak çalışmak mümkünken bazı meslek gruplarında da dijital göçebe olmak mümkün değildir. Genellikle dijital göçebe meslekleri internet üzerinden yürütülebilecek işlerdir. İşte kişilerin dijital göçebe olarak çalışabilecekleri meslekler:
- E-ticaret
- Yazılım Geliştirme
- Dijital Pazarlama Uzmanlığı
- SEO Uyumlu İçerik Yazarlığı
- Grafik Tasarım
- Metin Yazarı
- SEO Danışmanı
- E-ticaret Yöneticiliği
- Web Site Tasarımcısı
- Proje Yöneticisi
- Çevirmenlik
- Video Kurgucusu
- Youtuber
- Yazılım Mühendisliği
- Blogger
- Influencer
- Uzaktan Eğitim
- Seyahat Fotoğrafçılığı
- Fotoğrafçılık
- Sosyal Medya Yöneticiliği
- Yaşam Koçluğu
- Psikolojik Danışmanlık
- Eğitim Danışmanlığı
Dijital göçebe olarak çalışılabilecek birçok meslek bulunuyor olsa da aslına bakıldığında günümüzde en popüler dijital göçebe meslekleri bunlardır.
Okumanızı Öneririz: E-ticaret Nasıl Yapılır?
Okumanızı Öneririz: SEO Uzmanı Kimdir? Ne İş Yapar?
İşverenlerin Dijital Göçebelere Yaklaşımı
COVID-19 sonrasında uzaktan çalışma trendi yaygınlaşmaya başladıkça işverenlerin dijital nomadlara olan bakışı da değişmeye başladı. Önceden belirli mesai saatleri içerisinde çalışanların belirli bir mekâna bağlı kalarak çalışmalarını talep eden yöneticiler artık esnek çalışma düzenine geçmeye başlıyor ve şirketler yaptıkları belirli çalışmalarla dijital göçebeliğe olanak tanıyor.
- Esnek çalışma ve uzaktan çalışma politikaları işverenler tarafından düzenlenerek dijital nomadlığa olanak tanınıyor.
- İşverenler çoğu zaman hibrit ve remote çalışma düzenini tercih ediyor.
- Ekip ve ekipler arası iletişimi yönetmek için işverenler yeni iletişim araçlarını kullanmaya özen gösteriyor.
- Daha çok performans odaklı çalışma sistemi tercih ediliyor ve çalışanların çalışma şekilleri değil iş hedeflerini gerçekleştirmeleri önemseniyor.
- Çalışanların eğitim ve gelişim olanakları işverenlerin önem verdiği konular arasında yer alıyor.
Dijital göçebelik sistemine işverenlerin olumlu bir şekilde yaklaşması çalışanların performansını artırırken aslına bakıldığında işverenlerin de iş gücü kapasitesini artırıyor. Çünkü dijital göçebelik iş verenlerin farklı yerlerde yaşayan kişilerle çalışmasına olanak tanıyor. Bu da iş yerlerinin nitelikli iş gücüne ulaşabilmesini sağlıyor.
Dijital Göçebelerin Geleceği ve Etkisi
Dijital nomad kavramı hayatımıza oldukça yeni giren bir kavram olsa da aslına bakıldığında birçok kişi ve işletme tarafından hızlı bir şekilde benimsendi ve gelecekte dijital nomadların etkileri hızlı bir şekilde artacak gibi görünüyor. Fakat bu süreçte yaşanacak olan teknolojik gelişmelerinde dijital göçebelerin geleceğini etkileyeceğini unutmamak oldukça önemli.
- Teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşması dijital nomadların da yaygınlaşmasına olanak tanıyacak.
- Günümüzde aktif bir şekilde kullanılan ya da ilerleyen dönemlerde geliştirilecek olan teknolojiler digital nomadlar ve ekipleri arasındaki iletişimi güçlendirecektir.
- Esnek çalışma düzenine bağlı kalarak ofis düzeninden ayrılmak işverenlerin maliyetlerini azaltacaktır.
- Digital nomad olmak kişilerin stres yönetimini iyi bir şekilde yapmalarına olanak tanıyacağı için çalışanların psikolojisi olumsuz şeylerden etkilenmeyecektir.
- Geleneksel çalışma biçimlerinin terkedilmesi ve digital göçebeliğin artması karbon ayak izinin azalmasına olanak tanıyacaktır.
- Çevre dostu bir çalışma sistemini tercih eden işletmeler diğer kişiler tarafından fark edilecek ve birçok kişi zamanla bu şirketlerde çalışmayı tercih edecektir.
- Digital nomadların yaşam maliyetleri ucuz olan ülkelere yönelmesi ekonomik eşitsizliklerin azalmasına olanak tanıyacaktır.
- Farklı kültürleri tanıyan ve farklı kişiler ile tanışan digital nomadlar yenilikçi ve İnovatif fikirler geliştirecek ve bu da hem iş hem de çalışma düzenini olumlu bir şekilde etkileyecektir.
Remote ve hibrit personel arayışı olan şirket sayısının artması digital nomadlığa olan ilginin de arttığını göstermektedir.
Okumanızı Öneririz: Sosyal Medya Uzmanı Nedir, Nasıl Olunur?
Okumanızı Öneririz: E-ticaret Yöneticisi Nasıl Olunur?
E-ticaret Sitenizi Açarak Digital Göçebeliğe Adım Atın
Digital göçebe olmak istiyorsanız sizler de e-ticaret sektöründe kendi işinizi geliştirebilirsiniz. E-ticaret sektörüne adım atarak istediğiniz her yerden işinizi yönetebilir, farklı kültürleri tanıyarak yeni insanlar ile tanışabilirsiniz. E-ticaret sitenizi kurarken Ticimax e-ticaret altyapısını tercih edebilir ve işletmenizin ihtiyacı olan tüm modül ve özelliklerle işinizi geliştirebilirsiniz.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!