Demuraj e-ihracatta önümüze çıkan bir kavramdır. Demuraj denizaşırı taşımalarda konteynerların zamanında teslim alınmaması durumunda konteyner firmasına ödenen bedel şeklinde tanımlanmaktadır. Yazımızda lojistik taşıma türleri demuraj kavramı hakkında bilgilere yer verdik.
Demuraj Nedir?
Demuraj, konteynerlar için limanda kendilerine ayrılan sürenin aşılmasında, aşılan her gün için ödenilen ekstra ücrete verilen isimdir. Göndericiler bu ücreti zaman aşımı olan son günün ertesi gününden itibaren işlemeye başlar ve konteyner teslim alınana kadar konteyner başına/günlük olarak hesaplanır. Demuraj Kavramı Türk Ticaret Kanunu tarafından sınırları belirlenen bir kavramdır. Demuraj deniz taşımacılığında gerçekleştirilen e-ihracat işlemlerinde geçerlidir.
Demuraj Kime Ödenir?
Demuraj kavramı e-ihracatta önümüze çıkan bir kavramdır. Uluslararası ticaret işlemlerinde alıcı ile satıcı arasında yapılan taşımada belirtilen sürenin aşılması durumunda ürünler için ödenen ek gecikme bedeli olarak adlandırılmaktadır. Demuraj kime ödenir dediğimizde konteyneri anlaşılan süre içinde teslim etmeyen müşteri tarafından konteynerın ait olduğu firmaya ödenmesi şeklinde gerçekleşir.
Demuraj Masrafı Nedir?
E-ihracat işlemlerinde yükün taşınmasında alıcı ve satıcı arasında anlaşma yapılmaktadır. Bu anlaşmalarda konteynerın teslim edilmesi, taşınan malın limana sevk işlemleri gibi maddeler yer almaktadır. Yükleme ve boşaltma süreleri taraflar arasında yapılan anlaşmalara göre belirlenmektedir. Anlaşmada belirlenen sürelerin aşılması halinde ise demuraj bedeli masrafı ortaya çıkmaktadır. Demuraj masrafları ortaya çıktığında bu bedelin ne kadar olacağı konusu da anlaşmada yer bulmaktadır. Bu bedel konteyner firması tarafından belirlenmektedir. Bedeller her e-ihracat taşıma işlemi için aynı değildir. Taşınan ürünün ağırlığı, boyutu, kilosu, ülkeye göre bu bedeller belirlenmektedir.
İlgili İçerik; E-ihracat Lojistik Süreçlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler
Demuraj Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Demuraj anlaşmada belirtilen sürenin aşılması durumunda ortaya çıkmaktadır. Hava veya demiryolu ile gelen gönderilere 48 saat ücretsiz depolama süresi verilir. Ancak limanlar yaklaşık dört ila yedi gün arasında değişebilir. Ancak, tüm giriş limanlarının kendi politikaları vardır, bu nedenle konteynerinizin güzergahı boyunca demuraj politikalarının bilincinde olmak önemlidir.
İlgili İçerik; E-İhracat Sitesi Nasıl Kurulur?
Demuraja Neden Olan Sebepler Nelerdir?
Demuraj masrafları gecikmeyle alakalı olabildiği gibi evrak eksikliği, evrakların firmaya zamanında ulaşmaması, evrakların kaybolması gibi oluşan aksaklıklar nedeniyle de olabilmektedir. Bu nedenle gönderici, kendi kontrolünde olmayan nedenlerden dolayı da demuraj ücretlerine tabi olabilir. Aşağıda demuraja maruz kalınan bazı durumları sıraladık;
- Alıcının yani malı teslim alacak kişinin kargonun varış saatinden/tarihinden habersiz olması, bu nedenle ürünün zamanında teslim alınamaması
- Alıcının aldığı belgeler yanlış veya eksik olması
- Alınan kargonun satış siparişiyle eşleşmemesi
- Konteyner gümrük işlemlerinde sorun yaşanması
- Gönderici ile alıcı arasında anlaşmazlık çıkması
İlgili İçerik; E-ihracat Nasıl Yapılır?
Demurajın Maliyeti Nedir?
Uluslararası taşımacılık konusunda maliyetler de devreye girmektedir. Demuraj ücretlerinin maliyeti, taşıyıcılara, terminallere ve sözleşmeye dayalı anlaşmalara bağlı olarak değişir. Demuraj ücretleri çok yaygın ve çoğu zaman kaçınılmaz olsa da demuraj ücretlerine maruz kalmaktan kaçınmanın birkaç yolu vardır. Aşağıda demuraj maliyetlerinden kaçınmanın yollarını sıraladık;
Önceden planlamalar yapılması
Alımınızı mümkün olduğunca önceden ayarlamak önemlidir. Bu, konteynırlarınızı taşımak için uygun taşımacının bulunmasına ve aksaklık olmamasına yardımcı olacaktır.
Alternatif planlamalar yapılması
Sevkiyatta, her zaman bir yedek plan hazır olmalıdır. Öngörülmemiş sorunlar ve gecikmeler durumunda ikinci B planının olması demuraj maliyetinden kurtulmada etkili olacaktır.
Gümrük süreçleri hakkında bilgi edinilmesi
Varış noktasındaki liman düzenlemeleri ve Gümrük süreçleri hakkında bilgi edinmek ve gönderinin nerede olduğunu bilmek için oldukça gereklidir.
Talimatlara uyulması
Gereksiz gecikmeleri veya yanlış anlamaları önlemek için kargo ve teslimat talimatlarına uymak ihmal edilmemelidir.
Özel İzinlerin alınması
Gıda veya hayvansal ürünler taşıyorsanız, gecikme olasılığına hazırlanmak için fazladan ücretsiz günler talep edebilirsiniz.
İlgili İçerik; Hollanda'ya E-ihracat ile Nasıl Ürün Satabilirsiniz?
Nakliye Türleri Nedir?
Yükünüz uzun bir yoldan veya başka bir ülkeye gidiyorsa, A’dan B’ye gitmek için birkaç farklı ulaşım modu ihtiyacı olabilmektedir. Bir nakliye yöntemi seçmek, en önemlisi ağırlık, sınıf ve varış yeri olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. En çok tercih edilen esnek taşımacılık türleri arasında; havayolu, demiryolu ve karayolu şeklindedir.
Havayolu
Uçak genellikle pek çok ürünü taşıyabilmektedir. Hava kargosu hızlı bir seçenektir ancak pek çok ülkeye kargo göndermek için oldukça pahalı bir yoldur. Ancak, zaman sıkıntısı çekildiğinde en iyi seçeneklerden biri haline gelmektedir.
Demiryolu
Demiryolu taşımacılığı, yük taşımacılığı için hala geçerli ve ekonomik bir yoldur. Ağır ve komplike ürün taşımacılığında güvenli bir taşıma sistemidir. Zaman olarak bakıldığında süreç uzayabilmektedir.
Boru hattı Taşımacılığı
İlk yatırımın maliyetli olduğu bu taşımacılık türünde ham petrol, doğalgaz gibi likit ya da gaz halinde olan maddelerin taşınması sağlanmaktadır. Boru hattı taşımacılığının taşıma kapasitesi yüksektir. Bu da maliyeti karlı hale getirebilmektedir. Türkiye’de boru hattı taşımacılığının ileriki yıllarda daha da gelişmesi beklenmektedir.
Nehir yolu taşımacılığı
Nehir yolu taşımacılığı Avrupa hattından sıklıkla kullanılan bir taşımacılık türüdür. Taşıma kapasitesi fazladır ve su seviyesi izin verdiği müddetçe yapılmaktadır. Türkiye’de tercih edilmemektedir.
İlgili İçerik; Uluslararası Kargo Gönderimleriniz İçin Bilmeniz Gerekenler
İlgili İçerik; İngiltere'ye E-ihracat ile Nasıl Ürün Satabilirsiniz?
Multimodal ve Intermodal Taşımacılık Nedir?
Multimodal taşımacılık kavramında bir sözleşme tüm yolculuğu kapsar. Tek bir taşıyıcı, yolculukta başka taşıyıcılar kullanılsa bile, sorumluluğu üstlenir ve kapıdan kapıya taşımacılık durumunun tamamlanmasını sağlar. Intermodal taşımacılıkta yolculuğun her bir ayağı için ayrı bir sözleşme yapılmaktadır.
Intermodal taşımacılık, yükün iki veya daha fazla nakliye modu ile taşınmasını ifade eder. Kargolar intermodal konteynerlere yüklenerek, gönderiler kamyonlar, trenler ve kargo gemileri arasında sorunsuz bir şekilde hareket edebilir. Intermodal gönderiler iki kategoriye ayrılır. Bunlar uluslararası intermodal veya yurtiçi intermodal şeklindedir.
Kombine Taşımacılık Nedir?
Demuraj konusunda bilinmesi gereken bir diğer kavram ise Kombine taşımacılık kavramıdır. Kombine taşımacılık; müşterinin nakliye maliyetlerinden tasarruf edebilmesi ve tüm ürünlerini aynı anda alabilmesi için birden fazla siparişin aynı gönderiye paketlendiği yerdir. Siparişlerin aynı anda kargoya verilme imkanı varsa, bu siparişler otomatik olarak gruplandırılacak ve bu gruplanmış siparişten kargo ücreti hesaplanarak tasarruf sağlanmaktadır.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!