• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 26 Mart 2024
  • Okuma Süresi 3 dakikada okunur

Yurt dışına satış yapacak ve uluslararası ticarete adım atacak olan işletmelerin müşterilerine ürün ve hizmet teslimatı esnasında tercih edebileceği belirli teslimat yöntemleri bulunur. Delivery Duty Paid yani DDP Teslimat şekli de bunlardan birisidir.

 

Delivery Duty Paid yani DDP Teslimat şekli, Incoterms tarafından 2020’de belirlenen 11 adet farklı teslimat yöntemlerinden birisidir. Bu teslimat yönetiminde tüm teslimat riskleri ve masrafları ürün ve hizmet satan kişiye ait olduğu bir yöntemdir. Bu yöntem ile ürün ve hizmet teslimatı gerçekleştirmek isteyen kişi ve işletmelerin dikkat etmesi gereken belirli unsurlar bulunur.

 

DDP Teslim Şekli Nedir adlı bu yazımızda sizlere Delivery Duty Paid teslimat şekli hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve böylece DDP hakkında genel bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Google Merchant Center Nedir?

 

Delivery Duty Paid (DDP) Nedir?


DDP Teslim Şekli Nedir?
 

Delivery duty paid yani bilinen kısaltmasıyla DDP teslimat yöntemi , teslim edilen ve gümrük vergisi ödenen bir teslimat yöntemidir. Bu teslimat yönteminde ihracatçı sattığı malı ithalatçıya teslim etme ve teslimat süreçlerinde çıkacak vergileri ödeme yükümlülüğünü kabul etme yükü yüklemektedir.

 

DDP teslimat şeklinde ürün veya hizmet satan satıcı, alıcıya ürün ve hizmetleri belirli bir teslimat noktasında teslim eder ve teslimat sürecinde ortaya çıkacak olan taşıma masraflarını ve doğacak olan tüm riskleri kabul eder. Bu nedenle DDP teslimat teslimat şeklinde yüm masraflar ve yükümlülükler satıcıya aittir.

 

DDP Teslimatın Özellikleri

 

DDP Teslimat şeklinin belirli özellikleri bulunur. DDP Teslimatın Özellikleri şunlardır:

 

  • DDP teslimat şeklinde bir ürün ve hizmet satın alan kişi ve işletmeler en az sorumluluğa sahiptirler.
  • DDP teslimat şekli yalnızca satıcıların ithalat yapacağı durumlarda kullanılmalıdır. Aksi takdirde farklı bir teslimat şeklinin kullanılması gerekmektedir.
  • İthalat süreçlerinde alıcıların daha fazla sorumluluk alması isteniyorsa işletmelerin DDU teslimat şeklini tercih etmesi gerekir.
  • Satıcılar daha önce kararlaştırılmış noktalarda teslimatı gerçekleştirmelidir. Bu süreçte satıcıların ürünleri araçtan boşaltmadan ürünleri alıcıya hazır bulundurmalıdır.

 

Delivery Duty Paid (DDP) Avantajları


DDP Avantajları
 

Delivery Duty Paid( DDP) teslimat şekli genellikle sağladığı avantajlardan kaynaklı işletmeler tarafından tercih edilen bir teslimat yöntemidir. Delivery Duty Paid (DDP) Avantajları şunlardır:

 

  • DDP teslimat şekli alıcılara gümrük vergisi ve ithalat masraflarından dolayı ödeme çıkarmaz ve bu nedenle karlılığı artırmak için avantaj sağlar.
  • Ürün ve hizmeti satan kişiler taşıma ve sigorta masraflarını üstlendiği için kayıp ve hasar gibi riskleri azaltır.
  • Satıcılar gümrük süreçlerini yönetmek olduğu için alıcılar gümrük işlemleri uğraşmaz.
  • DDP teslimatta ürün ve hizmetlerin satış süreçlerindeki gümrük işlemleri daha öncesinda yapılır ve bu nedenle teslimat süreci hozlanır.

 

DDP teslimat şeklinin sağladığı avantajlar bunlardır. Bu avantajlardan yararlanmak istiyorsanız sizler de yurt dışına ürün satma sürecinizde teslimat şekli olarak DDP’yi tercih edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: DAP Teslimat Nedir?

 

DDP Teslimat Şekli Nasıl Çalışır?

 

Incoterm tarafından kabul edilen teslimat şekillerinden birisi olan DDP tesliamt şeklinde standartlaştırılmış bir teslimat bulunur. Teslimat masrafları, riskleri ve sorumlulukları her zaman satıcılar tarafından üstlenmiştir. Bu durum alıcılar için büyük bir avantaj oluşturmaktadır.

 

Satışı yapılan ürün ve hizmetler varış noktasına geldiği anda satıcıların tüm sorumlulukları alıcıya aktarması gerekir. Bu süreçte de özellikle alıcı ve satıcılar arasındaki işlemlerin tamamlanmadan önce ödeme süreçlerinde de anlaşma yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi takdirde bu durum her iki taraf için de problem oluşturabilmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Fijital Pazarlama

 

DDP Teslimat Şeklinin Kullanım Alanları


DDP Teslim Şekli Kullanım Alanları
 

DDP teslimat şekli genellikle bazı durumlarda kullanılan bir teslimat şeklidir. Genellikle ihracat dünyasına giriş yapan kişiler tarafından kullanılan teslimat türlerinden birisi olan DDP gümrük vergilerinin ödendiği bir teslimat şeklidir. İthalat ve ihracat yapacak olan kişiler DDP teslimat şeklini şu amaçlar için kullanılabilir.

 

  • Alış ve satış işlemlerinde alıcının korunması
  • Deniz veya hava taşımacılığı ile yapılacak olan teslimatlarda güvenli bir şekilde teslimat yapmak için
  • Uluslararası ticaret süreçlerinde varış noktasına güvenli teslimat yapma durumlarında

 

DDP teslimat şeklinin kullanılması öngörülür. Bunun yanı sıra alıcılar gümrük ve uluslararası teslimat süreçlerinde taşıma ücretlerinden sorumlu olmak istemediği durumlarda da DDP teslimat şeklini kullanmayı tercih eder. Sizler de bu tür sebeplerden kaynaklı olarak DDP teslimatı tercih edebilirsiniz.

 

Ticimax ile Yurt Dışına Satış Yapın

 

Ürün ve hizmetlerinizi farklı ülkelere satmak istiyorsanız sizler de Ticimax ile e-ihracat sitenizi kurabilirsiniz. Ticimax e-ihracat altyapısında yer alan özellikler sayesinde ürün ve hizmetlerinizi kolayca yurt dışına satabilir ve döviz ile gelir elde edebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<