Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda kullanılabilen CMD komutları, o bilgisayara ait tüm bilgilere erişmenize olanak tanımaktadır. Bilgisayarda kullanılan tüm programlara erişim sağlamak, var olan hataları tespit etmek ve bunları gidermek için kullanılan CMD komutları çok daha hızlı işlem yapmanızı sağlar.

 

CMD Nedir, CMD Komutları Nelerdir? sorularına yanıt arayacağımız bu yazımızda, CMD nedir, CMD kodları ya da daha sık kullanılan haliyle CMD komutları nelerdir, ne işe yarar konularını işleyeceğiz. Dilerseniz içeriğimize CMD açılımı nedir sorusuna cevap vererek başlayalım.

 

CMD Nedir, CMD Komutları Nelerdir?

 

CMD Açılımı Nedir?

 

CMD, İngilizcede komut anlamına gelen command kelimesinin kısaltmasıdır. Komut istemi ya da bizim burada kullanacağımız hali ile CMD, Windows işletim sistemlerinin komut satırı yorumlayıcısı aracılığıyla gerçekleştirilir. Yalnızca Windows işletim sisteminde kullanılan lokal bir uygulamadır. Belirli komutları kullanarak işlem gerçekleştirmenize olanak tanır.

 

Komut satırı arabirimi, kullanıcıların işletim sistemi ile etkileşimde bulunarak, yapmak istedikleri işleme ait komutları vermesini sağlar.

 

Windows, komut satırı arabirimi olarak Win32 konsolu kullanan bir işletim sistemidir. Kullanıcı, CMD run komutuyla veya orijinal konumu C:\Windows\system32\cmd.exe'ye giderek arayüzü açabilir.

 

İlgili İçerik; E-Ticaret Yazılımı Nedir?

 

İlgili İçerik; 3D Secure Nedir? Sanal Mağazalar İçin Neden Önemli?

  

CMD Açılımı Nedir

 

CMD Nedir?

 

CMD kabuk programlama mantığı ile çalışan bir kod yazma konsoludur. Kabuk programlama, sistem yönetimi için gereken komutlar ve bu komutları çalışmasını sağlayan kontrol mekanizmalar ile işleyen bir programlama biçimidir.

 

CMD nedir sorusuna en genel haliyle, kod yazma konsoludur cevabını verebiliriz. Bu kod yazma konsolu, bilgisayar işletim sistemi ile ilgili tüm bilgilere ulaşmanızı mümkün kılmaktadır. Kısaca CMD olarak adlandırdığımız bu kod yazma konsoluna iki farklı yoldan erişim sağlanmaktadır.

 

Komut İstemi, çoğu Windows işletim sisteminde bulunan bir komut satırı yorumlayıcı uygulamasıdır. CMD Komut İstemi resmi olarak Windows Komut İşlemcisi olarak adlandırılır, ancak bazen komut kabuğu veya cmd istemi veya hatta dosya adı cmd.exe olarak da adlandırılır.

 

Komut İstemi, MS-DOS'ta bulunan komut satırı yeteneklerinin çoğunu taklit eden bir Windows programıdır, ancak bu MS-DOS değildir.

 
İlgili İçerik; Girişimciler Neden E-Ticaret Sitesi Kurmalı? 


CMD Nedir

 

CMD Komutları Ne İşe Yarar?

 

Komut kabuğu ile işletim sistemi ile doğrudan etkileşim kurabilirsiniz. Komut istemini, komutları veya Kullanıcının girdilerini kabul eden ve bunları makine diline çeviren bir yorumlayıcı olarak düşünün. Bu komutlar önceden tanımlanmıştır ve belirli bir görevi yerine getirir. Bu komutlar, bir dizi görevi gerçekleştirmek için bir araya getirilebilir. Ayrıca, bu komutların manuel olarak girilmesi gerekmez ve planlanmış sunucu yedeklemesi alma, gereksiz dosyaları silme vb. gibi bazı manuel görevleri otomatikleştirmek için bir toplu iş dosyasına yazılabilir.

 

CMD komutları, ağ sorun giderme sırasında veya günlük çalışma için çok kullanışlıdır. Bu komutlar, programcının görevi doğrudan komut istemi aracılığıyla gerçekleştirmesini sağlayan Java gibi birçok programlama dilinden çağrılabilir; aksi takdirde aynı görevi gerçekleştirmek için esasen birkaç kod satırının yazılması gerekir.

 

Buradan hareketle CMD komutları, Windows işletim sistemine ulaşmak için kullanılan kısayol formülleri gibi düşünebilir. Yapılmak istenen işleme ait CMD kodlarının, komut konsoluna yazılması yeterlidir.

 

CMD komutları, Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda bulunan ve komut satırı işlevi gören MS-Dos tabanlı olarak kod yazım konsoludur. Bu alanda giriş yaparak çok sayıdaki var olan kod yardımlarıyla, çok sayıda bilgiye ulaşabilirsiniz, hata raporları alabilirsiniz ve ufak çapta kod ve karşılıklarını öğrenebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; İyi Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Olmalı?

 

İlgili İçerik; E-ticaret Entegrasyon Modelleri Nelerdir? 


CMD Komutları Ne İşe Yarar

 

CMD Nasıl Kullanılır?

 

Hangi sürümü kullandığınızdan bağımsız olarak komut istemine erişmek için aşağıdaki adımları izleyin. Komut istemine erişmenin en hızlı yollarından biri, Çalıştır Penceresini kullanmaktır. Çalıştır penceresini açmak için klavyenizdeki Windows tuşu + R'ye basın. Bunu yaptığınızda, o çalıştırma penceresi açılacak ve ardından cmd yazıp enter tuşuna basın. Enter (Tamam) tuşuna basar basmaz komut istemi penceresi açılacaktır.

 

CMD Komut istemini yönetici modunda çalıştırmak için görev çubuğunda bulunan arama çubuğuna CMD yazın ve ardından CMD’ye sağ tıklayın. Yönetim olarak çalıştır seçeneğini göreceksiniz, enter (tamam) 'a tıklayın. Bu işlemlerin ardından yönetici modunda komut istemi açılacaktır.

 

CMD Nasıl Kullanılır

 

CMD Komutları Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Komutlar, CMD Komut İstemi'ne tam olarak girilmelidir. Yanlış sözdizimi veya yanlış yazım, komutun başarısız olmasına veya daha kötü olmasına neden olabilir; yanlış komutu veya doğru komutu yanlış şekilde yürütebilir. Okuma komut sözdizimi ile bir konfor seviyesi önerilir.

 

Örneğin, dir komutunun çalıştırılması, bilgisayardaki herhangi bir belirli konumda bulunan dosya ve klasörlerin bir listesini gösterir, ancak aslında hiçbir şey yapmaz. Fakat, sadece birkaç harfi değiştiğinizde, verilen komut ve del komutuna dönüşür, bu da dosyaları CMD Komut İsteminden nasıl sileceğiniz anlamına gelmektedir.

 

Sözdizimi o kadar önemlidir ki, bazı komutlarda, özellikle de sil komutunda, tek bir boşluk eklemek bile tamamen farklı verileri silmek anlamına gelebilir.

 

Burada, komuttaki boşluğun satırı iki bölüme ayırdığı, temel olarak alt klasördeki dosyalar (müzik) yerine kök klasördeki (dosyalar) dosyaların silindiği iki komut oluşturduğu bir örnek:

 

CMD Komut: del C:\files\ music

 

Dosyaları müzik klasöründen kaldırmak için bu komutu çalıştırmanın doğru yolu, tüm komutun doğru şekilde dizilmesi için boşluğu kaldırmaktır.

 

Bunun sizi Komut İstemi komutlarını kullanmaktan korkutmasına izin vermeyin, ancak kesinlikle sizi temkinli yapmasına izin verin.

 

CMD Komutları Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekilenler

 

CMD Komutları Nelerdir?

 

Komut İstemi daha sonra komutu girildiği gibi yürütür ve Windows'ta gerçekleştirmek için tasarlandığı görevi veya işlevi gerçekleştirir.

 

Örneğin, İndirilenler klasörünüzde aşağıdaki CMD komut işlemini çalıştırmak, o klasördeki tüm MP3'leri kaldırır. CMD komut: del *.mp3

 

Komut İstemi'nde çok sayıda komut bulunur, ancak bunların kullanılabilirliği işletim sisteminden işletim sistemine farklılık gösterir.

 

Bu komut listelerini takip etmek, Komut İstemi'nde kullanabileceğiniz çok sayıda komut olduğunu kanıtlayacaktır, ancak hepsi diğerleri kadar sık ​​kullanılmaz.

 

Aşağıda, çeşitli durumlarda kullanılan ve daha yaygın olarak kullanılan Komut İstemi komutlarından bazıları verilmiştir: chkdsk, copy, ftp, del, format, ping, attrib, net, dir, help ve shutdown.

 

CMD Komutları Nelerdir?
 

Sık Kullanılan CMD Komutları

 
KOD İŞLEV
clipbrd.exe Pano işlemcisi
calc.exe Hesap makinesi
mspaint.exe Paint programı
explorer.exe Windows Gezgini
mmsys.cpl Ses ayarları
powercfg.cpl Güç seçenekleri
timedate.cpl Tarih ayarlama penceresi
notepad.exe Not defteri
appwiz.cpl Program ekle kaldır
cleanmgr.exe Disk temizleyici
taskmgr.exe Görev yöneticisi
 
KOD İŞLEV
odbcad32.exe Database işleme
regedit.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi programı
rasphone.exe Ağ bağlantısı
powercfg.cpl Güç seçenekleri
explorer.exe Windows Gezgini
sndvol32.exe Ses ayarları
nusrmgr.cpl Kullanıcı hesapları
Kodu: sigverif.exe İmza denetleyicisi
shrpubw.exe Network paylaşımı bilgisi
rasphone.exe Erişim defteri
progman.exe Masaüstü yöneticisi
perfmon.exe Sistem monitörü
packager.exe Obje paketleyici
 
KOD İŞLEV
dxdiag.exe DirectX sürümü
drwtsn32.exe Sorun tanıma aracı
verifier.exe Sürücü monitörü
msconfig.exe Sistem ayarları
spider.exe Kağıt oyunu
osk.exe Ekran klavyesi
ntbackup.exe Yedekleme sihirbazı
syskey.exe database
sysedit.exe Sistem yöneticisi
sndrec32.exe Ses kaydedicisi
write.exe WordPad
wupdmgr.exe Windows güncelleştirme penceresi
 

 


 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<