Clickbait, kişileri; bir haber, resim veya video bağlantısını tıklamaya teşvik eden dikkat çekici başlık ve resim eşliğinde yapılan bir tık tuzağıdır. Tıklama tuzağı başlıkları, nesnel gerçekleri sunmak yerine, genellikle duygularınıza ve merakınıza hitap eder. Clickbait’te başlık ve görselle tıklama sonrasındaki içeriğin bir ilgisi yoktur. Yazımızda tık tuzağı nedir konusuna daha ayrıntılı şekilde yer verdik.



Clickbait Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Clickbait Nedir?

 

Clickbait tık tuzağı olarak bilinmektedir. Yanıltıcı, içeriğiyle başlığı uymayan, tıklanmayı etkileyen sansasyonel içerik dili kullanılarak oluşturulan bu içerikler sitelerin görüntülenme ve tıklanma sayılarının artması için yaptığı bir uygulamadır. Tık tuzağına başvuran kişilerin hedefleri genellikle daha fazla tık almak, daha fazla reklam parası ya da dönüşüm almakla ilgilidir. Fakat tüm bunların yanında böyle yollara başvuran sitelere bakış oldukça güvensiz ve tekrar aynı tıklamayı yapmama ve temkinli olmaya itmektedir. İtibar kaybı clickbait yapan siteler için kaçınılmazdır.

 

Clickbait Nedir?

 

Clickbait Yapılırken Nasıl Bir Dil Kullanılır?

 

Clickbait yapılan bir başlık ya da görsel bilgiden oldukça uzaktır. Yapılmaya çalışılan karşı tarafta merak uyandırmaktır. Duygusal, hayret ettiren ve merak uyandıran bir dil hakimdir. Tıklama tuzağı kullanımının pek çok zararlı amacı da olabilir. Bunlardan biri de kişilerin tıkladıktan sonra kullanıcı bilgilerinin ele geçirilmesidir. Bunun yanında site sahipleri gelirlerini arttırmak, dönüşümlerini arttırmak, tıklama ve görüntülenme sayılarını arttırmak için bu yola başvurmaktadır.

 

Clickbait Yapılırken Nasıl Bir Dil Kullanılır

 

Clickbait Hangi Alanlarda Kullanılır?

 

Günümüzde clickbait’in eskiye nazaran azaldığını söylemek mümkündür. Bunda tüketicilerin bilinçlenmesi etkili rol oynamaktadır. Clickbait kullanımı blog sayfalarında, haber sitelerinde, video sitelerinde, banner ve SERP reklamlarında farklı biçimlerde karşımıza çıkmaktadır. Tıkladıktan sonra yanıltıcı olduğu fark edilen bu bağlantılar çoğunlukla fayda sağlamayan zararlı bağlantılardır.

 

Clickbait Hangi Alanlarda Kullanılır

 

Clickbait Nasıl Yapılır?

 

Clickbait nasıl olur sorusu da yukarıda bahsettiğimiz gibi merak uyandıran bir dil kullanılır. Görselin tıklandığında görülecek konuyla bir ilgisi olmaz ve görsel de oldukça hayret ettiren ve tıklamaya teşvik eden şekilde seçilir. Bir köprü metni ve küçük resim bağlantısı ile gerçekleştirilen bir tık tuzağı şeklinde ifade edilmektedir.

 

Clickbait Nasıl Yapılır?

 

Clickbait Nasıl Çalışır?

 

Clickbait pek çok amaç için çalışabilmektedir. Kişisel bilgileri ele geçirmek, kötü amaçlı dosyaları yaymak, reklam gelirini arttırmak ve daha pek çok amaç clickbait’i açıklamaktadır. Tık tuzağına düşen kullanıcılar başlıktaki merak uyandıran içeriğe ve görsele kanarak bu tıklamayı gerçekleştirmektedir. Clickbait çalışma mantığı oldukça basittir.

 

Clickbait Nasıl Çalışır

 

Clickbait Tıklama Stratejileri Nelerdir?

 

Tıklama tuzağı; kullanıcıları tıklamaları için teşvik eden sansasyonel haber başlıklarına ve görsellere yer verir. Merak uyandırmak bu işin en önemli parçasıdır. Genellikle sağlık, para kazanma, şaşırma, hayret ettirme gibi konu şemaları içerisinde şekillenmektedir.

 

İlgili İçerik; Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin Yapmanız Gerekenler

 

Clickbait Tıklama Stratejileri Nelerdir

 

Clickbait Zararları Nelerdir?

 

Web siteleri okuyucuları çeken içerik geliştirmek, tıklama sayılarını arttırmak isteyebilir fakat bunu SEO dostu uygulamalarla yapması en doğrusudur. Aksi takdirde siteler uzun vadede zarar görmektedir. Clickbait kullanım amacının pek çok zararı vardır. Tıklama tuzağı kullanımının pek çok zararlı amacı vardır. Bunlardan biri de kişilerin tıkladıktan sonra kullanıcı bilgilerinin ele geçirilmesidir. Bunun yanında site sahipleri gelirlerini arttırmak, dönüşümlerini arttırmak, tıklama ve görüntülenme sayılarını arttırmak için bu yola başvurmaktadır.

 

Aşağıda bu tehlikelere yer verdik;

 

Google cezalandırmasına maruz kalma

 

Google, çeşitli güncellemeleri sayesinde artık web sitelerinin içerikleri hakkında oldukça bilgi sahibidir. Web sayfanızın başlığı, başlıkları ve URL'si içeriğiyle alakalı değilse, Google sizi cezalandırabilir ve bu da sıralamanızı ciddi şekilde etkileyebilir.

 

Marka itibarının azalması

 

Web siteniz trafiği çekmek için aşırı iddialar ve başlıklar kullandığında okuyucular bir süre sonra bunu fark edecek ve marka itibarınız uzun vadede zarar görecektir.

 

Hemen çıkma oranı

 

Bir kullanıcı web sitenizi tıkladığında ve onu yararlı veya alakalı bulmadığında, sitenizden "hemen çıkma" ve genel hemen çıkma oranını yükseltme olasılığı daha yüksektir.

 

Geri Bağlantılar

 

Clickbait kullanan siteler iyi sitelerden bağlantı alamazlar ve bu da site puanınızı, trafiğinizi ve sıralamanızı olumsuz etkileyecektir.

 

Clickbait Zararları Nelerdir

 

Clickbait Neden Bir Sorundur?

 

Web siteleri tıklama tuzağı kullandığında, genellikle kaliteli bilgi üretmek yerine tıklama almaya değer verirler. Tıklama tuzağı, sahte haberlerin oluşturulmasıyla birlikte kullanıldığında zararlı olabilir. Çirkin sahte manşetler bilginin de yanlış yayılmasına sebep olur. Tıklama tuzağı ve sahte haberlerin kalitesiz içeriklerin yayılmasına neden olur.

 

İlgili İçerik; Video İçerik Hazırlamanın 6 Önemli Noktası

 

Clickbait Neden Bir Sorundur

 

Clickbait’den Nasıl Korunmalıyız?

 

Tıklama tuzağını internette hemen hemen her yerde bulabilirsiniz, bu da kaçınmayı zorlaştırır. Bloglar, haber siteleri, sosyal medya ve pek çok online alanda clickbait ile karşılaşma olasılığı yüksektir. Bu nedenle kaliteli bir web sitesinde olsanız bile bir bağlantıya tıklamadan önce dikkatli olmakta fayda vardır.


İlgili İçerik; YouTube'da İzlenme Süresini Arttırma Yolları

 

Clickbaitden Nasıl Korunmalıyız

 

Bir Bağlantının Clicbait Olduğu Nasıl Anlaşılır?

 

Tık tuzaklarını genellikle başlık veya resimlerden anlamak mümkün olsa da bazen tıklama tuzağı ile meşru bir başlık arasındaki farkı tespit etmek zordur. Tıklama tuzağı içeriğinde kullanılan, belirsiz başlıklar ve resimler oldukça abartılı ve dikkat çekici olabilir. Clickbait ayrıca, dikkatinizi çekmek için şok ve öfkenin yanı sıra İnanamayacağınız gerçeklere vurgu yapar. Birçok bağlantı, sizi tıklamaya çekmek için bu öğelerin bir kombinasyonunu kullanır.

 

Clickbait Nasıl Anlaşılır

 

Youtube Clickbait Nedir?

 

Clickbait, kullanıcının dikkatini çekmek ve bağlantıyı takip etmeye ve ekli içeriği okumaya, görüntülemeye veya dinlemeye merak uyandırmak için bilerek tasarlanmış yanlış içerik biçimlerinden biridir. Youtube’da da videoların izlenme oranını arttırmak için tık tuzağına yer verildiği görülmektedir. Videoya içerikle alakasız başlık ve görsel yerleştirilerek kullanıcıda merak uyandırma amaçlanmaktadır. Fakat video açıldığında başlıkla alakalı olmadığı görünür.

 

Tıklama tuzağına başvuran içerik üreticileri uzun süreli izlenme oranları yakalayamamakta ve kullanıcılar tarafından kötü yorumlara maruz kalmaktadır. Öte yandan güven vermeyen tık tuzağı videolarına kuruluşun da yaptırımları olabilmektedir. Videoların öne çıkarılmaması bunlardan biridir.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<