• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 25 Eylül 2024
  • Okuma Süresi 3 dakikada okunur

CDN Nedir?

 

Content Delivery Network’ün kısaltması olan CDN, bir diğer adıyla da içerik dağıtım ağı olarak bilinmektedir. Bir içerik dağıtım ağı (CDN), İnternet içeriğinin hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için birlikte çalışan, coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubunu ifade eder.

Videolar, resimler bunun yanı sıra stil sayfaları, javascript dosyaları, HTML sayfaları dahil olmak üzere içeriği yüklemek için gereken kaynakların kolaylıkla ve hızlı bir şekilde aktarılmasına fayda sağlamaktadır. CDN’e olan ilgi gün geçtikçe artmakta ve günümüzün trafiğinin çoğunu kapsamaktadır. Amazon, Facebook, Netflix gibi dünya devlerinin trafiği CDN’ler vesilesiyle sunulmaktadır.

 

İlgili İçerik: Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?
 

CDN Nedir? Ne İşe Yarar?
 

CDN ana sunucu dışında sunduğu varlıklar ile pek çok isteği de karşılar. Web site trafiğinin daha hızlı ve daha iyi yönetilmesine yarar sağlar. Sağladığı yarar ile kullanıcının istekleri karşılanmış olur. Hızlı ve kolay tecrübe edilen bir deneyim meydana getirir.

 

CDN nedir ne işe yarar gibi pek çok sorunun cevabı dünya devlerinde saklı! Facebook, Netflix, Amazon gibi dünya devlerinin trafiği de CDN aracılığıyla sunulur, kullanıcı her bu web sitelerini ziyaret ettiğinde aslında CDN kullanmış olurlar. Ana sunucunun coğrafi bölgesi baz alınmadan her bölgeyi ve her kullanıcı birbirine yakın kılmak en büyük avantajlarından biridir.

İçerik dağıtım sunucularından oluşan bu network, web siteler trafik kullanımını ve sayfa yüklenme sürelerini azaltabilir. Birden fazla kullanıcı isteği oluştuğu takdirde bu istekleri karşılamak için gerekli olan ve kullanılması gereken süreyi olabildiğince kısaltır, en büyük faidesini sağlamış olur. 

 

 

CDN Ne İşe Yarar?

 

  • Sitelerin yükleme sürelerinde iyileştirme yapar. Diğer optimizasyonların yanı sıra içeriği, uzağında olmayan bir CDN'ye çevirerek bir web sitesi kullanıcısına daha yakın paylaştırarak kullanıcılar yükleme sürelerinin hızlı hale geldiğini daha iyi anlayacaklardır. Site kullanıcıları yavaş yükleme belirtileri gösterdiğinde bir sekmeyi tamamen kapatabileceklerinden, bir CDN buna karşı çıkabilir. Bununla birlikte, CDN'ler insanların bir web sitesinde kaldığı süreyi iyileştirir. Basitçe ifade etmek gerekirse, bir web sitesi ne kadar hızlıysa, daha fazla kullanıcının bir sitede daha uzun süre kalma olasılığı da artar.
  • Yapılandırılması kötü olan bir CDN, Web sitelerini Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDOS) saldırıları gibi bazı yaygın kötü niyetli saldırılara karşı korumaya da yardımcı olabilir.
  • Diğer birleşmeler ve basit önbelleğe alma yoluyla CDN'ler, bir web barındırma sunucusunun sağlaması gereken veri kapsamını azaltabilir. Bu eylem, barındırma maliyetlerini daha da azaltır. En ehemmiyetli konulardan biri olan bant genişliği tüketimi, halihazırda maliyetlerin büyük bir bölümünü alabilmektedir, bu nedenle CDN'ler web sitesi sahiplerinin tasarruf etmesine ve masraf yapmamasına yardımcı olabilmektedir.
  • Bir CDN, güvenliği daha da iyileştirebilir. Güvenlik sertifikaları, diğer önemli koruma birleşmeleri ve özellikle DDoS azaltma sağlayabildiğinden, CDN'ler güvenliği daha da artırır.
  • Donanım hataları, yaşanılan aksaklıklar, trafik problemleri bir e-ticaret sitesinin performansını ve eylemlerini tamamen etkileyebilir. CDN’nin paylaştırma niteliği nedeniyle, donanımla ilgili aksaklıklara dayanacak ve kaynak sunuculardan çok daha fazla trafik çekecek şekilde meydana getirilmişlerdir.

 

CDN Hizmeti, e-ticaret sitenizin içerik dağıtımını kolaylaştırma ve hızlandırma noktalarında uygulanabilir. Aynı zamanda CDN coğrafi bölge dışında sitelerin erişimini yönlendiren trafiği de artırabilmektedir. Her kullanıcı uzağında olmayan CDN sunucusundan kolaylıkla ve hızlıca içeriğe ulaşabilmektedir. Güvenlik ve koruma avantajı olan CDN’ler bu hızlı veri dağılımında masrafları da eş değer olacak şekilde azaltabilir. Sizler de bu yazımızdan memnun kaldıysanız CDN ve daha pek çok konu ile ilgili blog yazılarımızı incelemeyi unutmayın!

 

Ticimax e-ticaret paketlerini kullanmak ve kendi e-ticaret sitenizi açmak istediğiniz takdirde E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir: 


Bilmeniz Gereken Instagram Terimleri


E-ticaret Siteleri 1 Ocak'tan İtibaren Vergiden Muaf

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<