Dijital dünyanın bir parçası olarak e-ticaret yapan işletmelerin sanal mağazalarını belirli kategorilerde ölçümleyerek iyileştirmesi gerekmektedir. Hemen çıkma oranı (bounce rate) de bu ölçümlerden biridir. Bounce rate nedir dediğimizde tek sayfalık oturumların toplam oturum sayısına bölünmesi şeklinde hesaplanan bir metriktir.
Bir Sitenin Hemen Çıkma Oranı Kaç Olmalıdır?
Her sitenin hemen çıkma oranı yapılan iş ve hedeflere göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin yüzde 70 çıkma oranı bir siteye göre olumlu karşılanırken bir başka siteye göre olumsuz olabilir. Fakat sitelerin hemen çıkma oranının düşük olması Google algoritmaları tarafından iyi bir sonuçtur ve siteleri öne çıkarmada etkilidir.
Hemen çıkma oranı kaç olmalı dediğimizde genellikle yüzde 26 ila 40 aralığında olduğunda iyi bir sonuç olarak düşünebilir. Yüzde 41-55 arası ortalama bir değer olarak kabul edilirken yüzde 56 ile 70 arası ortalama üstü olarak görülür. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi bu bir sitedeki ürün sayfasıyla blog sayfası için aynı sonucu ifade etmediği gibi her iş alanı için de farklı değerlendirmelidir.
Sonuç ne olursa olsun işletmeler için bounce rate oranlarının düşük olması sayfada geçirilen sürenin yüksek olduğu anlamına gelir ve işletmeler her zaman hemen çıkma oranının düşük olmasını hedefler.
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?
Hemen çıkma oranını düşürmek için neler yapılmalıdır? Aşağıda birkaç başlıkta inceledik.
Bounce Rate Analizini Yapmakla Başlayın
Hemen çıkma oranının site genelinden mi yoksa sayfa bazlı mı olduğunun analizi yapılmalıdır. Örneğin blog sayfalarınızda hemen çıkma oranı düşük olurken ürün sayfalarınızda hemen çıkma oranı yüksek olabilir. Bu oranların haftalık aylık olarak takip edilip oranlara göre gerekli iyileştirmeler yapılmalıdır.
Sayfa Yüklenme Hızınızı Optimize Edin
Rekabetin bir hayli çekişmeli olduğu e-ticaret sektöründe e-ticaret sitelerinin açılma veya sayfa yüklenme hızının düşük olması çok büyük bir dezavantajdır. Kullanıcıların yüzde 47’den fazlası bir sitenin açılmasını en fazla 2 saniye beklemektedir. Yani 2 saniyede açılmayan bir siteyi tüketiciler hemen terk etme eğilimi göstermektedir.
Yavaş yüklenen sayfalar, online mağazalar için sepet terk etme oranlarının da birinci sebepleri başında gelmektedir. Yavaş yüklenen bir sitede bounce rate olasılığı çok yüksek iken maalesef kullanıcılar henüz siteye ulaşamadan başka bir alternatife yönelmektedir. E-ticaret sitelerinin müşteri kaybının önüne geçmemesi için yavaş yüklenme sorununu öncelikli olarak optimize etmesi gerekmektedir.
İlgili İçerik: Hazır E-Ticaret Paketi Kullanmanın Avantajları
İçeriklerinizi İlgi Çekici ve Okunabilir Kılın
İçeriklerinizin kullanıcıların amacına hizmet etmesine özen göstermelisiniz. Uyumlu bir düzen halinde kullanılan içerik ve görseller kullanıcılar tarafından kolaylıkla taranacak şekilde olmalıdır. Böylece sayfada geçirilen süre artacaktır. Sayfa düzeni, içerik ve tasarımlarınızda kullanıcıların az aşamadan geçerek aradığına ulaşmasını hedeflemeniz en doğrusudur. Kullanıcıları memnun edecek bir içerik düzeni nasıl olmalıdır;
- İçerik sayfalarınızda uzun paragraflardan kaçınılması
- İçeriğin görsel ve infografiklerle desteklenmesi
- Konuyla ilişkili başlıkların kullanılması
- Sık alt başlıklara yer verilmesi
- Maddeleme yapılması
İlgili İçerik: Online İçerik Üretim Süreçleri
İlgili İçerik: İçerik Pazarlaması Sözlüğü
İlgili İçerik: İçerik Üretimi ile Markanıza Nasıl Katkı Sağlarsınız?
Meta Açıklamalarınızı Optimize Edin
Ürün ve içeriklerinize eklediğiniz başlık ve meta açıklamalarıyla arama motorlarında kullanıcılara görünür olursunuz. Bu alanları tüketiciler için ilgi çekici kılmanız gerektiği gibi tıklayıp ilgili alana gelen tüketicinin aradığını bulması oldukça önemlidir.
Meta açıklamalarının konuyla ilgili olması hemen çıkma oranını düşüreceği gibi durum tam tersi olduğunda aradığını bulamayan bir kullanıcı geldiği gibi gidecektir. Arama motorlarında görünür olurken bounce rate oranlarınızı düşürmemek için aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir;
- Anahtar kelimelerin konuyla ilişkili seçilmesi
- Meta açıklamasının içerikle alakalı doğru bilgilerden oluşması
- SEO başlığının konuyla ilişkili olması
- Hedef kitlenin amacına hizmet edilmesi
İlgili İçerik: Meta Açıklaması Nedir, Neden Önemlidir?
İlgi Çekici Bir CTA Kullanın
Tüketiciler bir e-ticaret sitesinde rahatlıkla gezinmek ister. Fakat bazı siteler tüketicileri tek bir sayfada birçok CTA yani eyleme geçirecek mesaja maruz bırakarak siteyi terk etmelerine sebep olabilmektedir.
İşletmelerin kullanıcılara dilediği gibi gezinme konforu sağlayarak kilit noktalarda CTA eklemesi gerekmektedir. CTA eklerken kullanıcı davranışlarından yola çıkarak kullanıcıyı gerçekten harekete geçirecek mesajlar verilmelidir.
İlgili İçerik: Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?
Ürün Sayfalarınızı Düzenleyin
E-ticaret sitelerinin en çok zaman geçirilen alanları şüphesiz ürün sayfalarıdır. Hemen çıkma oranını düşürmek isteyen sitelerin ürün sayfalarını kullanıcı deneyimlerine göre optimize etmesi gerekmektedir.
Ürün sayfasında dikkat edilmesi gerekenler;
- Ürün ile ilgili yeterli ve ayrıntılı bilgilerin yer alması
- Ürün faydaları ve özelliklerinden bahsedilmesi
- Ürünün birçok açıdan gerçek görsellerine yer verilmesi
- Ürünün farklı renk seçeneklerine yer verilmesi
- Kullanıcı yorumlarıyla ürünün desteklenmesi
- Ürünü anlatan ayrıntılı videolara yer verilmesi
Mobil Uyumlu Bir E-ticaret Sitesi Olun
Mobil kullanım her geçen yıl katlanarak artmaktadır. Sitenizin mobil uyumlu olması kullanıcıların sitenizde kalması için ikna edici bir sebeptir. Burada kilit noktalardan biri sanal mağazanızın mobilde de hızlı yüklenmesidir. Gerekli optimizasyonları yaparak sitenizi mobilde iyileştirmeniz bounce rate oranlarını düşürmekte büyük destekçiniz olacaktır.
İlgili İçerik: Sayfa Tasarımınızı Güçlendirmenin 5 Etkili Yolu
İlgili İçerik: E-Ticarette Mobil Uygulama Tercih Edilmesinin 10 Nedeni
Kullanıcı Dostu Bir Siteyle Zahmetsiz Bir Gezinti Sunun
Site navigasyonunun zahmetsiz, en kolay ve hızlı yoldan amaca götüren tarzda tasarlanmış olması önemlidir. Karmaşadan uzak, sade bir tasarımla amacına uygun bir site gezintisiyle kullanıcıların hemen çıkma oranını büyük oranda düşürmeniz mümkündür.
Pop-up Kullanımından Kaçının
Pop-up gösterimi bilgilendirme ve eyleme geçirme açısından önemli olsa da kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilmektedir. Hemen çıkma oranlarınızı düşürmek için pop-up kullanmamayı deneyebilirsiniz. Uzun vadede ise kullanıcı deneyimine göre rahatsız edici olmayan pop-up’ları devreye alabilirsiniz.
İçeriklerinizde İç-Dış Linkleme Kullanın
İçeriğinizle ilgili vereceğiniz iç-dış linklemeler kullanıcıların sitenizde daha uzun kalmasını sağlayan taktiklerden biridir. Linkleme bir tık ile bilgiye kısa yoldan ulaşma imkanı vermek için kullanıcıların sıkça tercih ettiği bir durumdur. Linklemelerde kullanıcıların sayfanızda kalmasını sağlamak adına konuyla ilişkili link vermek gerekmektedir.
İlgili İçerik: Backlink Almak Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kullanıcılarınıza Güven Verin
Güvenli bir site olmanız ziyaretçilerinizin sitenizde daha uzun kalmasını ve sonucunda sitenizden alışveriş yapmasını sağlayacaktır. SSL sertifikalı güvenli bir site olmak işletmenizi meşru kılacağı gibi bounce rate oranınızı düşürecektir. Sitenize güvenilirlik katmak için güvenlik sertifikanızı, güvenli alışveriş araçlarına sitenizde yer vermeniz önemlidir.
E-ticaret Siteleri için Bounce Rate Neden Önemlidir?
Hemen çıkma oranı e-ticaret sitelerine pek çok konuda mesaj verir. İşletmeler dijital pazarlama kampanyalarında, site tasarımlarında, site içerik alanlarında, ürün-kategori alanlarında bounce rate’den faydalanmaktadır.
Bu metrik sitenize aldığınız trafiğin nereden geldiğini, kullanıcıların sitenize ilgi duyduğu ya da ilgilenmediği alanları analiz etmenizi sağlamaktadır. Böylece sitenizi iyileştirmeniz gereken alanlarda fikir sahibi olmanız sağlanmaktadır.
Hemen Çıkma Oranı Nereden Analiz Edilir?
Hemen çıkma oranınızı ölçümlemek için Google Analytics iyi bir yardımcıdır. Google Analytics e-ticaret sitenizi pek çok segmentte ölçümlemenizi mümkün kılmaktadır. Google Analytics ile hemen çıkma oranını pek çok farklı bakış açısıyla araştırmanız mümkündür.
İlgili İçerik: Google Analytics Nedir, Neden Önemli?
İlgili İçerik: Google Analytics Filtreleme Raporları Nasıl Kullanılır?
İlgili İçerik: Google Analytics ile Reklamların Dönüşüm Oranları Nasıl İncelenir?
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!