Beyanname yazı ile bir durumu bildirmek için düzenlenen metinlerdir. Resmi işlerin yürütülmesinde sıklıkla kullanılan beyannameler mali işlerde yoğun bir şekilde tercih edilmektedir.
Beyanname Nedir?
Beyanname ne demek dediğimizde özetle bir konu hakkında yazı ile yapılan bildirimlere verilen isimdir. Yani bir konunun ilgili kurum tarafından kişiye beyan edilmesi yani bilgilendirilmesi işlemidir.
Beyanname kullanım alanları
- Vergi daireleri (tüketim vergisi, damga vergisi, havagazı vergisi vb.)
- Maliye işleri
- Kamu daireleri
- Sicilli ticaret beyannameleri
- Mühür beyannameleri
- İmza beyannameleri
Farklı kullanım alanlarına göre düzenlenen beyanname çeşitleri mevcuttur. Bunlardan birkaçını aşağıda sıraladık.
Beyanname türleri
- kdv beyannamesi
- Yıllık kurumlar vergisi beyannamesi
- Muhtasar beyanname
- Geçici vergi beyannamesi
- Basit usulde yıllık gelir vergisi
- Damga vergisi beyannamesi
- Yıllık gelir vergisi beyannamesi
Beyanname vergi dairelerinde; mükellef, vergi sorumlularına karşı yapılan borç bildirimlerinde sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Beyanname elden, posta yoluyla ya da online şekilde gerçekleştirilmektedir.
Vergi bildirimi beyannamesinde bulunan alanlar
- Mükellefin adı
- Adresi
- Vergi dairesi bilgileri
- Matrah ve vergi bildirimi
Vergi ödemelerinde beyanname düzenlenmesi hem bildirim hem de borçlunun borcunun düzenlenmesi ve tarafına bildirilmesi açısından yapılmaktadır. Vergi daireleri için beyanname nedir dediğimizde özetle ilgili kurum tarafından borçluya borcunun beyan edilmesi durumudur. Beyanname borçlunun borç yüküne göre oluşturulan ödeme bildirimleri ile düzenlenmektedir.
İlgili İçerik; Anonim Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
İlgili İçerik; Dükkan Açmadan İnternetten Satış Yapma Rehberi
Beyanname Nasıl Verilir?
Beyannameler ilgili kuruma farklı şekillerde ulaştırılabilir. Örneğin bir vergi beyannamesi elden ilgili vergi dairesine götürülebilir. Posta yoluyla da iletilmesi mümkündür. Online beyanname ise Gelir İdaresi Vergi Başkanlığı’nın sitesinden vermek mümkündür. Dikkat edilmesi gereken konu bilgilerin eksiksiz şekilde doldurulmasıdır.
60 yaşın üstünde, hastalık ve engeli olma gibi durumlarda vergi dairesine gidemeyecek olan kişiler 189 numaralı vergi iletişim merkezini arayabilmektedir.
İlgili İçerik; E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?
Beyannamenin Kullanım Amaçları Nelerdir?
Beyannameler farklı alanlar ve farklı amaçlar için resmi kurumlar tarafından talep edilen bir belgedir. Borcu olan vatandaşların sıklıkla kullandığı beyannameler kişilerin vergi borçlarının ortaya çıkmasını sağlar. Beyanname özellikle borcu olan kişiler için kullanılan bir belgedir.
Yazılı olarak yapılacak bildirim yine beraber vergi borçları olan kişiler bu beyannameyi sunarak borçların ne olduğunu ortaya çıkarır. Beyanname çeşitleri amacına göre pek çok farklı alana ayrılmıştır. Aşağıda beyanname çeşitlerini tek tek ele aldık.
İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri için Vergi Muafiyeti 2021
Muhtasar Beyanname Nedir?
Muhtasar beyanname nedir dediğimizde gelir vergisine yönelik oluşturulan bir beyan türüdür. Burada vergi sorumlusu olan kişi ya da kurumların diğer kişilerden kestiği vergileri ödeme şeklidir. Muhtasar beyannamedeki vergi sorumluları işverenler ya da vergi kesintisi yapan kişilerdir.
Muhtasar beyanname Gelir Vergisi Kanunu’nun 84. Maddesine dayanmaktadır. İşveren işçisinden kestiği vergi matrahını devlete geri ödemek için beyanda bulunur. Muhtasar beyan stopaj yöntemi şeklinde hesaplanmaktadır.
Muhtasar Beyanname yapan vergi sorumluları
- İşverenler
- İş ortaklıkları
- Vakıf-dernekler
- Kamu ve iktisadi kurumlar
- Ticari firmalar
- Gelirlerini beyan etmek zorunda olan serbest meslek çalışanları
İlgili İçerik; KVKK Nedir?
Muhtasar Beyanname Ne Zaman Verilir?
Muhtasar beyanlar aylık ya da 3 aylık periyotlar halinde ilgili kurumlara iletilmelidir. Çalışan sayısına göre zamanı değişen bu sistemde çalıştırdıkları kişi sayısı 10’dan az olanların bildirimleri 3 ayda bir (Ocak-Nisan_Temmuz-Ekim) şeklindedir.
Yıllık Gelir Beyannamesi Nedir?
Yıllık gelir beyannamesi kişi ya da kurumların yıllık olarak kazancını beyan ettiği bildirimlerdir. Yıllık gelir beyannamesine; kira, ücret, sermaye, irat ve kazanç gibi çeşitli gelir kalemleri girmektedir.
Beyannameler elden ya da posta yoluyla verilebileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesinde yer alan “Hazır beyan sistemi” üzerinden kolaylıkla gönderilebilir.
İlgili İçerik; E-Ticaret Gizlilik Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
KDV Beyannamesi Nedir?
Katma değer vergisi beyannamesi en çok kullanılan vergi beyanlarından biridir. Bir ürün ya da hizmeti satın alan tüketici ya da kişilerin satın aldığı yere ödediği vergi tutarıdır. KDV oranını devlet belirler ve ürün ve hizmetten elde edilen kazanca göre ürün ve hizmet sahibi vergi beyanını ilgili kuruma yapmakla görevlidir.
İlgili İçerik; Influencerlara Yeni Vergi Düzenlemesi
Geçici Vergi Beyannamesi Nedir?
Peşin vergi olarak da bilinen geçici vergi beyannamesi 3 aylık periyotlar halinde elde edilen kazanca göre peşin vergi ödemeleridir. Serbest meslek, ticari firmalar, kurumlar vergisi mükellefleri peşin vergi uygulamasını kullanmaktadır. Ekstra ödenen bir vergi olmadığı gibi ödenecek verginin parçalara ayrılmasıdır.
Kurumlar Vergisi Beyannamesi Nedir?
Kurumlar vergisi beyannamesi kurumlar üzerinden alınan bir vergi türüdür. Mükellef kişi vergiye tabi olan her bir kazancı için ilgili kuruma beyanda bulunur. Her ayın 25. gününe kadar vergi beyanında bulunulması gerekmektedir. Beyanlar iş yerinin bağlı olduğu vergi dairesine yapılmalıdır.
İlgili İçerik; Şirket Nasıl Kurulur?
İlgili İçerik; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Basit Usul Beyanname Nedir?
Basit usul vergilendirme Gelir Vergisi Kanunu’nun 46. maddesine göre yapılmaktadır. Basit usul vergilendirmenin sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır.
- Muhasebe defteri bulundurmazlar.
- Vergi kesintisi yapma zorunluluğu yoktur.
- Kira gider kalemleri için muhtasar beyanname vermemektedir.
- Geçici vergiye tabi tutulmaz.
Basit Usul Beyanname Şartları
- Kendi işinde çalışmak
- Yıllık işyeri kira bedelinin 7.600-12.000 TL arasında olması
- Gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak
İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)
Düzeltme Beyannamesi Nedir?
Düzeltme beyannamesi elden ya da online olarak yapılan beyanlara göre değişiklik gösterilmektedir. Kağıt üzerinde elden yapılan beyanlardaki düzeltmeler yine kağıt üzerinde düzeltilmeli, online yapılan beyanlardaki düzeltmeler ise online olarak yapılmalıdır.
Düzeltme işlemleri bağlı olunan vergi dairesi üzerinden yapılmaktadır. Online ortamda düzeltmeler yapılarak beyanname yeniden onaylanır.
Düzeltme beyannamesini kanuni süre içerisinde yapmak zorunludur. Aksi halde beyannamede usulsüzlük cezası gibi yaptırımlar mevcuttur. Düzeltme beyanına gerek kalmaması için beyannamedeki tüm alanların kontrol edilerek eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
İlgili İçerik; Limited Şirket Nedir? Limited Şirket Nasıl Kurulur?
Kira Beyannamesi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kira Gelir Beyannamesi yapacak olan gayrimenkul sahipleri beyanlarını doğru olarak vermeleri için kira hesaplamalarını doğru bir şekilde yapmalı ve istenen tarihte bildirmelidir. 1 Ocak – 31 Mart arasında kira beyannamesi bildirimleri yapılmaktadır.
Kira gelir vergisi hesaplaması
- Giderlerin gelirden çıkarılması ve kalan miktarın gelir vergisi yüzdesiyle çarpılması şeklinde hesaplanır.
- Gider kalemleri: (Amortisman, bakım-onarım, elektrik, su, sigorta)
Poşet Beyannamesi Nedir?
Poşet beyannamesi Çevre Koruma Kanunu’na göre getirilen poşet kullanım ücretlendirmesi üzerine yapılması gereken bir beyanname olarak ortaya çıkmıştır. Poşet beyannamesi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden interaktif şekilde yapılmaktadır. Plastik poşet satışı yapmayan kurumlar ise interaktif vergi dairesinden vergi girişi olarak sıfırı seçmelidir.
E-beyanname Nedir?
Vergi dairesine elden bildirilmesi gereken evrakların dijital ortamda yapılması işlemidir. İstenen belgelerin online olarak doldurulması ve ilgili kuruma iletilmesi şeklinde gerçekleşen e-beyanname sistemi kurum ve kişilere pek çok avantaj sağlamaktadır.
- Zamandan tasarruf etme
- Hızlı bir şekilde işlemleri halletme
- Eksik ve yanlış bilgi verme olasılığını düşürme
- Geçmiş kayıtlara anında ulaşabilme imkanı
- Kurumlar için analiz ve işleme alma kolaylığı
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!