Hiç para kullanmadan ürün ya da hizmetlerin takas yoluyla sağlandığı Barter sistemi, paranın olmadığı ilkel çağlardan beri kullanılan bir sistemdir. Üretim ve tüketim biçimlerinin değişmesi ile birlikte belirli kurallara, anlaşmalara bağlı olarak işleyen bu takas sistemini Barter Nedir? Barter'ın Şirketler İçin Kullanımı başlıklı içeriğimizde ele alacağız. Barter nedir, barter çeki nedir, barter sistemi nasıl işler sorularına cevap vereceğimiz yazımıza barterne demek onu açıklayarak başlayalım.

 

Barter Nedir Barter Şirketler İçin Kullanımı

 

Barter Ne Demek?

 

Barter İngilizcede takas, değiş tokuş anlamına gelir. Amerika’da yaşanan büyük buhran tüm dünyanın pek çok ekonomisini de etkilemiş, Almanya kendi parası ile ticaret yapamaz hale gelmiş ve Doğu Avrupa ile Latin Amerika’dan barter yoluyla hammadde temin etmeye başlamıştır. Avrupa’nı ardından 1960’lı yıllarda Amerika tarafından da kullanılmaya başlayan barter ticaret sistemi, zaman için de kendi kodlarını ve kurallarını oluşturarak, yerleşmiş bir ticaret modeli haline gelmiştir.

 

İnşaat sektörü başta olmak üzere pek çok pazarda örneklerini görebileceğimiz barter sistemi özellikle gelişmiş ekonomilerde tercih edilmektedir. Türkiye’de 1992 yılından itibaren kullanılan bu ticaret sistemi, aynı adla anılmaya devam etmiştir.

 

İlginizi Çekebilir; Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilmeniz Gerekenler 



Barter Ne Demek

 

Barter Nedir?

 

Barter nedir sorusuna kısaca Takas veya değiş tokuş olarak da tanımlayabileceğimiz barter, para olmadan yapılan bir tür ticarettir cevabını verebiliriz. Tanımı bu kadar açık ve anlaşılır olmakla birlikte, barter; iki kişi arasındaki basit bir eşya değiş tokuşu değildir. Barter sistemi, bir işletmenin ya da şirketin, kendi sahip olduğu mal ya da ürettiği hizmet ile ödeme yaparak mal ve hizmet satın aldığı ticaret ve finans sitemidir.

 

Belirli kurallar, sözleşmeler, anlaşmalar dahilinde yürüyen ve kendi iç pazar dinamiklerine sahip olan Barter usulü ticareti, sadece takas ya da mal değiş tokuşuna indirgeyemeyiz. Barter sistemi, farklı alıcı ve satıcıların bir araya gelerek, önceden belirlenmiş kurallar dahilinde ve belirli kriterleri gözeterek ticaret yaptığı geniş bir ağı kapsamaktadır.

 

Barter sistemi, oluşturduğu geniş pazarın içinde yer alan alıcıların ve satıcıların ilişkilerine de düzenleme getirir. Karşılıklı olarak, alıcıların ve satıcıların yerine getirmesi gereken sorumlulukları Barter kurallarına göre belirlenirken, her iki tarafın da hakları korunmuş olur.

 

İlginizi Çekebilir; E-ticaret ve Pazar Araştırması İlişkisi

 

İlginizi Çekebilir; Özel Günlerde Pazaryerleri ile Entegre Çalışma

 

Barter Nedir

Barter Sisteminin Ekonomideki Yeri

 

Var olan ekonomik şartlarda pazar koşullarını optimum düzeyde iyileştirerek belirli bir alışveriş ağı sağlayan barter bu anlamda ekonomik sisteme soluk aldıran bir platformdur. Belirli özellikteki kişi veya kurumların üyelik sistemi ile dahil oldukları barter pazarı, bu kişilerin etik ve güvenli alışveriş yapmalarını sağlar.

 

Nakit akışının her zaman sağlanamadığı ekonomik zorluklar baz alınarak düşünüldüğünde barter sistemi alternatif bir çözüm sunmaktadır. Barter, süreklilik açısından düşünüldüğünde de gelişmiş ya da gelişmekte olan ekonomiler için küresel bir finans modeli oluşturur.

 

Diğer sektörler için katma değer oluşturan barter ticareti, doğru politikalar ile yürütülmeli ve uzman kadrolar tarafından yönetilmelidir. Çünkü barter sistemi geleneksel bankacılık sektörünün bir şekilde görmezden geldiği finansman ya da yatırım sorunlarının yanı sıra atıl durumda bırakılan kapasite için de çözüm üretir. Ekonomik yapıya katkısının devamlılığı için üye kuruluşların sayısı ve satışı arttırılmalı, pazarlama politikaları güçlendirilmelidir.

 

İlgili İçerik; Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik; Detaylı Dropshipping Kılavuzu

 

Barter Sisteminin Ekonomideki Yeri

 

Barter Sistemi Nasıl Çalışır?

 
  • Global Barter A.Ş, yeni üye olmak isteyen şirketlere barter sistemi tanıtımı yapar.
  • Barter sistemine üye olmak isteyen şirket başvuru dosyası hazırlar.
  • Üyelik dosyası incelenir ve şirkete barter sözleşmesi iletilir.
  • Şirket üyelik sözleşmesini imzalar ve üyelik süreci tamamlanmış olur.
  • Şirketin arz ve talepleri sisteme duyurulur.
  • Tarafların bir araya gelebilmesi için seans oluşturulur.
  • Barter anlaşması sağlanır ve işlem onaylanır.
  • Alıcı şirket barter çeki düzenler.
  • Satıcı taraf alacaklı olarak kaydedilir.
  • Alıcı taraf borçlu olarak kaydedilir.
 

İlginizi Çekebilir; Sponsorluklar ve Markanıza Etkileri

 

Barter Sistemi Nasıl Çalışır

 

Barter Çeki Ne Demektir?

 

Barter ticaretinde genellikle mal değişimi için kullanılan çek türüne barter çeki denmektedir. Bu çek, pazardaki ürünlerin işlem kapasitesini arttırmak ve alışveriş şartlarını iyileştirmek için kullanılır. Barter çeki ile ürünlerin birebir değiş tokuş yapılması zorunluluğu ortadan kalkar ve böylece istediğiniz hizmet ya da ürün değişimi yapabilirsiniz.

 

Her ne kadar işlev olarak banka çeklerine benzese de tam olarak aynı değildir. Barter çeki vadesizdir ve satış işleminden bir gün önce barter şirketinden alınır. Şirket adınıza bir hesap açar ve çek tutarı kadar bu hesaba nakit havalesi yapmanız gerekir.

 

Barter çeki sayesinde sattığınız ürün ya da hizmetin karşılığı kadar ürün ya da hizmet alabilirsiniz. Bu düzenleme ve barter şirketi tarafından yapılmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni) 



Barter Çeki Ne Demektir

 

Barter Çeki Nasıl Çalışır?

 
  • Barter çeki, barter ticaret ağına üye olan şirketler tarafından, tahsilat amacıyla kullanılır.
  • Satılan ürünlerin TL cinsinden karşılığı çek üzerinde yazılır ve satış sonrasında ürün ya da hizmet alan firma tarafından kaşelenir ve imzalanır.
  • Çek kesildikten sonra alacak bakiyeniz hesabınıza yansıtılır. Hesap bakiyeniz işlem değerinizi gösterir.
  • Barter çeki, ürün ya da hizmetin TL cinsinden karşılığını gösterir ancak ticaret esnasında nakit kullanılmaz.
  • Barter çeki tek bir adet kullanılır ama çek karnesi ile birlikte verilir. Barter çek karnesi, satış sonrası aldığınız çekteki tutarı kısım kısım kullanabilirsiniz.
 

Barter Çeki Nasıl Çalışır

 

Barter Sisteminin Avantajları

 
  • Barter ticaret ağını kullanarak pazarınızı genişletebilirsiniz.
  • Satışlarınızı arttırabilirsiniz.
  • Para kullanmadığınız ve değiş tokuş usulü ile çalıştığınız için nakit tasarrufu sağlarsınız.
  • Ürün ve hizmetleriniz için yeni pazarlar yaratabilirsiniz.
  • Atıl durumda bulunan ürünlerinizi değerlendirerek stoklarınızı eritebilirsiniz.
  • Barter çeki güvencesi ile tahsilat sorunu yaşamazsınız.

İlginizi Çekebilir; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri



Barter Sistemi Avantajları

 

Barter Sistemi Güvenli Midir?

 

Takas sistemi özünde basit ve kolay anlaşılır bir sistem olmasına rağmen, büyük ticaret ağlarında güven esası ön plana çıkar. değiş tokuş edilen malların aynı anda teslim edilmesi her zaman mümkün olmayabilir. Böylesi̇ durumlarin her i̇ki̇ taraf i̇çi̇n de mağduri̇yet yaratmamasi i̇çi̇n garantör fi̇rma devreye gi̇rer.

 

Petrol almak için otomobil gibi basit bir örnekle açıklayabileceğimiz barter sisteminde miktar ayarlaması yapmak çok önemlidir. Alacak kapanmadığı zaman borçlu kalan taraf,barter ticaretinin uluslararası para birimi olan dolar cinsinden ödeme yaparak bakiyesini kapatabilir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Kargo Süreçlerini Yönetme İpuçları

 

İlgili İçerik; Neden e-ticaret kargo entegrasyonu tercih edilmelidir?

 

Barter Sistemi Güvenli Midir

 

Uluslararası Barter Nedir?

 

Uluslararası barter, ticaret yapan iki ülkenin aldıkları ürün ve hizmet bedellerini karşılıklı olarak yine ürün ve hizmet ile ödemesidir. Kliring adı verilen uluslararası barter ticareti Kliring sözleşmesi esaslarına uygun olarak yapılır.

 

Barter sözleşmesi, özel sektörde hizmet veren bir garantör şirket tarafından düzenlenirken, kliring sözleşmesi devlet tarafından düzenlenir. Kliring işlemlerinde muhabir banka ya da merkez bankası ile çalışılır. Bu sözleşmeyi imzalayan ülkelerdeki bir üretici diğer ülkeden alıcı bulup ihracat yapabilir. Ulslararası barter hem barter piyasasını güçlendirir hem de ülkeler arası güveni arttırır.

 

Uluslararası Barter Nedir

 

Barter Sisteminde Yasal Mevzuat Nedir?

 

Daha önce de bahsettiğimiz gibi 1992 yılından bu yana Türkiye’de barter yapılmaktadır. Yürürlükte olan borçlar kanunları ve ticaret kanunlarının barter sisteminde de bağlayıcılığı vardır. Yine aynı şekilde muhasebe ve diğer sistem kayıtları tutulur, bu kayıtlar Maliye Bakanlığı tarafından denetlenir ve onaylanır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<