• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 26 Haziran 2024
  • Okuma Süresi 6 dakikada okunur

E-ticaret sitelerinin en önemli reklam araçlarından biri olan Banner; sitenizin, sattığınız ürünün ya da verdiğiniz hizmetin daha fazla kişi tarafından görünmesine yardımcı oluyor. İnternet tabanlı satış firmalarınca uzun süredir kullanılan banner, son dönemde eski ilgisini yitirmiş gibi görünse de yapılan araştırmalar banner reklamların marka imajını daha fazla güçlendirdiğini söylüyor.

 

İnternet satışlarınızın artmasında ve marka kimliği yaratılmasında son derece önemli olan banner reklamlarını hazırlarken göz önünde bulundurmanız gereken önemli unsurları, dikkat etmeniz gereken noktaları inceleyeceğimiz bu yazımızın detaylarına geçmeden önce; banner nedir, nasıl hazırlanır sorularına cevap verelim.

 

Banner Tasarımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

   

Reklam dünyasında üzerinde uzlaşılmış bir Türkçe karşılığı olmayan banner, pankart, afiş poster gibi anlamlara gelse de tam olarak bunların hiçbiri değildir ancak bunları da kapsar. Banner reklam nedir için kısaca web sitelerinin içine tanıtım ve reklam yapmak amacıyla yerleştirilen görsellerdir cevabı verilebilir.

 

Önemli bir kurumsal iletişim öğesi olan banner, web sitesinin başlık kısmının hemen altında yer alır ve genellikle logo ile birlikte kullanılır. Marka imajındaki önemi ise banner afişlerinin bu konumlandırmasından kaynaklanmaktadır.

 

Görsel açıdan sitenizi daha dikkat çekici hale getiren bannerlar sabit bir görsel olabileceği gibi, daha dinamik bir şekilde, hareketli olarak kullanılabilir. Hareketli bannerlar .gif ya da flash (.swf) uzantılarına sahiptir. Dilerseniz banner kullanımında tüm dünyada geçerli olan standartlara, kullanılan ölçülere, tercih edilen yazı fontu gibi detaylara hep birlikte bakalım.

 

İlgili İçerik; Etkili Banner Tasarımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; Online Mağazalar İçin Tasarım Önerileri

 

Banner Ne Demektir Nedir

   

Banner Tasarımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler arasında bulunan şeylerden birisi banner ölçüleridir. Yazımızın bu bölümünde sizlere yaygın kullanılan bannerler ve banner ölçüleri hakkında bilgi vereceğiz.

 

Web sitenizde yayınlanmasını istediğiniz görsel reklamlarının belirli banner ölçüleri içinde olması gerekmektedir ve bunun sebebi de sitenizin arama motorları ile uyumlu çalışabilmesidir.

 

Örneğin; Google Display Network (Google Görüntülü Reklam Ağı) içinde bulunan sitelerdeki reklamlar, genellikle beş farklı boyutta hazırlanır. Uygun boyutta hazırlanan banner reklamları, e-ticaret yaptığınız ya da verdiğiniz hizmetleri tanıttığınız web sitelerinizin %90 oranında daha görünür olmasını sağlar.



Banner Ölçüleri Nasıl Olmalıdır

 

En Çok Kullanılan Banner Ölçüleri

 

Banner Tasarımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler arasında bulunan bir diğer unsurda platformlara göre hazırlanan bannerlerda kullanılan banner boyutlarıdır. Banner boyutları, reklam alanlarına göre hazırlandığı takdirde görüntülü reklam ağlarında daha yüksek performanslar elde edebilirsiniz.

 

Görsel reklamcılık için banner oluştururken dikkate alınması gereken en önemli hususlardan biri, hangi boyutların kullanılacağıdır. Banner boyutunun, reklamların performansı üzerinde büyük bir etkisi vardır ve doğru seçim aslında reklamınızın etkinliğini artırabilir.

 

İlgili İçerik; 2021 Sosyal Medya Görsel ve Video Boyutları



En Çok Banner Ölçüleri Nelerdir

 

Yarım Sayfalık İlan Banner (300 X 600)

 

Yaygın olarak kullanılan bu banner boyutu, Google Adwords’ e sonradan eklenmesine rağmen, en sık kullanılmaya başlayan boyutlardan biri olmuştur. Sağladığı alan diğer banner reklamlarına oranla daha geniş olduğu için, yarım sayfalık ilan banner (half page banner)’ın tasarımı daha kolaydır ve ifade gücü daha fazladır. Yarım sayfalık banner, yatay ya da dikey olarak kullanılabilir.

 

Satır İçi Dikdörtgen Banner (300×250)

 

En yaygın olarak kullanılan ve en çok bilinen boyutlardan biri olan satır içi dikdörtgen banner alanı, pek çok internet sitesiyle ve mobil cihazlarla uyumludur.

 

Leaderboard Banner (728×90)

 

Yatay Banner olarak da bilinen leaderboard banner, küresel kullanım envanterlerinde %25 gibi bir orana sahiptir. En eski banner boyutlarından biri olan leadeerboard, Google Görsel Reklam Ağı'nda iyi çalışır ve reklamınız için gereken tatmin edici alanı sağlar.

 

Billboard Banner (970×250)

 

Dijital reklam panosu olarak da kullanabileceğiniz bilboard banner, genellikle web sitesi manşetlerinde ya da masthead olarak bilinen reklam alanlarında kullanılır. Youtube bannerları billboard banner ölçülerinde tasarlanmış masthead reklam alanıdır.

 

Geniş Dikey Banner / Gökdelen Banner (160×600)

 

Dikey olarak yerleştirilen bu banner reklamları, kimi zaman daha dar olarak işlenebilir (120x600) ancak yaygın olarak kullanılan boyut 160 X 600’dur ve bir web sitesinin kenar çubuğuna yerleştirilir.

 

Standart Web Banner Boyutları

 

BOYUT 

STİL 

GIF BOYUTU 

FLASH BOYUTU 

468 x 60 

Full Banner 

20 KB 

30 KB 

728 x 90 

Leaderboard 

25 KB 

35 KB 

336 x 280 

Square 

25 KB 

35 KB 

300 x250 

Square 

25 KB 

35 KB 

250 x 250 

Square 

25 KB 

35 KB 

160 x 600 

Skyscraper 

25 KB 

30 KB 

120 x 600 

Skyscraper 

25 KB 

30 KB 

120 x 240 

Small Skyscraper 

25 KB 

30 KB 

240 x 400 

Fat Skyscraper 

30 KB 

35 KB 

234 x 60 

Half Banner 

15 KB 

20 KB 

180 x 150 

Rectangle 

15 KB 

20 KB 

125 x 125 

Square Button 

15 KB 

20 KB 

120 x 90 

Button 

10 KB 

25 KB 

120 x 60 

Button 

10 KB 

20KB 

88 x 31 

Button 

10 KB 

10KB 

   

İnternet tabanlı olarak çalışan ve size onine olarak banner tasarımı yapma imkânı sunan web siteleri olduğu gibi, kendi ücretsiz olarak indirebileceğiniz banner programları da mümkün. Biraz çaba ve bolca hayal gücüyle siz de banner şablonu oluşturabilir, reklamınızı kendiniz tasarlayabilirsiniz.

 

Kurulumu ve kullanımı son derece kolay olan bu programları kullanmak için herhangi bir profesyonelliğe de ihtiyaç duymadan sitenizdeki banner alanı için özgün tasarımlar üretebilirsiniz.

 
İlgili İçerik; Google Reklamları Hakkında Bilinmesi Gerekenler


İlgili İçerik; E-ticarette Responsive Tasarım Neden Önemlidir?



Banner Tasarımı Yaparken Kullanılabilecek Programlar Ücretsiz

 

GIF Animator

 

Hareketli reklam bannerları oluşturmanıza imkân tanıyan bu program ile gif uzantılı ve animasyonlu bannerlar tasarlamanızı kolaylaştıran bir araçtır.



Banner Tasarımı GIF Animator

 

GIMP

 

Hem Windows hem de MAC için güvenle kullanabileceğiniz GIMP, open source olanak bilinen açık kaynaklı bir resim programıdır. Eğer hareketsiz bannerlar hazırlayacaksanız, resimlerinizi adeta bir profesyonel gibi düzenleyebilir, Photoshop kullanmayı biliyorsanız, eşsiz düzenlemeler yaratabilirsiniz.

 

Banner Tasarımı GIMP

 

Google Web Designer

 

Google tarafından geliştirilen ve tamamen ücretsiz olan Google Web Designer ile HTML5 Adwords reklamları tasarlayabilirsiniz. Bu programla yapacağınız bannerlar, Google Adwords’te olduğu kadar kendi web sitenizde sorun çıkarmadan çalışmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir: Sayfa Tasarımınızı Güçlendirmenin 5 Etkili Yolu

 

Banner Tasarımı Google Web Designer

 

İlgi Çeken Banner Reklamları Oluşturmak İçin Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

 

Banner Tasarımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenlerden en önemlisi ilgi çeken bannerlar oluşturmak ve bu bannerlarla verimi arttırmaktı. Hadi gelin hep beraber ilgi çeken banner reklamları oluşturmak için nelere dikkat edilmeli bakalım.

 

Banner ile ilgili biçim ve içeriğe dair verdiğimiz tüm bu bilgilerden sonra, e-ticaret sitenizi bir mağaza, banner alanını da bu mağazanın tabelası olarak düşünebilirsiniz.

 

Sitenize daha fazla ziyaretçi çekerken, marka bilinirliğinizi ve görünürlüğünüzü de arttıran banner alanı, hedeflerinize daha kısa sürede ulaşmanıza yardımcı olur. Etkili ve net bannerlar hazırlamak için dikkat etmeniz gereken noktaları sizler için derledik.

 
  • Dikkat Çekin: Banner reklamı oluştururken görsel bir iş yaptığınızı unutmayın ve tasarımlarınızın göz alıcı olmasına özen gösterin. Görsellik kadar ifadenin de ön planda olduğu bu reklam alanında, hitap dilinizin etkili ve vurucu olmasına dikkat edin.
  • Bütünlüğü Bozmayın: Siteniz için hazırlanan reklamın, aslında sizin iletişim diliniz olduğunu unutmayın. Marka imajınızı ya da kurumsal kimliğinizi yansıtmaya özen gösterin. Hitap dilinizi, müşterilerinizle kurduğunuz iletişim dilinden ayırmayın. Banner alanı için renk seçerken, logonuza uygun tonlar ve görseller tercih edin. Font tipine ve boyutuna dikkat edin.
  • Net Olun: Bannerları tabelalar gibi düşünmeniz gerektiğini söylemiştik. Elinizde kısıtlı ve dar bir alan bulunduğunu unutmayın. Karmaşık banner tasarımlarından uzak durun, “less is more” (az, çoktur) prensibine bağlı kalın. Akılda kalıcı ve net mesajlar tercih edin. Vurguyu dağıtmayın ve pazarlama mesajınızı mümkün olan en yalın haliyle iletin.
 

İlgili İçerik: Ücretsiz Stok Görsel Siteleri

 

Banner Tasarımı İlgi Çekmek

 

Ticimax İle E-ticaret Sitenizin Tasarımını Kolay Bir Şekilde Yapın

 

Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde bulunan responsive tasarım, banner alanları, slider alanları gibi birçok özellik e-ticaret sitenizin tasarımını yapmanızı kolaylaştırmaktadır. Sizler de Ticimax’ın konsept temalarından yararlanarak e-ticaret sitenizi hızlı bir şekilde tasarlayabilir ve ürünlerinizi satabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<