Oldukça önemli bir konu olan sosyal güvenlik kendi içinde sınıflara ayrılmaktadır. Günlük hayatın birçok yerinde rastladığınız SSK ve Bağkur sigortalarından SSK bilinse de Bağ-Kur konusundaki bilgiler genellikle çok daha kısıtlıdır. Girişimci ruhunuza kulak verip, kendi şahıs şirketinizi veya limited şirketinizi kurduğunuzda, artık SSK’lı çalışan statüsünde değilsinizdir.

 

Kendi şirketini kurup, e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren pek çok kişi için, oldukça merak edilen bağ-kur konusunu işleyeceğimiz "Bağ-Kur Nedir? Yeni Şirketler İçin Bağ-Kur Rehberi” adlı içeriğimizde siz de merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Bağkur nedir, bağkur yapılandırma ne anlama gelir, bağkur prim ödeme nasıl yapılır, sorularına cevap vereceğimiz bu yazımızda, bağkur emeklilik, bağkur emekli maaşı konularına da değineceğiz.



Bağ-Kur Nedir? Yeni Şirketler İçin Bağ-Kur Rehberi
 

Bağkur Nedir?

 

Bağkur nedir sorusuna, önce tanımını açıklayarak cevap verelim. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kapsamı dışında kalan, herhangi bir işverene bağlı Bağ-Kur sigortalısı olmaksızın kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan kişiler sayılmıştır.

 

Bağkur, işveren tarafından yapılmayan, kişilerin kendi adlarına başvurdukları ve primlerini kendileri ödedikleri bir sigorta türüdür. Bağkur sigortasından faydalanmak isteyen kişilerin SSK kapsamında olmamaları gerekmektedir.

 

Türkiye'de çalışan vatandaşların sosyal güvenlikten yararlanabilmeleri, şartlar sağlandığında emekliliğe hak kazanabilmeleri ve istihdamın devlet tarafından kontrol altında tutulabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı çeşitli sistemlerde çalışması gerekmektedir. . Aynı zamanda bu güvence, çalışan her vatandaşın linear unit büyük haklarından biridir.

 

Bağ-kur, işyeri sahibi olan kişilerin geleceğini güvence altına almak için yapıldığı için bir sigortadır. Bağ-Kur'lu kişiler sigortalı olarak bilinir. Devlete ödenen Bağ-kur sigortası karşılığında sigortalının sağlık sigortası, yaşlılık ve ölüm masraflarını karşılar. Bağ-kur bir emeklilik kurumudur. İlk hizmet yılı 1972 olan Bağkur, 2006 yılından beri Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindedir.

 


Bağ Kur Nedir

 

Bağkur Prim Ödemesi Nedir?

 

SSK kapsamı dışındaki herhangi bir işverene hizmet sözleşmesi olmadan, bağımsız çalışanlar, diğer bir deyişle, bir işçi olarak, şirkete bağlı olmaksızın kendi nam ve hesabına çalışanlar, sigorta primlerini kendileri ödeyerek Sosyal Güvenlik Kurumunca tanınan haklardan faydalanabilirler.

 

Bağ Kur Prim Ödemesi

 

Kimler Bağkurlu Olabilir?

 
  • Esnaf ve zanaatkarlardan ve diğer bağımsız işçilerden elde edilen ticari kazanç veya kar elde edenler,
  • Serbest meslek sahibi olup, bu melekten gelir elde edenler,
  • Vergi mükellefi olanlar ve gelir vergisi ödeme zorunluluğu bulunmayanlar,
  • Esnaf sicili ile birlikte kanunla kurulmuş meslek kuruluşlarına kayıt yaptırmış olanlar,
  • Kollektif şirketlerin ortakları,
  • Anaparası hisselere bölünmüş olan komandit ortaklıkları,
  • Anonim şirketlerin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi ortaklar.
 

Bağ-Kur sigortalısı sayılırlar. Bunların dışında 2108 Sayılı Muhtar Ödeneği ve Sosyal Güvenlik Kanununa göre;

 
  • T.R. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve kanunla kurulmuş diğer sigorta sandıklardan yaşlılık ve malullük aylığı almayan,
  • Sosyal Sigortalar Kurumu ve seçildiği tarihte Kanunla kurulan diğer kuruluşlara ve sigorta sandıklara prim ve kesinti ödemeyen muhtarlar.
 

Bağkur tarafından zorunlu sigortalı sayılırlar. Yukarıda saydığımız şartları taşımayan kişiler tarafından da Bağkur sigortasına başvurulabilir. Bağkur prim ödeme şartını yerine getiren kişiler , isteğe bağlı sigorta yaptırmış olur ve düzenli olarak prim ödediklerinde bağkur emeklilik hakkı kazanırlar. İsteğe bağlı olarak bağkur prim ödeme sistemiyle, sigortalılık haklarından yararlanabilecek olan kişileri de şöyle sıralayabiliriz.

 
  • SGK kapsamı dışındaki herhangi bir işveren,
  • Bir hizmet sözleşmesine bağlı olmaksızın tarımsal faaliyetlerde bulunan kimseler,
  • 18 yaşını doldurmuş ve reşit sayılan kadın ve erkekler,
  • Türkiye'de oturma izni olan ve herhangi bir işyerinde kaydı olmayan yabancı uyruklu kişiler ya da yurt dışında çalışan T.C vatandaşlarının, herhangi bir kurumda çalışmayan ve sigortası bulunmayan eşleri de isteğe bağlı sigortalı olabilir ve sigortanın sağladığı avantajlardan yararlanabilirler.
 

Kimler Bağkurlu olabilir

 

Nasıl Bağkurlu Olunur?

 

1479 Sayılı Kanun Kapsamında Zorunlu (Esnaf) Bağkur Sigortası, Bağkurlu olmanızı gerektirecek bir iş yükümlülüğü almanız ile başlar. Bakur süreci için öncelikle Bağkur'a kayıt olmanız gerekmektedir. Bağkur kaydını ilgili Bağkur İl Müdürlüğü'ne başvurarak yapabilirsiniz.

 

Bağkur tanıtım beyannamesi olarak bilinen bu başvuru belgesi yetkili kurumlarca (vergi daireleri, vergi muafiyeti durumunda oda ve sicil) memurlar) onaylanmalıdır ve bu onaylı beyanname Bağkur İl Müdürlüğü'ne teslim edilmelidir.

 

Tarımsal faaliyetlerde bulundurduğu için Bağkur prim ödeme sistemine kayıt olacaklar ise 2926 sayılı kanuna tabidir ve Tarım Sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Bağkur girişi tarım sigortası üzerinden yapılmaktadır. Bağkur beyannamesi muhtarlara, ziraat odalarına veya ilgili tarım kooperatiflerine onaylatılmalıdır. Onaylanan belge yine Bağkur İl Müdürlüğüne teslim edilmelidir.

 

2229 Sayılı opsiyonel (isteğe bağlı) sigorta için de Bağkur’a başvurulmalıdır. Herhangi bir işte çalışmayan, sigortalı olma durumunu kaybedenler, isteğe bağlı olarak ilk etapta dilekçe ile başvurabilirler. İsteğe bağlı olarak Bağkur sigortalı olmak isteyenler, Bağkur’dan Opsiyonel Sigortalı Giriş Belgesi almalıdır. Bu belge ile birlikte daimi ikametgah belgesinin de bölgedeki muhtarlara onaylatılması ve bu onaylı beyannamenin Bağkur İl Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir.

 

Bağkurlu nasıl olunur

 

Bağkur Emeklilik Şartları Nedir?

 

Sosyal Güvenlik Kurumnca belirlenen Bağkur emekli maaşı, sigortalının yaşı nedeniyle çalışma performansının düşmesi nedeniyle gelir kaybı yaşamaması ve geçimini sağlayabilmesi için ödenen emekli maaşıdır. Bağkur emekli maaşı, bağkur primlerini ödeyerek emeklilik hakkı kazanan kişilere verilmektedir. Kendi işini yapan serbest meslek sahipleri Bağkur çatısı altında emekli olabilirler. Bu kapsamda Bağkur çatısı altındaki serbest meslek erbabı sigorta primlerini de kendisi ödemektedir. Böylece sağlık hizmetlerinden faydalanıp emekli olabilirler. Bağkur emekli maaşı ve diğer şartlarının belirlenmesinde üç farklı tarih vardır.

 
  • 1 Ekim 1999 tarihinden önce ödenen primler
  • 1 Ekim 1999 i / 30 Nisan 2008 tarihleri ​​arasında kalan süre içinde primi ödenenler
  • 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra primleri ödenenler.
 


Bağ-Kur Emeklilik Şatları Nelerdir

 

SGK ile Bağ-Kur Emeklilik Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Hangi kurumdan emekli olacağınız önemli bir konudur. Bu duruma bağlı olarak emeklilik için ödenecek prim gün sayısı, yaş şartı ve emeklilikte alınacak emekli maaşı değişiklik göstermektedir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumuna geçiş birkaç farklı avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlar şu şekilde ifade edilebilir:

 
  • 2000 yılı öncesi Bağ-Kur üyelerinin emekli maaşları SGK'ya geçmeleri halinde %10 ila %15 daha fazla ödenmektedir.
  • 10 yıla varan erken emeklilik imkanına sahip olma avantajına sahiptir.
  • Bağ-Kur'da kadınlar 7200 gün, erkekler 9000 gün prim ödemek zorundadır.
  • 5000-7200 gün prim ödeyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olabilirsiniz.
  • 8 Eylül 1999 tarihinden önce Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışmaya başlayanlar 3600 gün ile emekli olma hakkına sahipken, Bağ-Kur'da en az 5400 gün ücret ödendiği takdirde emekli olma hakları bulunmaktadır.
 

İlgili İçerik; SGK İşe Giriş ve İşten Çıkış Kodları Hakkında Her Şey

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)

 

İlgili İçerik; Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler (2021)

 

SGK ile Bağkur Emeklilik Arasındaki Farklar

 

Bağkur Yapılandırma Ne Demek?

 

BAĞ-KUR, 2008, 2015 ve 2018 yıllarında prim borçlarının iptali ve sigortalılık sürelerinin dondurulmasına yönelik üç düzenleme yapmıştır. 2008 yılındaki düzenlemede 5 yıl süreyle ödenmeyen prim borçları; 2015 yönetmeliğinde 12 aydır ödenmemiş; 2018 yılındaki düzenlemede 31 Mayıs 2018 tarihi itibariyle ödenmeyen prim borçları silinmiş, sigortalılık süreleri dondurulmuştur. Bu süreler emeklilikte dikkate alınmaz, hiç çalıştırılmamış gibi değerlendirilmektedir.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<