Business to Business Türkçe anlamı ile işletmeden işletmeye satış toptancı ve tedarikçilerin kullandığı bir iş modelidir ve genellikle B2B satış sitesi üzerinden satışlar gerçekleştirilir. B2B satış siteleri işletmelerin elinde olan ürün ya da hizmetleri diğer işletmelere sattığı satış sitelerine verilen isimdir.

 

B2B Satış siteleri genellikle e-ticaret sitelerine benziyor olsa da aslına bakıldığında birçok konudan dolayı e-ticaret sitelerinden farklılaşır ve B2B Satış sitesi kurmak için işletmelerin birçok noktaya önem vermesi gerekir.

 

B2B Satış Sitesi Nedir, Nasıl Kurulur adlı bu yazımızda toptan ürün satışı yapmak isteyen ya da ürünlerini farklı bir işletmeye satmak isteyenler için B2B satış siteleri hakkında bilgi vereceğiz ve bununla beraber B2B satış sitesi nasıl kurulur sorunuzu da yanıtlandıracağız. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece işletmeden işletmeye satış sitenizi nasıl kurabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 
 
B2B Satış Sitesi Nedir? Nasıl Kurulur?

 

B2B Satış Nedir?

 

B2B, Business to business ya da Türkçe anlamıyla işletmeden işletmeye satış, markaların ürün ve hizmetlerini başla işletmelere sattığı e-ticaret modeline verilen isimdir. B2B ticaret işlemlerinde her zaman bir ürünü satan da bir ürünü satın alan da işletmelerdir. Yani ticaret faaliyet gösteren markalar arasında alım-satım yapılır.

 

B2B Satış Sitesi Nedir?

 

B2B Satış sitesi, elindeki ürün ve hizmetleri farklı işletmelere satmak isteyen markaların kurduğu bir e-ticaret sitesi türüdür. Genellikle bu siteler üzerinden toptan satış yapılabileceği gibi parçalı satış da yapılabilmektedir. İlgili siteler üzerinden işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmetler satılabileceği gibi niş ürünlerin de satışı yapılabilir.

 

B2B Satış Sitesi Kurmanın Avantajları

 

B2B Satış sitesi kurmak ürün ve hizmetlerini farklı işletmelere satmak isteyen markalara belirli avantajlar sağlar. B2B Satış Sitesi Kurmanın Avantajları şunlardır:

 
  • Ürün ve hizmetlerinizi diğer işletmelerin görmesini sağlayabilir ve onlara satış yapabilirsiniz.
  • Dropshipping iş modelinde tedarikçi statüsünde bulunan bir markaysanız tedarikçisi olduğunuz firmalara ürünlerinizi özel bir şekilde gösterebilirsiniz.
  • Elinizde bulunan ürün ve hizmetleri işletmelere daha kolay bir şekilde satabilirsiniz.
  • B2B satış sitelerinde yer alan satış taktiklerinden birisi olan üyelik ile ürün fiyatlarını görme taktiğini uygulayabilir ve böylece sitenize üye çekebilirsiniz.
  • Bayilerinize özel fiyat tanımlamaları yapabilirsiniz.
  • Özelleştirilmiş anlaşmalar sayesinde bayileriniz ya da diğer işletmelere uyguladığınız iskonto oranları sayesinde onların markanıza olan bağlılığını artırabilirsiniz.
  • B2B satış sitelerinin analitik ve raporlama özellikleri sayesinde e-ticaret faaliyetlerinize yönelik analizler yapabilir ve işinizi geliştirebilirsiniz.
 

B2B Satış sitelerinin sağladığı bu avantajlardan yararlanmak için öncesinde birçok çalışma yapmanız gerekir ve bu çalışmalar esnasında dikkat etmeniz gereken birçok önemli nokta bulunur.

 

B2B Satış Sitesi Kurmanın Avantajları

 

B2B Satış Sitesi Nasıl Kurulur?

 

B2B e-ticaret sitesi kurmak için belirli adımları tamamlamanız gerekiyor. Bu noktada ise her adımda detaylı bir çalışma yapmanız işinizi daha kolay bir şekilde geliştirmenize ve büyütmenize olanak sağlıyor. B2B Satış sitesi kurarken şu adımları takip edebilirsiniz:

 
  • İş planınızı hazırlayın.
  • Satacağınız ürünleri belirleyin.
  • Hedef kitlenizi ve rakiplerinizi analiz edin.
  • Şirket kuruluşu gerçekleştirin.
  • Anlaşmalarınızı ve iskonto oranlarınızı belirleyin.
  • Ürün ve hizmetlerinizi sergileyeceğiniz sitenizi kurun.
  • Siteniz için sanal pos ve kargo anlaşması yapın.
  • Diğer işletmelere ulaşmak için pazarlama çalışmaları yapın.
 

İş Planınızı Hazırlayın

 

B2B e-ticaret sitesi kurmak için bir iş planınız olması gerekir. İş planınız işinizi kurmak, geliştirmek ve büyütmek için önemlidir. Bu plan içerisinde işinizin her adımını kurgulamanız ve karşınıza çıkacak olan risklere yer vererek çözümlerini de tespit etmeniz gerekir. Bu süreçte iş planı hazırlarken sektörel araştırmalar yapabilir ve böylece hangi sektörde satış yapacağınızda karar verebilirsiniz.

 

Satacağınız Ürünleri Belirleyin

 

B2B Satış planınızı hazırladıktan sonra satacağınız ürün ve hizmetleri de belirlemeniz gerekir. Ürün ve hizmet seçimi yaparken özellikle sektörel incelemeler yapmanız ve diğer işletmelerin hangi ürün ve hizmetlere ihtiyaç duyduğunu da tespit etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle:

 
  • İşletmelerde ihtiyaç duyulan ürünler
  • Dropshipping yapan markaların en çok sattığı ürünler
  • E-ticaret sektöründe büyüyen kategoriler
  • E-ticarette en çok satılan ürünler
 

Gibi alanlarda araştırmalar yapabilir ve satacağınız ürünleri kolayca belirleyebilirsiniz.


 
Satacağınız Ürünleri Belirleyin




Hedef Kitlenizi ve Rakiplerinizi Analiz Edin

 

B2B satış sitesi kurmak için yapmanız gereken bir diğer çalışma dahedef kitle rakip analizi. Çünkü sizin satacağınız ürün ve hizmetleri B2B iş modeli ile farklı markalara satmak isteyen birçok rakip bulunur ve bu rakipler de aynı hedef kitleye ürün satışı yapabilmek için çalışmalar yapar. Bu noktada hedef kitlenizi belirlemek ve rakiplerinizi analiz etmek işinizi daha profesyonel bir şekilde kurmanıza yardımcı olur.

 

İlk olarak ürün ve hizmetlerinizi ne tür işletmelere satmak istediğinizi belirleyebilir ve ardından bu işletmelerin alım gücü, personel sayısı, alışveriş sıklığı gibi alanlarda araştırma yapabilirsiniz. Hedef kitlenizi analiz ettikten sonra B2B e-ticaret sitesi bulunan ve sizinle aynı ürünlerin satışını yapan diğer markaları inceleyebilir ve onların güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek kendi stratejinizi geliştirebilirsiniz.

   

Şirketinizi Kurun

 

B2B satış sitesi kurmak için bir şirketiniz olmalıdır. Bu süreçte şahıs şirketi, limited şirket ya da anonim şirket kurmaya yönelebilirsiniz. Sermayeniz azsa şahıs şirketine yönelebilirsiniz fakat sermaye konusunda bir probleminiz bulunmuyorsa limited şirket ya da anonim şirket kurabilirsiniz.

 

Anlaşmalarınızı ve İskonto Oranlarınızı Belirleyin

 

B2B satış siteleri üzerinden ürün satan markalar genellikle diğer işletmeler ile anlaşmalar yapar ve onlara belirli iskonto oranları sunar. Yapılacak olan anlaşmalar ve iskonto oranları ise müşterilere göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle müşteri Segmentasyonu yaparak hangi segmentteki müşterilerle ne tür anlaşmalar yapacağınıza karar verebilir ve ardından iskonto oranlarını da belirleyebilirsiniz.

 

B2B Satış Sitenizi Kurun

 

Tüm çalışmalarınızı tamamladıktan sonra diğer işletmelere satmak istediğiniz ürün ve hizmetleri sergileyeceğiniz bir B2B satış sitesi kurmanız gerekir. Bu süreçte bayilik özelliği olan ve gelişmiş bir alt yapı ile hareket etmek işinizi daha profesyonel bir şekilde yönetmenize olanak tanır.

 

Genellikle b2b satış sitesi kurmak isteyen markalar bu süreçte Ticimax gibi profesyonel e-ticaret altyapılarına yönelir. Çünkü Ticimax içerisinde xml alma, xml verme, bayilere özel fiyat tanımlama, analiz ve raporlama gibi birçok özellik bulunur. Siz de B2B satış sitenizi kurarken Ticimax’ı tercih edebilir ve profesyonel bir şekilde satış yapabilirsiniz.


 
B2B Satış Sitenizi Kurun




Sanal Pos ve Kargo Anlaşmanızı Yapın

 

B2B Satış sitesi kurulumundan sonra sitenizi aktif bir şekilde satışa hazır hale getirmek için sanal pos anlaşması yapmanız gerekir. Bu süreçte bankalar ve sanal pos firmalarından teklif alabilir ve sanal pos anlaşması yapabilirsiniz.

 

Kargo anlaşması ise müşterilerinize ürünlerinizi daha uygun fiyatlar ile göndermenize olanak tanıyan anlaşmalardır. Bu süreçte kargo firmaları ile görüşebilir ve anlaşma yapabilirsiniz.

 

Ürünlerinizi İşletmelere Pazarlayın

 

Sitenizi kurduktan ve satışa hazır hale getirdikten sonra ürün ve hizmetlerinizi işletmelere pazarlamanız gerekir. Bu noktada Linkedın gibi sosyal medya platformlarında aktif bir şekilde faaliyet gösterirken sosyal medya, arama motoru reklamcılığı ve seo çalışmaları da yaparak hedef kitlenizdeki markalara kolayca ulaşabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve X üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<