• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 22 Temmuz 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren markaların çok duyduğu kavramlar arasında B2B kavramı da yer alır. E-ticaret iş modelleri arasında yer alan B2B (business to business), Türkçe anlamı ile şirketten şirkete demektedir. Bu e-ticaret iş modelinde şirketler diğer şirketlere ürün ve hizmetlerini tanıtmak ve satış yapmak için pazarlama çalışmalarına yön vermektedir.

 

B2B e-ticaret modeli ile iş yapan işletmeler diğer firmaların sunduğu hizmetleri iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapar. B2B Nedir? B2B Pazarlama ile İlgili Bilmeniz Gerekenler adlı bu yazımızda B2B nedir sorunuza yanıt verirken, B2B iş modeli ve B2B pazarlama uygulamaları hakkında da sizlere bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve böylece B2B iş modeli hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Super App Nedir? Super App Örnekleri

 

B2B Nedir?

 

 

Business to business, bilinen kısaltmasıyla B2B, iki şirket arasında yapılan ticari faaliyetlere verilen isimdir. Bu iş modelinde markalar satış ve pazarlama stratejilerini her zaman diğer firmalara ulaşmak için yürütmektedir.

 

B2B iş modeli e-ticaret sektörü ile beraber birçok farklı sektörde de faaliyetleri yürütülebilen bir iş modelidir. Genellikle markaların müşteri portföyünü geliştirmelerini sağlarken, üretimin hızlanmasına yardımcı olmakta ve daha fazla satış yapılmasını da sağlamaktadır.

 

B2B Avantajları Nelerdir?


B2B-Nedir


Business to business yani B2B stratejisi bu iş modelini uygulayan firmalara birçok avantaj sağlamaktadır. B2B’nin avantajları şunlardır;

 
  • B2B iş modeli ile firmalar yeni müşterilere ulaşabilmekte ve müşteri sayısını artırabilmektedir.
  • B2B markaların performansının artmasını sağlamaktadır.
  • Business to business sayesinde markalar diğer ticaret faaliyet yürüten işletmelerle kalıcı bir ilişki kurmaktadır.
  • B2B e-ticaret modeli markaların bilinirliğini artırmaya yardımcıdır.
  • B2B pazarlama stratejisi sayesinde markalar tanıtımlarını bayileri üzerinden de yapar ve bu da aslına bakıldığında markaların pazarlama çalışmaları için ayırdığı bütçenin azalmasını sağlar.
  • B2B pazarlama stratejisi markanızın daha düşük maliyetler ile müşteri kazanmasına yardımcı olan bir iş modelidir.
  • Bu iş modeli işe işletmeler daha yüksek sipariş hacmi yaratmaktadır ve bu da markalara değer sağlamaktadır.
  • Business to business iş modeli otomatik satış süreçlerini hızlandırmanız konusunda faydalıdır.
  • İşletme maliyetlerinin azaltılmasını sağlamaktadır.
  • Business to business iş modeli daha verimli bir çalışma stratejisi kurgulamanızı sağlar.
  • Müşteri bağlılığı yaratabilirsiniz.
  • İşlem maliyetlerindeki avantajlardan yararlanabilirsiniz.
  • Geleneksel reklam, satış ve pazarlama modelleri ile hareket eden rakiplere göre daha üstün avantajlar ile hareket edebilirsiniz.
 

Business to business yani B2B iş modelin işletmelere sağladığı avantajlar bunlardır. Bu tür avantajlardan yararlanmak için sizler de B2B iş modelini uygulamaya başlayabilirsiniz.

 

B2B Yönetimi Nasıl Yapılır?


B2B Yönetimi Nasıl Yapılır


B2B iş modelinde ürün ve hizmetler her zaman işletmelere pazarlanır. Bu nedenle diğer işletmeler ile iyi bir ilişki kurmak isteyen markaların B2B yönetimini iyi bir şekilde yapması gerekir.

 

E-ticaret sektörünün hızlı bir şekilde gelişmesiyle beraber B2B iş modelinin e-ticarete de uyum sağladığı bilinmektedir. B2B iş modelinin avantajlarından yararlanmak isteyen kişi ve işletmelerin B2B yönetim planını iyi bir şekilde hayata geçirmesi gerekmektedir. Bu nedenle B2B yönetimi yapmak için markaların planlı ve profesyonel bir şekilde hareket etmesi gerekmektedir. B2B yönetimi yapmak için;

 
  • Doğru yönetim planı oluşturmaya özen gösterin.
  • Yönetim planınızı hazırlarken markanızın ürün veya hizmetlerini iyi bir şekilde tanıyın.
  • B2B stratejinizi geliştirmek için markanızın hedef kitlesini belirleyin
  • Tedarikçileriler müşteriler arasında geçen iletişimlerin ve bilgi akışlarının dijital ortamlarda yer almasını sağlayın.
  • Rakiplerinizi iyi bir şekilde analiz ederek B2B pazarlama planı oluşturun.
  • B2B Pazarlama planınızı uygulayın ve pazarlama planınızı analiz ederek aksiyonlar almaya özen gösterin.
 

B2B yönetimi yaparken sizler de bu konulara dikkat edebilir ve böylece iyi bir yönetim planı sayesinde profesyonel bir şekilde hizmet vererek satışlarınızı artırabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu tür bir plan sayesinde kurumsal ilişkilerinizi güçlendirebilir ve böylece iyi ilişkiler yürütebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Trendyol’da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

 

B2B ve B2C Arasındaki Farklar Nelerdir?


B2B ve B2C Arasındaki Farklar


B2B nedir sorusuna yanıt arayan kişi ve işletmelerin en çok yanıt aradığı bir diğer konu da B2C’dir. B2B iş modeli business to business yani işletmeden işletmeye iş modelinde bir ürün veya hizmeti satan kişiler de alan kişiler de işletmelerken B2C iş modelinde ise bir ürün ve hizmeti satan kişiler işletmelerken ürün ve hizmetleri satın alanlar ise tüketicilerdir. Yani bu iş modelinde işletmeden tüketiciye satış yapılmaktadır. Bu nedenle de B2B ve B2C arsında farklar bulunmaktadır. Gelin şimdi hep beraber B2B ve B2C arasındaki farklara bir göz atalım.

 
  • B2B iş modelinde bir ürün ve hizmetin satışı işletmeler arasında gerçekleşirken B2C iş modelinde ise işletmeden tüketiciye satış gerçekleşmektedir.
  • B2B iş modelinde ürünleri satan alan kişi ve işletmeler fayda sağlamak için alışveriş yaparken yani ürüne mantıksal yaklaşırken B2C iş modelinde ise müşteriler duygusal faydayı göz önünde bulundurarak hareket etmektedir.
  • B2B iş modelinde iş sözleşmesi, satış sözleşmesi gibi sözleşme türleri bulunur. İşletmeler bu sözleşmelere uygun hareket etmektedir.
  • B2B iş modelinde bir ürün ve hizmeti satın alan işletme ilgili ürünü fayda sağlamak için yeniden almak isterken B2C ticarette ise kişilerin ilgili ürün ve hizmeti satın alma ihtimali daha düşüktür.
  • B2B e-ticarette ve ticarette ürün fiyatları pazarlığa açıkken B2C iş modelinde ise fiyatlar çok pazarlığa açık değildir.
 

B2B ve B2C arasındaki başlıca farklılıklar bunlardır.

 

B2B Pazarlama Stratejisi Nedir? Nasıl Yapılır?


B2B Pazarlama Stratejisi Nedir Nasıl Yapılır


Business to business yani B2B pazarlama Türkçe anlamıyla firmadan firmaya yapılan pazarlama çalışmalarını ifade eder. Ürün ve hammadde üretimi yapan firmalar bu ürün ve hizmetlere ulaşmak isteyen diğer firmalar için pazarlama çalışmalarına yön verir. Genellikle de hedeflenen departmanlar şirketlerin satın alma departmanlarıdır.

 

B2B Pazarlama stratejisini kurgulamak isteyen işletmeler farklı araçları kullanarak bu pazarlama yöntemine adapte olabilmektedir.

 
  • E-posta pazarlaması
  • SMS ile pazarlama
  • Sosyal medya pazarlaması
 

B2B pazarlama stratejisinde en çok kullanılan pazarlama yöntemleridir. Gelin şimdi işletmelerin bu pazarlama stratejisini nasıl kurguladıklarına da bir göz atalım.

 

İlgili İçerik; Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler (2023)

 

E-posta Pazarlaması

 

B2B pazarlama stratejisi yürütmek isteyen işletmelerin en çok tercih ettiği dijital pazarlama yöntemleri arasında e-posta pazarlaması ilk sırada yer alır. E-posta pazarlaması ile işletmeler bayi ağlarına, müşterilerine ve hedef kitlelerinde yer alan diğer işletmelere ürün ve hizmetlerini tanıtan e-mailler gönderir ve böylece yeni ürün ve hizmetler hakkında bilgi vererek satışlarını artırmayı hedefler.

 

SMS ile Pazarlama

 

SMS ile pazarlama da çok tercih edilen B2B Pazarlama stratejilerinden birisidir. SMS ile pazarlama stratejisinde çoğu zaman markalar ürün ve hizmetlerine yönelik düzenledikleri kampanyaları ön plana çıkarmaktadır.

 

Sosyal Medya Pazarlaması

 

 

B2B pazarlama stratejisini uygulamak isteyen markaların yöneldiği bir diğer pazarlama stratejisi de Sosyal medya pazarlamasıdır. Genellikle markalar diğer firmalar ile ilişkilerini güçlendirmek için Linkedin ve Instagram odaklı paylaşım stratejileri yürütmektedir.

 

B2B Bayi Satışı Modülü ile Satışlarınızı Artırın

 

E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren tedarikçi firmalar tarafından tercih edilen B2B Bayi Satış Modülü ile sizler de bayileriniz için farklı fiyatlandırma stratejisi yürütebilir ve böylece satışlarınızı artırabilirsiniz. B2B Bayi satışı modülünü kullanmak için e-ticaret sitenizi Ticimax ile kurabilir ya da var olan sitenizi Ticimax e-ticaret altyapısına taşıyabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<