Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyanın, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek gerçekçi bir şekilde yansıtılmasıdır. Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyanın dolaylı bir fiziksel görünümü olarak ifade edilmektedir. Yazımızda artırılmış gerçeklik nedir nasıl kullanılır gibi konularda bilgi edinebilirsiniz.



Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality-AR) Nedir?

 

Şirketler için Artırılmış Gerçeklik Ne İfade Eder?

 

Augmented Reality ne demek dediğimizde artırılmış gerçeklik olarak ifade edilmektedir. AR açılımı ise Augmented Reality şeklindedir. AR, dijital görsel ya da farklı duyusal uyaranlar aracılığıyla fiziksel dünyanın geliştirilmiş bir versiyonu olarak kullanılır. Özellikle mobil bilgi işlem ve iş uygulamalarıyla uğraşan şirketler arasında büyüyen bir trend haline gelmiştir. Gerçeklik, bilgisayar sistemleri aracılığıyla oldukça gerçekçi bir hale getirilmektedir. Günümüzde arttırılmış gerçeklik pek çok farklı alanda kullanılmaktadır.

 

Artırılmış gerçeklik amacı nedir dediğimizde özetle; artırılmış gerçekliğin birincil hedeflerinden biri fiziksel dünyanın belirli özelliklerini vurgulamak, bu özelliklerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve gerçek dünyadaki uygulamalara karşı akıllı ve erişilebilir bir dünya oluşturmaktadır.

 

Şirketler günümüzde bu yöntemi karar verme süreçlerinde, tüketici eğilimlerini anlama gibi konularda sıklıkla kullanmaktadır. Artırılmış gerçeklik olarak ifade edilen AR, kişinin deneyimini geliştirmeye yardımcı olurken görsel, işitsel ve duyusal becerilerinin gelişmesini sağlar. E-ticaret siteleri gibi işletmeler ürünleri veya hizmetleri tanıtmak, yeni pazarlama kampanyaları başlatmak ve benzersiz kullanıcı verileri toplamak için artırılmış gerçekliği kullanmaktadır.

 

Artırılmış Gerçeklik Ne Demektir

 

Artırılmış Gerçekliğe Olan İlgi Ne Durumdadır?

 

Artırılmış gerçeklik kullanımı, çok çeşitli uygulamalar arasında gelişmeye ve daha yaygın hale gelmeye devam etmektedir. Pazarlamacılar ve teknoloji firmaları, kurulduğu günden bu yana, artırılmış gerçekliğin bir pazarlama aracından daha fazlası olduğunu ifade etmektedir.

 

Artırılmış gerçeklik; tüketici alışveriş deneyimini geliştirmek için tasarlanmış teknolojiler barındırmaktadır. Mağazalar, artırılmış gerçekliği katalog uygulamalarına dahil ederek, tüketicilerin farklı ortamlarda farklı ürünlerin nasıl görüneceğini görselleştirmelerine olanak tanır. Örneğin evini boyatacak biri evin duvarında seçeceği boyanın nasıl görüneceğini artırılmış gerçeklik sayesinde görebiliyor.

 

Artırılmış gerçeklik sadece alışveriş sektöründe değil; sağlık, eğitim gibi pek çok alanda kullanılmaya başlanmış durumdadır. Eğitim sisteminde de kullanılan bu yöntem kişilerin uygulamalı olarak eğitim görmesine önemli katkılar sunmaktadır.  



Artırılmış Gerçeklik Olan İlgi Nedir

 

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Artırılmış gerçeklik, mevcut gerçek dünya ortamını kullanır ve deneyimi geliştirmek için sanal bilgileri bunun üzerine koyar. Buna karşılık, sanal gerçeklik kullanıcıları içine çeker ve tamamen farklı bir ortamda, özellikle de bilgisayarlar tarafından yaratılan ve oluşturulan sanal bir ortam oluşturur. Sanal gerçeklikteki dünya gerçeklikten uzaktır fakat oluşturulan ortam oldukça gerçekçi bir şekilde yaşatılır. Bir VR açılımı sanal gerçeklik olarak ifade edilmektedir. Bir görüntüleyici aracılığıyla, kullanıcılar sanki oradalarmış gibi hissederler. Sanal gerçeklikteki dünya sentetik bir dünyadır. AR ise sizi gerçek dünyaya bağlı tutar ve sanal öğeleri bu gerçekçi ortamı oluşturmak için kullanır. AR teknolojilerinde derinlik, ikna edicilik, perspefktif oldukça gelişmiştir.

 

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Arasındaki Farklar

 

Artırılmış Gerçeklik Örnekleri

 

Artırılmış gerçekliğin potansiyeli sonsuzdur ve günümüzde Türkiye’de de sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Artırılmış gerçeklik örnekleri dediğimizde günümüzde müzeleri artırılmış gerçeklik teknolojileriyle gezmek mümkündür. Özellikle pandemiyle birlikte artırılmış gerçeklik gezi, seyahat uygulamalarında da sıkça karşımıza çıkmaktadır. Şirket bazında bakıldığında ikea’nın bu teknolojiyi iyi kullandığını görülmektedir. IKEA Place, kullanıcıların mobilyaların ortamlarına nasıl uyacağını görmeleri için artırılmış teknolojileri kullanmaktadır. İkea’nın mobilyalarını 3D yöntemle kişilere sunması müşteri memnuniyetinin artmasında da etkili olmaktadır.

 

Amazon artırılmış gerçeklik alanını aktif kullanan bir örnek olarak karşımıza çıkmaktadır. Amazon mobil uygulamasını kullananlar pek çok kategorideki ürünü artırılmış gerçeklik teknolojisiyle inceleyebiliyor ve satın alma kararını buna göre verebiliyor. Bir ürünü 360 derece görebilme sağlarken ürün hakkında daha fazla fikir elde etme ve ikna olanağı sunuluyor.

 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışı Özellikleri Nelerdir?

 

Artırılmış Gerçeklik Örnekleri Nelerdir

 

Artırılmış Gerçekliğin Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

 

Artırılmış gerçekliğin pek çok kullanım alanı mevcuttur. Bunlardan birkaçını aşağıda sizler için sıraladık.

 

E-ticaret Sektörü

 

Artırılmış gerçeklik e-ticaret sektöründe yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Tüketicilerin bir ürünü satın almadan önce deneyimleme, en gerçekçi haliyle ürünü inceleme fırsatı artırılmış gerçeklik yöntemiyle online ortamda sağlanır. Böylece tüketici ürünü neredeyse fiziki olarak deneyimlemiş olur.

 

Artırılmış Gerçeklik E-ticaret Sektörü

 

Haritalama ve Gezinme Yöntemleri

 

Haritalama ve gezinme yöntemleri alanında AR teknolojileri sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin bir müzeyi ya da ülkeyi sanal olarak gezmek ve deneyimlemek böylece mümkün olmaktadır.

 

Artırılmış Gerçeklik Haritalama ve Gezinme

 

Eğitim Alanları

 

AR geleneksel öğrenme yöntemlerinin yerine büyük önemde geçmiştir. 3D görselleştirme teknikleri ile eğitim alanındaki geliştirmek için müfredata giriyor. Örneğin, ders kitapları bir akıllı telefon tarafından tarandığında ek içerik veya 3D görselleştirmeler görüntüleyebilen kodlarla işaretlenebilir.

 

Artırılmış Gerçeklik Eğitim Alanları

 

Endüstriyel Alanlar

 

AR, gelecek yıllarda, bakım veya diğer görevleri gerçekleştirirken ilgili bilgileri bir çalışanın görüş alanına yerleştirerek fiziksel teknik kılavuzlara olan bağımlılığı önemli ölçüde azaltmak ve aynı zamanda üretkenliği artırmak için büyük bir potansiyele sahiptir.

 

Artırılmış Gerçeklik Endustiyel Alanlar

 

Eğlence Sektörü ve Sosyal Medya

 

AR, eğlence için de çok fazla potansiyele sahiptir. Özellikle oyun sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin sanal gerçeklik gözlükleri, akıllı telefon ya da tabletler aracılığıyla AR dünyasını eğlence amaçlı olarak da kullanabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Online Satış Hakkında Bilmeniz Gerekenler ( 2023 Yeni)

 

Artırılmış Gerçeklik Eğlence Sektörü Pokemon Go

 

E-ticaret Siteleri için Artırılmış Gerçeklik Avantajları

 

E-ticaret siteleri artırılmış gerçeklik avantajlarını sıklıkla kullanmaktadır. Aşağıda e-ticarette AR kullanımının işletmelere sağlayacağı birkaç faydayı sıraladık.

 

Artırılmış Gerçeklik E-ticare Sitelerine Avantajları

 

Müşteri İade Oranlarının Düşmesine Yardımcı Olur

 

Tüketiciler online alışverişe öncelik vermeye devam ederken ürünü daha bilinçli ve inceleyerek satın aldıklarında iade oranları da o kadar azalacaktır. AR kullanımı bu incelemeyi 360 derece hale getirerek tüketicileri ikna eder ve ürün konusunda gerçek bilgilere ulaşmasını sağlarlar. Artırılmış gerçeklik teknolojisi; 3D görselleştirmeler, sanal denemeler ve sanal ürün demoları ile benzersiz bir satın alma deneyimi sunar.

 

İlgili İçerik; İnternette En Çok Satılan Ürünler, Ne Satılır 2023

 

Artırılmış Gerçeklik Alışveriş Nasıl Yapılır

 

Müşteri İlişkilerini Geliştirmeye Yardımcı Olur

 

AR tarafından sunulan müşteri deneyimi, müşteri ilişkilerinin de artmasına katkıda bulunur. Artırılmış gerçeklik teknolojisi, tüketiciler ve e-ticaret markaları arasındaki etkileşimi artırmaya yardımcı olur ve müşteri sadakatinin artmasında, hedef kitleyi daha iyi tanımlamada ve doğru stratejiler belirlemede etkili yollar sunar.

 

Artırılmış Gerçeklik İnternetten Satış

 

Yüksek Dönüşüm Oranlarına Katkıda Bulunur

 

Artırılmış gerçeklik ya da sanal gerçeklik gibi teknolojileri kullanan işletmelerin kullanmayanlara göre daha yüksek dönüşüm oranları aldığı araştırmalarla gösterilmiştir. Markayla satın alma öncesinde daha fazla etkileşime girme avantajı sunan bu teknolojiler ziyaretçileri satın alma konusunda ikna eden iyi araçlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Ziyaretçilerini Satın Almaya İkna Edecek 10 İkna Tekniği

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<