Ticari faaliyet göstermek isteyen kişilerin bir şirket kurması ve bu şirket çatısı altında işlemler yapması beklenmektedir. Ülkemizde genellikle kurulan şirket türleri gerçek kişiler ve tüzel kişiler tarafından kurulmaktadır. Adi ortaklık veya adi şirket olarak bilinen şirket türü şahıs şirketleri yani gerçek kişiler tarafından kurulan şirketler arasında yer almaktadır.
Adi ortaklık şirketi kurmak isteyenlerin bu şirket türünü kurmadan önce belirli konularda bilgi arayışları bulunmaktadır. Sizlerin bu arayışlarına yanıt vermek için oluşturduğumuz adi ortaklık nedir ve adi ortaklık nasıl kurulur adlı bu yazımızda adi ortaklık veya tabiri caizse adi şirketler hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyerek adi ortaklıklar hakkında bilgi alabilir ve adi şirket kuruluş sürecinde neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Adi Ortaklık Nedir?
Adi ortaklık veya adi şirket, tüzel kişiliği ve sahiplerinden ayrı bir mal varlığı bulunmayan şirket türüdür. Adi Ortaklık veya Adi şirket, iki veya daha fazla kişi tarafından kurulabilen bir şirket türüdür. Adi ortalık şirketinde ortak olan kişiler emek veya mallarını birleştirerek bir amaca erişmek için bir sözleşme ile bu şirket türünü kurmaktadırlar. Adi ortaklık kuran kişiler hukuki işlemlerinde ortakları ile hareket etmek zorundadır.
İlginizi Çekebilir; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği
İlgili İçerik; Kolektif Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
Adi Şirket Özellikleri
Adi şirket kurmak isteyen kişilerin şirket kuruluşu gerçekleştirmeden önce adi şirket özellikleri hakkında bilgi almaları gerekmektedir. Adi şirketlerin özellikleri şunlardır;
- Adi şirketlerin tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
- Bu şirket türünde herhangi bir ticari unvan yoktur.
- Adi şirket kuruluşu herhangi bir şekle tabi tutulmamıştır.
- Adi ortaklıklarda ticaret sicili tescili ve ticaret sicil ilanı verilmesi zorunlu değildir.
- Noter huzurunda yazılı bir sözleşme ile kolay bir şekilde kurulmaktadır.
- Adi ortaklıkta herhangi bir kira kontratına ihtiyaç bulunmamaktadır.
- Şirket içerisinde alınan kararların oy birliği ile kabul edilmesi gerekmektedir.
- Yönetim kurulu şirket ortaklarından oluşmaktadır ve şirket yönetimini ortaklar yapmaktadır.
- Adi şirketin borçlarına karşı şirket ortaklarının hepsinin sorumluluğu bulunmaktadır.
- Şirketi kurucusu olan kişi, bölgesinde bulunan ticaret odasına bireysel kaydolmalıdır.
- Adi ortaklık sözleşmesinde aksi belirtilmedikçe şirket içerisindeki kar ve zararların payları ortakların tümüne eşittir.
Adi ortaklıkların özellikleridir. Adi ortaklık kurmak isteyenler öncelikle bu özellikleri incelemeli ve buna göre şirket kuruluşu için karar vermelidir.
İlgili İçerik; Şirket Nasıl Kurulur?
Adi Ortaklık Sözleşmesi
Adi ortaklık kurmak isteyen kişilerin bilmesi gereken önemli bir konu da Adi Ortaklık Sözleşmesi’dir. Adi ortaklık şirketleri ülkemizde en yaygın olarak şirket türleri arasında yer almaktadır ve bu şirket türünün kuruluşu herhangi bir şekle tabi değildir. Genellikle adi ortaklık kuruluşu aşamasında ortaklar bir adi ortaklık sözleşmesi çerçevesinde bu ortaklığı kurmaktadırlar.
Adi ortaklık sözleşmesi tarafların bilgilerinin yer aldığı ve adi ortaklığın kurulduğunu gösteren sözleşmeye verilen addır. Adi ortaklık sözleşmesinde;
- Tarafların sicil bilgileri
- Ortaklığın niteliği
- Ortaklığın faaliyet alanı
- Şirket içerisinde doğacak olan kar ve zararların nasıl paylaşılacağı
- Ortakların hak ve yükümlülükleri
- Üçüncü şahıslar ile ilişkinin nasıl yürütüleceğine
- Sözleşmenin ne kadar geçerli olduğuna
Dair bilgiler bulunan bir sözleşmedir. Bununla beraber adi ortaklıklar için sözleşme hazırlanırken tarafların hisse oranlarının da belirtilmesi oldukça önemlidir.
İlgili İçerik; Limited Şirket Nedir? Limited Şirket Nasıl Kurulur?
İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)
Adi Ortaklık Nasıl Kurulur?
Adi ortaklık veya adi şirket, iki ya da daha fazla gerçek kişi tarafından kurulan ve ortak bir şekilde ticari faaliyet yapılmasına olanak sağlayan bir şirket türüdür. Adi şirket kurmak isteyen kişiler bu ortaklığı noter huzurunda imzaladıkları bir sözleşme ile kurabilmektedir. Adi ortaklıklar da ticaret siciline kaydolma zorunluluğu bulunmamaktadır fakat adi ortaklık sonrasında ticaret siciline kaydolmak istenirse her ortağın ayrı ayrı kaydı gerçekleştirilmektedir.
Adi ortaklık kurduktan sonra ticaret siciline kaydolmak istiyorlarsa;
- İkametgâh
- Kimlik fotokopisi
- Adi ortaklık sözleşmesi
- 2 adet fotoğraf
- İmza sirküleri
- Kira Sözleşmesi
- Muhasebeci için verilen vekaletname
Belgeleri ile bulundukları ticaret siciline kaydolabilmektedir. Bunun sonrasında ise muhasebeciler tarafından vergi dairesi kaydı yapılmaktadır. Vergi dairesi kayıtlarında ise istenecek bilgiler şunlardır;
- İşe başlama bildirimi ( Her ortak için birer tane ve ortaklık bildirimi için bir tane olmak zorundadır.)
- E-tebligat formu
- Vergi dairesinden şifre talep etmek için şifre talep formu
- Kira sözleşmesi
İle vergi dairesine müracaat yapılmalıdır. Vergi dairesi tarafında yapılan işlemler sonrasında kayıt açıldığı gün ortaklık başlamış olur ve şirket defterlerinin noterde tasdik edilmesi gerekmektedir.
İlgili İçerik; E-Ticaret Gizlilik Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Adi Ortaklık Vergi Levhası ve Adi Ortakların Vergilendirilmesi
Adi ortaklık vergi levhası, vergi memurları tarafından yapılan yoklama işlemi sonrasında firmalara iletilmektedir. Adi ortaklık kuruluşu yapan şirketlerde ortak olan kişiler için ayrı vergi levhaları alınmakta ve bulundurulmaktadır.
Adi ortakların vergilendirilmesi ise ortakların hisse oranlarına göre yapılmaktadır. Adi ortaklıklarda herhangi bir tüzel kişilik bulunmasa da adi ortaklar diğer şirket türlerindeki gibi vergi ödemek zorundadır. Ortaklık adına verilen vergi kimlik numarası ile adi ortaklık şirketi kuranlar KDV, Stopaj, Gelir Vergisinden ortaklık adına muaf tutulmuşlardır.
Adi Ortaklar yıl sonunda kendilerine verilen vergi numarası ile ortaya çıkan kar ve zararı paylaşmakta ve ortaklık içerisindeki hisse oranlarına göre bireysel olarak gelir vergisi ödemektedirler.
İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri 1 Ocak'tan İtibaren Vergiden Muaf
Adi Ortaklık İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Adi Ortaklık Nedir ve Adi Ortaklık Nasıl Kurulur adlı yazımızın ilk bölümünde sizlere adi ortaklık nedir, adi ortaklık özellikleri, adi ortaklık kuruluş işlemleri ve adi ortaklık sözleşmesi konuları ile ilgili detaylı bilgiler verdir. Bunun sonrasında adi ortaklık vergi levhası ve vergilendirme süreçlerinden bahsettik. Bu bölümde ise adi ortaklık kurmak isteyen kişilerin en çok sorduğu sorular hakkına bilgiler vereceğiz.
İlginizi Çekebilir; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Kimler Adi Ortaklık Kurabilir?
Adi ortaklık kurmak isteyen taraflar doğrudan bu ortaklık türünü kurabilmektedir. Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu içerisinde belirten kuruluş şekline göre adi ortaklık gerçek kişiler arasında kurulabilen bir şirket türüdür. Adi ortaklıkların tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
İlgili İçerik; Limited Şirket Nedir? Limited Şirket Nasıl Kurulur?
Adi Ortaklık Unvanı Nasıl Olur?
Adi ortaklık kurulan işletmelerin unvanı şirkete ortak olanların adı ve soyadı bilgilerinden oluşabileceği gibi yalnızca bir ortağın adı ve soyadı bilgisi kullanılarak ve ortak sayısının birden fazla olduğunu gösteren bir ifade kullanımı ile de ticari unvan belirlenebilmektedir.
Adi Ortaklık Vekalet Verebilir Mi?
Adi ortaklık şirketlerinin tüzel kişiliği yoktur. Bu nedenle bu şirket türünde tüzel kişilik bulunmadığı için herhangi bir işlemde temsili mümkün değildir.
Adi Ortaklık Kaç Kişi İle Kurulur?
Adi ortaklık kuruluş işlemleri iki ya da daha fazla kişi arasında belirlenen bir sözleşme ile tamamlanmaktadır.
Adi Ortaklık Nasıl Kapatılır?
Adi ortaklık şirketlerinin kapanması için bazı durumlar bulunmaktadır. Adi ortaklığın kapatılması için;
- Sözleşmede belirtilen amacın gerçekleşmemesi veya gerçekleşmesini engelleyecek ve imkânsız hale getirecek durumların olması gerekmektedir.
- Ortaklık sözleşmesinde mirasçılar düzenlenmediyse ve ortağın biri öldüyse adi ortaklık kapatılmaktadır.
- İflas ve kısıtlanma yolları ile kapatılmaktadır.
- Sözleşmede belirtilen sürenin sona ermesi adi ortaklıkların kapatılmasında etkilidir.
- Adi ortaklığın kapatılması için tüm ortakların oybirliği ile aldıkları karar çerçevesinde adi ortaklıklar kapatılmaktadır.
İlgili İçerik; Dükkan Açmadan İnternetten Satış Yapma Rehberi
İlginizi Çekebilir; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi
Ticimax ile Amacınıza Ulaşın
E-ticaret sektöründe faaliyet gösterecek adi ortaklıkların tercih ettiği e-ticaret alt yapısı olan Ticimax ile artık e-ticaret yapmak daha kolay. Siz de Ticimax e-ticaret alt yapılarını kullanarak hızlı bir şekilde e-ticaret yapmaya başlayabilir ve işinizi geliştirebilirsiniz.
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!